Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bratseth om rolle rundt landslaget: - Det er noe som interesserer meg

Slik vil Rosenborg- og Werder-legenden gjenreise Norge. 

NORSK LEGENDE: Rune Bratseth har enorm kompetanse både som spiller og leder.  Foto: Hans Arne Vedlog 
NORSK LEGENDE: Rune Bratseth har enorm kompetanse både som spiller og leder.  Foto: Hans Arne Vedlog  Vis mer

Fotballkarrieren er blant de største i Norge. De siste åra har du sett ham som ekspert under Champions League-sendingene på Viasat. Nå innrømmer Rune Bratseth (55) overfor Dagbladet:

- Hvis det er en rolle som i det hele tatt interesserer meg i fotball, så er det en rolle rundt landslaget.

Vakuum

Spørsmålet er aktuelt i en periode der fotballandslaget befinner seg i et vakuum. Toppfotballsjef Nils Johan Semb ble sendt ut på trenerjakt igjen etter at Ståle Solbakken takket nei.

Bratseth var sportsdirektør i Rosenborg fra 1995 til 2007. Han har ingen trenerutdanning, og vil ikke definere hvilken rolle han eventuelt kunne tenke seg. Men å være med å bygge opp landslaget - til den statusen det hadde - ja, det frister så absolutt.

Bratseth sier:

- Jeg ser det er muligheter. Det kan vanskelig bli verre enn hva det er akkurat nå. Det er fullt mulig å slå nedenifra.

STORHETSTID: Rune Bratseth opplevde oppturen under Drillo. Han mener Norge kan klare det igjen. Her etter 3-0-seieren over Polen som sendte Norge til VM-sluttspillet i 1994.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
STORHETSTID: Rune Bratseth opplevde oppturen under Drillo. Han mener Norge kan klare det igjen. Her etter 3-0-seieren over Polen som sendte Norge til VM-sluttspillet i 1994.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

84. plass på FIFA-rankingen. Et VM-sluttspill i Russland vi kan vinke farvel til. Et glissent Ullevaal. Frustrerte TV-seere. Bratseth ser det alle andre gjør: Slik kan det ikke fortsette.

- Jeg har vært med på dette (fotballen) siden 1982. Jeg har vært med på ulike framganger i Rosenborg og på landslaget. Det kan hende jeg kan bidra med noe, påpeker han.

Island

Han spilte i Rosenborg fra 1983 til 1986. Suksess på Lerkendal sendte ham videre til en karriere i Werder Bremen og mektige Weserstadion.

55-åringen bruker Island som eksempel når vi spør om Norges muligheter til å spille i et mesterskap igjen. I sommerens EM kom øyas vikinger helt til kvartfinalen.

- De hadde ikke akkurat verdensstjerner på laget. Men de fikk ut det aller beste i hverandre. Så kan vi naturligvis snakke om flaks og tilfeldigheter. Men Island viste hva som er mulig.

- Hvordan synes du Norge framsto under Per-Mathias Høgmo?

- Det er ingen tvil om at det ikke fungerte. Jeg tror det er viktig å bli enig om en filosofi. Vi må definere måten vi ønsker å spille på.

VM-sluttspill

Bratseth spilte selv 60 landskamper og opplevde et VM-sluttspill med Norge. Året var 1994. Landet var det forjettede USA.

- Jeg hadde det fantastiske privilegium å være med på en revolusjon. Det startet med Drillo og endte med et VM-sluttspill.

TYSK EVENTYR: Rune Bratseth spilte i Werder Bremen fra 1987 til 1994. Foto: NTB Scanpix
TYSK EVENTYR: Rune Bratseth spilte i Werder Bremen fra 1987 til 1994. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Vi gjorde noe mange ikke våget å tro var mulig. Ting er mulig hvis du tror sterkt nok. Hvis du ikke tror, melder du deg ut.

Bratseth mener det er en fordel at Semb og styret i Norges Fotballforbund tar seg god tid når de kartlegger kandidater.

- Hvis man flagger det utad, kan det også hende at det dukker opp kandidater de ikke hadde sett for seg på forhånd.

Framtredende

Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen synes det er en spennende tanke med Bratseth i en rolle rundt landslaget.

- To av de mest framtredende og synlige spillerne som gjorde Norge stolt og fotballgal på 90-tallet, var Rune Bratseth og Jan Åge Fjørtoft. Jan Åge fikk den jobben Rune nå kan kan tenke seg (team manager under Høgmo). Per-Mathias fjernet stillingen mot slutten av karrieren som landslagstrener. Det betyr at jobben som team manager - som Jan Åge gjorde den til - er ledig, hvis Norges neste landslagstrener ønsker en sånn stilling i sitt støtteapparat.

Pedersen fortsetter:

- Skulle vedkommende gjøre dét, kan jeg ikke skjønne annet enn at Bratseth er en strålende kandidat. Gjennom å si at det er han interessert i, gjør han seg selv tilgjengelig. Skulle Bob Bradley, som vi alle mener og tror er nummer to på lista, også takke nei, tror jeg den norske landslagstreneren som da blir ansatt, i alle fall vil ta en prat med Bratseth.

KOMMENTATOR: Morten Pedersen. 
KOMMENTATOR: Morten Pedersen.  Vis mer

Kompetanse

Pedersen trekker fram Bratseths enorme kompetanse:

- De fleste som spilte for Norge på 90-tallet, vet hva som kreves for å lykkes. Rune kan alt om samhold og garderoben. Det gjorde Norge gode på 90-tallet.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har omtrent sagt det samme til samtlige medier den siste tida: At Fotballforbundet er midt i en prosess og ikke vil kommentere aktuelle navn rundt landslaget.

Uansett bør alt være klart før 26. mars: Da spiller Norge borte mot Nord-Irland i VM-kvalifiseringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling