I OVERSKRIFTENE: Slik blir Rune Bratseth fokusert i Bild am Sonntag i dag. 
I OVERSKRIFTENE: Slik blir Rune Bratseth fokusert i Bild am Sonntag i dag. Vis mer

Bratseth til tysk storavis: - Norge har ingen stjerner

- Dette er et problem. 

Norge - Tyskland, på TVNorge klokka 20.45

SANDVIKA (Dagbladet): Når Rune Bratseth (55) snakker, lytter tyskerne. Trønderen hadde en fremragende karriere som midtstopper i Werder Bremen fra 1987 til 1994.

- Han er den mest berømte nordmannen i Bundesligas historie, skriver storavisa Bild am Sonntag, som trykker et intervju med Bratseth i dag.

Anledningen er kveldens kamp i VM-kvalifiseringen mellom Norge og Tyskland på Ullevaal. Og med tysk grundighet leter gjestende aktører etter kvaliteter i det norske laget som kan stikke kjepper i hjulene for «Die Mannschaft». Muligens blir de beroliget i overskriften:

FAKSIMILE: Rune Bratseth har fortsatt et navn i Tyskland etter tida i Werder Bremen. 
FAKSIMILE: Rune Bratseth har fortsatt et navn i Tyskland etter tida i Werder Bremen.  Vis mer

«Norwegen hat keine Stars.» Norge har ingen stjerner, sier Bratseth.

Kontrast

Dette står i kontrast til norske spillere som denne uka har uttalt at de kan bli blant toppscorerne i Premier League. Andre ganger er det blitt sagt at den og den norske spilleren «vartet opp med verdensklasse».

Men Bratseth stikker fingeren i jorda:

- Dette er et problem. Vi har mange spillere i utlandet. Men ingen er store stjerner i store klubber, påpeker han.

Annerledes var det tidligere på 2000-tallet. Da hadde Norge spillere som Ole Gunnar Solskjær, John Carew og John Arne Riise. Det kunne bølge der i gården også. Men titlene og merittene kan ingen ta fra dem.

Og naturligvis er det enkelt å ta med Bratseth selv. I Tyskland gikk han under navnet «Der Elch» - elgen - og var en fryktet sweeper på store, tyske stadioner.

Ikke turister

Trener Joachim Löw og spillerne ankom Oslo lørdag formiddag.

- Vi er ikke kommet hit for å se på naturen, advarte Löw på en godt besøkt pressekonferanse. Gjestene er store favoritter. Per-Mathias Høgmos kritikere tror det bare er et tidsspørsmål før målene renner inn i kveld.

- I en enkelt kamp kan alt skje. Men normalt gjør Tyskland få feil i kvalifiseringen. Jeg tenker de tar kampen på alvor, sier Bratseth.

Kritisk

Én ting er han imidlertid kritisk til når det gjelder tyskerne.

- Det produseres ikke nok gode angrepsspillere lenger, påpeker han og viser til historien med Miroslav Klose, Rudi Völler og Jürgen Klinsmann. Alle var de tre måltyver av rang.

Mot Norge er det ventet at Mario Götze starter på topp. I ryggen har han offensive spillere som Julian Draxler, Mesut Özil og Thomas Müller.

Det kan bli en travel kveld for det norske forsvaret i flomlyset på Ullevaal.

KNALLHARD UTFORDRING: Per-Mathias Høgmo og kaptein Per Ciljan Skjelbred - som snakket på en pressekonferanse lørdag - kan ikke annet enn å gjøre sitt beste mot Tyskland i kveld. Spørsmålet er hvor godt det er. Foto: Tore Ulrik Bratland
KNALLHARD UTFORDRING: Per-Mathias Høgmo og kaptein Per Ciljan Skjelbred - som snakket på en pressekonferanse lørdag - kan ikke annet enn å gjøre sitt beste mot Tyskland i kveld. Spørsmålet er hvor godt det er. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer