LÆRER STADIG: Ståle Solbakken har tilsynelatende fått skikk på Köln etter en katastrofal sesongstart. Han føler alt går i riktig retning, men at laget lider under en ubalansert stall. - Det føles som å rykke én fram og to tilbake, sier han til Dagbladet.  Foto:   AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
LÆRER STADIG: Ståle Solbakken har tilsynelatende fått skikk på Köln etter en katastrofal sesongstart. Han føler alt går i riktig retning, men at laget lider under en ubalansert stall. - Det føles som å rykke én fram og to tilbake, sier han til Dagbladet. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZVis mer

Bratseth-ordene som hjalp Ståle

- Jeg var anglofil, sier Köln-treneren om det tyske kultursjokket.

(Dagbladet): Å si at Ståle Solbakken har fått arbeidsro i Köln vil være en overdrivelse i en by der ting kan snu fra himmel til helvete i rekordfart.

Men nordmannen har i hvert fall fått litt pusterom, etter katastrofestarten med ett poeng og 2-9 i målforskjell etter de første tre kampene. Foran helgas tøffe bortekamp mot regjerende seriemester Borussia Dortmund ligger Köln på 10. plass, med kortere vei til medalje enn nedrykk.

Læringskurven har vært bratt for Solbakken, ikke minst utenfor banen, der utfordringene var større enn hva han hadde regnet med.

Litt før sesongstarten følte Rune Bratseth - med åtte års fartstid i Werder Bremen og Bundesliga - at den ferske Köln-treneren var på småtynn is når det gjaldt forståelsen av tysk kultur og væremåte. Han slo på tråden til Solbakken, og siden har de to hatt jevnlig telefonkontakt. 

- De fleste i Norge er anglofile, og det var jeg også. Det er ikke så mange nordmenn som har erfaring fra tysk fotball på det nivået, og da Rune ringte var det med kjærkomne råd om erfaringene han har høstet, det han mener er spesielt med den tyske kulturen og hva man må passe seg for, sier Solbakken til Dagbladet.

- Kan du si noe konkret om rådene du fikk?

- Det gikk på hva som er annerledes i Tyskland, på banen, og ikke minst utenfor. Det går ikke an å sammenligne. Det er andre eierkonstellasjoner, det er et annet trøkk i forhold til alt og det er veldig emosjonelt. Væremåten til folk kan variere veldig i forhold til hvor de kommer fra: Det kan for eksempel være stor forskjell på hvordan ting oppleves i Köln og i Hamburg, sier han.

Spiser ikke før de får beskjed
På den første treningsleiren med Köln måtte Solbakken be spillerne om å spise. De var vant til å vente med måltidene til treneren sa værsågod. 

Men da Ståle varslet at han ville legge om til en mer demokratisk lederstil, ringte Bratseth med en advarsel.

- Var Solbakken for lite ydmyk overfor den tyske kulturen i starten?

- Jeg tror ikke det var manglende ydmykhet, men det kan ha vært litt manglende kulturforståelse. Det var det som utløste min første telefon til ham. Det er veldig stor forskjell på Tyskland og Norge. Ikke alle endringer er til det gode og nødvendige. Noe bør være som det har vært. Disse tingene tror jeg han finner mer og mer ut av, sier Bratseth til Dagbladet.

Heller ikke han vil gå konkret inn på detaljer.

- Det viktigste er at det ikke går an å se bort fra den store kulturforskjellen, det kan ikke tilpasses til vår måte.

Bratseth peker for eksempel på at tyskerne gjerne sier «De» der nordmenn sier «du», og sier det er utenkelig at noen i Tyskland skulle kalle forbundskansler Angela Merkel ved fornavn, på samme måte som vi gjerne bruker Jens om Jens Stoltenberg.

Bratseth tror ikke på at spillerne ikke forsto
Ståle Solbakken virker uansett å ha vunnet spillernes respekt, noe Lukas Podolskis varme omfavnelse av treneren etter 2-0-målet mot Hannover sist helg var en klar indikasjon på.

Det ble som kjent rabalder da Solbakken fratok Podolski kapteinbindet før sesongen - mye mer enn nordmannen hadde forutsett.

- De som trodde det var splittelse mellom deg og Podolski fikk kanskje svaret da han sprang bort til deg og feiret?

- Det har aldri vært noe stort problem. Podolski er en verdensstjerne som spiller i en bunnklubb, i beste fall en midtklubb. Når han i tillegg er fra Köln, vil det alltid føre med seg en del situasjoner, sier Ståle.

Etter den katastrofale sesongstarten var det flere som mente spillerne ikke hadde forstått Solbakkens mer soneorienterte system. Nordmannen selv innrømmet at de to første kampene hadde gjort spillerne usikre.

Rune Bratseth tror ikke det handlet om at spillerne ikke forsto - men at noen av dem ikke var helt lojale mot systemet.

STÅLES GODE HJELPER: Rune Bratseth har et brennende ønske om at Ståle Solbakken skal lykkes i Bundesligaen. Her er han sammen med gamletrener Otto Rehhagel. Foto: Håkon Eikesdal
STÅLES GODE HJELPER: Rune Bratseth har et brennende ønske om at Ståle Solbakken skal lykkes i Bundesligaen. Her er han sammen med gamletrener Otto Rehhagel. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Den viktigste årsaken til at det har gått bedre er at spillerne tror på det nå. Jeg kjøper ikke forklaringen om at de ikke skjønte det i starten, for så vanskelig er det ikke. Vanlig, oppegående mennesker skjønner prinsippene utmerket godt om de vil, sier han.

Til det svarer Solbakken:

- I og med at vi tapte de to første kampene klart, vil det alltid være noen som tenker at «det vi hadde før var bedre». Det kan godt hende noen tenkte at dette ikke var liv laga, mens andre tenkte at dette var noe man måtte lære. Det er slik mekanismene er: Taper du mange kamper er det noen som vil ta snarveiene - det blir lett å finne unnskyldninger.

Ubalansert stall
Solbakken understreker at ting ikke er rosenrødt i Köln nå, bare fordi de har greid å snu en vond trend.

- Vi var ikke dårlige i starten, og vi er ikke gode nå. Men vi har fått mer stabilitet i spillet vårt. I starten hadde vi mange vanskeligheter med soneforsvaret, og med det offensive konseptet: Når skulle man holde i ballen, når skulle man kontre og når skulle man spille mot etablert. Jeg føler at alt går i riktig retning, men vi er veldig utsatt for skader fordi vi har en ubalansert stall, sier han.

For øyeblikket har han nesten en hel forsvarsfirer på skadelista, med kaptein Pedro Geromel i spissen. Kevin McKenna og langtidsskadde Andrezinho er uaktuelle framover. Miso Brecko, som måtte byttes ut mot Hannover sist helg, er usikker til bortekampen mot regjerende seriemester Borussia Dortmund lørdag.

- Vi tåler en del skader i midtbaneleddet, for der har vi en del forskjellige typer, men ikke i angrepet. Der har vi egentlig bare to, på grunn av langtidsskader fra forrige sesong. Når du har vært borte i så lang tid trenger du mye tid på å komme tilbake. På midtstopper- og backplass har vi heller ikke så stor dekning. De skadene vi har er i de to lagdelene vi ikke tåler det så godt. Spillere som ikke har spilt så mye blir plutselig ganske viktige nå. Da blir vi som lag satt litt tilbake. I stedet for å bygge på, blir det mer å holde det gående. Det føles som å rykke én fram og to tilbake, sier Solbakken.

Når det gjelder tyskkunnskapene rykker han derimot mer fram enn tilbake. Solbakken har fått mye skryt og godvilje i tysk presse for sin vilje til å snakke språket, selv om ferdighetene ikke alltid står i stil.

- Hvordan synes du det går selv?

- Fotballtysken min er OK, jeg klarer å gjøre rede for meg. Men trenerteamet snakker veldig godt engelsk. Og 4-5-6 av spillerne snakker mye bedre engelsk enn tysk. Prosessen ville gått hurtigere hvis det bare var tysk som gjaldt. Men jeg klarer å opptre på TV og snakke tysk. Selv om det er noen ord og uttrykk som ingen skjønner, sier Solbakken og flirer.

- Kaster seg uti det uten hemninger
Bratseth var til stede på Ståles pressekonferanse etter seieren mot Leverkusen, og gir ham minst godkjent.

- Han kaster seg uti tysken uten hemninger. Det setter folk pris på. Selvfølgelig snakker han ikke perfekt tysk, og han kaster inn litt engelske ord der han mangler tyske, men det går bra.

- Hvordan synes du Ståle har taklet den forferdelige starten han fikk?

- Han har taklet det alldeles utmerket. Han får betalt for at han står rakrygget og tar ansvar for det som ikke har fungert, selv om sannheten er at det ikke bare er han som er ansvarlig. At han har møtt presse og supportere med et smil og stått oppreist selv da det har blåst rundt ham, har han tjent mye på. Men Ståle vet bedre enn noen andre at de tøffe tidene er over nå. Taper de to på rad, er det straks press igjen. Sånn er det dessverre i den verdenen der. Han fortjener jo å få litt ro med alle skadene i det som i utgangspunktet ikke er noen topptropp, sier Bratseth.

Lørdag venter altså regjerende seriemester Dortmund, som tapte 1-3 i Hellas i Champions League i går. Köln kan selvsagt håpe at de har litt slitne bein, men Solbakken mener Köln-poeng vil være en ren bonus.

- Dortmund har en kjempestor stall. De har fem, seks spillere på benken som ville gått inn på alle lag i Bundesligaen, med unntak av Bayern München. Så de kan jo stille et tilnærmet frisk lag, og så er de fryktinngytende på hjemmebane. De er mye bedre der enn borte. Får vi med oss noe derfra er det en ren bonus, sier Köln-treneren til Dagbladet.

HAR FÅTT SPILLERNE MED SEG: Lukas Podolski kastet seg rundt halsen på treneren etter 2-0-målet mot Hannover sist. Foto:  EPA/ROLAND WEIHRAUCH
HAR FÅTT SPILLERNE MED SEG: Lukas Podolski kastet seg rundt halsen på treneren etter 2-0-målet mot Hannover sist. Foto: EPA/ROLAND WEIHRAUCH Vis mer