Bratseth og Fjørtoft ansatt i NFF

Skal hente lærdom fra andre land.

GAMLE KJENNINGER:  Rune Bratseth (t.v) fikk 60 landskamper, Jan Åge Fjørtoft endte på 71. Så fikk de jobber i hver sin norske toppklubb, RBK og LSK, før de de siste åra har vært mest å se i TV-studio. Nå blir de hyret inn av NFF. Her blir duoen avbrutt av Oslo-politiet under Dagbladets fotoseanse. Foto: Erling Hægeland
GAMLE KJENNINGER: Rune Bratseth (t.v) fikk 60 landskamper, Jan Åge Fjørtoft endte på 71. Så fikk de jobber i hver sin norske toppklubb, RBK og LSK, før de de siste åra har vært mest å se i TV-studio. Nå blir de hyret inn av NFF. Her blir duoen avbrutt av Oslo-politiet under Dagbladets fotoseanse. Foto: Erling HægelandVis mer

(Dagbladet:)
Som landslagsspillere i de gylne 90-åra delte de hotellrom. Nå er Jan Åge Fjørtoft og Rune Bratseth ferske kolleger i Norges Fotballforbund (NFF).

Begge har lenge ønsket å bidra til det beste for norsk fotball - ikke minst fordi det mener det er en del å rette på.

Nå får de altså sjansen. Dagbladet vet at de ansatte i NFF i går ble informert om ansettelsene, gjennom intranett.

Vil åpne dører
Fjørtoft er allerede i gang. Hans kontrakt innebærer at han skal lede internasjonalt kontor i Norges Fotballforbund - nærmere bestemt toppfotballdelen av det.

Rune Bratseth må avklare et par praktiske spørsmål knyttet til at han bor i Trondheim før han kan starte, men hans avtale dreier seg om en sekretærstilling i NFFs nyopprettede etiske komité. Samtidig skal Bratseth, med sin mangeårige bakgrunn fra Champions League, bistå norske lag på internasjonale oppdrag.

- Dette er fortsatt ferskt, så veien blir til litt mens vi går. Men hovedmålet vårt blir å åpne dører, utnytte våre kontakter, og hente impulser utenfra. Så får Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball avgjøre hva de vil nyttegjøre seg av, forteller Jan Åge Fjørtoft.

Unik kombinasjon
- Motivasjonen min er å bidra til å gjøre norsk fotball bedre. Det er derfor vi gjør dette. Jeg påstår ikke at jeg sitter med noen fasit, og det er noe av poenget: Det er ikke farlig å være uenige, fortsetter Bratseth.

NFFs generalsekretær Kjetil Siem bekrefter engasjementene overfor Dagbladet.

Han forteller at Bratseth også skal assistere toppfotballsjef Nils Johan Semb i prosjektet «Jeg spiller for Norge». Her er målet å skolere alle fotballspillere som får representere Norge, uansett alder, i hva nettopp det innebærer av ansvar og muligheter.

Fortsetter i Viasat
Bratseth er 20 prosent konsulent for Rosenborg og ekspert i Viasat, hvor Fjørtoft er studiovert. Sistnevnte er også fast Bundesliga-ekspert for tysk TV.

Disse jobbene skal de fortsatt ha.

- Helt greit. Siden de ikke går inn i 100-prosentstillinger i NFF, kan vi ikke kreve at de slutter andre steder. Men ingen skal være i tvil om rollene. Dette er noe vi må være oppmerksomme på, sier Kjetil Siem.

Fjørtoft mener det er en styrke for ham å jobbe i TV, all den tid han får sett og analysert flere kamper ukentlig. Det gjør også at han treffer andre fotballpersonligheter.

Forberedt på motstand
Fra Drillos tropp til VM i 1994 er nå seks spillere inne i NFF-varmen:

Stig Inge Bjørnebye (utviklingsansvarlig), Gunnar Halle (assistenttrener for damelandslaget), Frode Grodås (keepertrener for A-landslaget) og Ola By Rise (Drillos assistent) er på plass fra før.

- Det er helt naturlig at vi drar veksler på den generasjonen. Og Rune og Jan Åge to utgjør en aldeles unik kombinasjon av autoritet og kreativitet, sier Siem om sine siste forsterkninger.

- Er dere forberedt på at enkelte vil reagere negativt på å bli utfordret av nykommere?

- Det må vi være forberedt på. Men vi ønsker ikke å tråkke noen på tærne. Tvert imot, svarer Rune Bratseth.

I NFF: Bratseth og Fjørtoft er begge ansatt hos NFF. Foto: Dagbladet.
I NFF: Bratseth og Fjørtoft er begge ansatt hos NFF. Foto: Dagbladet. Vis mer