Brast i gråt

Olaf Tufte (45) og dobbeltfireren klarte ikke å komme til OL-finalen. Da kom tårene og stemmen bristet: - Jeg har feilet og skuffet, sier en knust ro-legende.

KNUST: Olaf Tufte. Foto: Tore Ulrik Bratland
KNUST: Olaf Tufte. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Drømmen til fire roere ble tidlig i morges, norsk tid, lagt i grus.

Dobbeltfireren med Olaf Tufte i spissen klarte ikke å kvalifisere seg til OL-finalen i Tokyo tirsdag. Gutta endte på fjerdeplass i oppsamlingsheatet, noe som ikke var godt nok.

Storbritannia og Estland var de to siste av seks båter som gikk til OL-finalen. Norge var i realiteten sjanseløs fra start til mål. Til slutt var de 6,94 sekunder bak vinneren Storbritannia.

- Nå er vi selvfølgelig bare skuffet, sier Tufte når han møter norske medier på ro-stadion i Tokyo.

HOLDT IKKE: Olaf Tufte og dobbeltfireren kom på fjerdeplass. Bare de to beste båtene gikk til OL-finalen. Foto: Bjørn Langsem
HOLDT IKKE: Olaf Tufte og dobbeltfireren kom på fjerdeplass. Bare de to beste båtene gikk til OL-finalen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Så brister stemmen. Og tårene kommer bak solbrillene.

- Det var denne dagen ... Det var nå man skulle klare å prate, da, sier 45-åringen og må hente seg inn.

- Det var dette vi skulle forberede oss på. Jeg har forsøkt å overføre så mye som jeg kan. Så står man igjen med spørsmål om man har feilet.

Rundt Tufte står Erik Solbakken, Martin Helseth og Oscar Helvig. Alle er like skuffet. Den norske båten fikk kort og godt bank.

- Jeg hadde håpet å starte tre nye olympiske epoker med dem til finalen. Da kunne alt skjedd. Nå føler jeg at jeg har feilet og skuffet, sier Tufte.

FJERDEPLASS: Den norske dobbeltfireren ga alt, men det holdt ikke. Foto: Bjørn Langsem
FJERDEPLASS: Den norske dobbeltfireren ga alt, men det holdt ikke. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Norge kom tidlig på etterskudd i oppsamlingsheatet og klarte aldri å sette inn støtet. Nå blir det B-finale i stedet, med kamp om sjuendeplass og oppover.

Umiddelbart etterpå legger Tufte opp. Men det var ikke slik det skulle ende for mannen med sju OL-deltakelser og to OL-gull:

- Det sitter masse folk hjemme og har brukt mye tid og energi på at vi skulle lykkes. Du har det med deg at de har gjort ekstremt mye forgjeves, påpeker Tufte.

TANKEFULL: Olaf Tufte var ikke høy i hatten da han møtte mediene etterpå. Foto: Bjørn Langsem
TANKEFULL: Olaf Tufte var ikke høy i hatten da han møtte mediene etterpå. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det blir mye på en gang. Du får dette mitt i trynet. Jeg vet at alle støtter meg uansett. Men du ønsket å vise til alle som har støttet og bidratt, at det var verdt det.

Han fortsetter

- Målet og drømmen var A-finalen. Det er ikke noe morsomt med B-finale. Du føler at du har skuffet så mange. Samtidig er det viktig for guttas framtid at det er mulig å snu nedtur til opptur på kortest mulig tid, sier han om B-finalen.

- Det er tungt. Vi står her med fire knuste drømmer, erklærer Erik Solbakken.

- Vi fikk en omgang til med juling. Enkelt og greit, mener trener Kjetil Undset.

- Nå har vi fått to omganger med bank. Da er det klart at nivået vårt ikke er høyere enn dette. Og da har vi ikke noe i finalen å gjøre.

PS: Kjetil Borch tok seg enkelt til semifinalen i singlesculler og seiler opp som en av gullfavorittene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer