Verdenscupåpning i hopp

Bråthen oppsøkt av rivaler i hoppbakken. Ville stoppe endring

Kvalifiseringen får nytt format: - Interessant at noen synes en sånn løsning er problematisk, sier Norges sportssjef.

POSITIV: Clas Brede Bråthen ønsker å bidra til å utvikle hoppsporten. Alt var ikke bedre før, er mottoet hans. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
POSITIV: Clas Brede Bråthen ønsker å bidra til å utvikle hoppsporten. Alt var ikke bedre før, er mottoet hans. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WISLA (Dagbladet): Klokka 18.00 i dag starter verdenscupen i hopp. De norske hopperne ankom Wisla i Polen i går ettermiddag og er klare for kvalifiseringen i Adam Malysz-bakken.

Fra denne sesongen vil kvalifiseringen få en helt annen status. Tidligere kunne de ti beste hopperne i verdenscupen droppe kvalifiseringen og gå direkte til rennet. Nå vil ingen være forhåndskvalifisert.

Regelendringen ble formelt vedtatt av hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet FIS i oktober. Men ikke alle er begeistret for nyskapningen, blant annet Tyskland og Østerrike.

KLAPPET OG KLART: Adam Malysz-bakken i Wisla er klar for hoppfest. Dette bildet ble tatt i formiddagstimene fredag. Foto: Tore Ulrik Bratland
KLAPPET OG KLART: Adam Malysz-bakken i Wisla er klar for hoppfest. Dette bildet ble tatt i formiddagstimene fredag. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Til Dagbladet forteller sportssjef Clas Brede Bråthen at han ble oppsøkt av folk i det sportslige apparatet fra disse nasjonene. Hensikten var å få Norge til å være med på å stoppe regelendringen.

- Det er interessant at noen synes en sånn løsning er problematisk, sier Bråthen til Dagbladet.

Dramatiske følger

Hvorfor Tyskland og Østerrike er imot regelendringen er innlysende: De er blant nasjonene som har mest å tape. Forrige sesong gikk østerrikeren Stefan Kraft til topps i verdenscupen. Fra denne sesongen kan du risikere at lederen av verdenscupen ikke engang kommer med i renn fordi han bommer i kvalifiseringen.

En elendig kvalik kan rett og slett få dramatiske følger. For østerrikerne – som tradisjonelt har mange hoppere blant topp ti – er regelendringen på ingen måte gunstig.

Det var i mai at FIS vedtok at de ville endre formatet på kvalifiseringen i Sommer Grand Prix. Etter testperioden i sommer ble det i oktober besluttet at dette også skal gjelde fra i vinter.

- Både den tyske og østerrikske treneren har jobbet inn mot oss i sommer for å få oss til å støtte en omgjøring i høst, bekrefter Bråthen.

Sammenfallende syn

Werner Schuster (Tyskland) og Heinz Kuttin (Østerrike) er begge østerrikere.

PÅ PLASS I WISLA: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ PLASS I WISLA: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- De to har sammenfallende syn, sier sportssjefen

- Hvordan har de forsøkt å påvirke deg og Norge?

- I bakken, i det daglige arbeidet. Det går på: «Kan jeg få prate med deg?» Jeg har opplevd det som ryddige samtaler. De hadde sine argumenter. Men de syntes ikke vi var gode nok.

Bråthen fortsetter:

- Vår lojalitet ligger alltid hos Det internasjonale skiforbundet med renndirektør Walter Hofer og den gjengen der. Vi ønsker ikke fordeler sammenliknet med mindre nasjoner. Våre utøvere har ingen problemer med å hoppe kvalifisering. De synes ikke det er noen ekstra belastning og har en offensiv holdning.

Stor forskjell

- Hva tenker du om at store nasjoner som Tyskland og Østerrike tapte slaget?

- Jeg tenker i mitt stille sinn at hvis de ser på dette som negativt - og vi ser på dette som positivt - så er det ikke negativt for oss. Da har vi kanskje fått et mentalt overtak, påpeker Bråthen.

- Publikum vil merke stor forskjell med at ingen er forhåndskvalifisert. Det gjør at kvalifiseringen får en helt annen betydning, i alle fall for de beste hopperne. Norge vil bidra til at hoppsporten utvikles. Vi har en helt annen holdning til dette nå enn tidligere.

Utsolgt

Rennene i Wisla med kvalifisering fredag, lagkonkurranse lørdag og individuelt renn søndag har vært utsolgt i to måneder. Det betyr rundt 8000 tilskuere i bakken hver dag.

Da Dagbladet kikket på forholdene i formiddagstimene, så forholdene strøkne ut. Produksjon av kunstsnø har gjort susen. Rundt bakken er det helt grønt. Norge stiller med følgende hoppere: Daniel-André Tande, Halvor Granerud, Andreas Stjernen, Johann Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel.

Tande legger seg på en beskjeden linje når vi spør om målene for sesongen:

- Jeg har lyst til å hoppe jevnt og stabilt på ski. Jeg vet at hvis jeg hopper bra kan det bli alt fra seier til en pallplass – og noen ganger topp ti, erklærer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer