AVSLØRT:  Denne saken angår mer enn arrestasjonen av VIF-sjef Truls Haakonsen. Den gjelder fotballens selvbedrag. FOTO: Gorm Kallestad / Scanpix.
AVSLØRT: Denne saken angår mer enn arrestasjonen av VIF-sjef Truls Haakonsen. Den gjelder fotballens selvbedrag. FOTO: Gorm Kallestad / Scanpix.Vis mer

Bråvåknet fra drømmene

Hittil har det visst vært lov til å gjøre det meste i norsk fotball. Nå gjelder vanlige spilleregler.

ENNÅ er det langt fra sikkert at de to fotballsjefene som ble arrestert i formiddag er skyldige, men heretter blir mange norske fotballedere  svar skyldig når omverdenen spør dem hvordan det er mulig å tro at de fortsatt kan drive sporten sin i en drømmeverden:

•• Disse to arrestasjonene forandrer alt.

Dette er symbolhandlingene som klarere enn det meste forteller at resten av det norske samfunnet bryr seg om hva som skjer i fotballeken.

I SÅ MÅTE kan en eventuell rettssak ende som den vil. Norske fotballedere er blitt dømt i utøvelse av yrket sitt før. Seinest for tre år siden ble Lyn-sjef Morgan Andersen dømt for dokumentforfalskning i en sak som også hadde sin bakgrunn i spillersalg.

Men der Morgan-saken fra samfunnets side ble en dom over en personlig handling med den lyssky virksomheten til et par engelske storklubber i bakgrunnen, griper disse arrestasjonene rett inn i det innerste av norsk elitefotball:

•• Med både Stabæk, Vålerenga og Rosenborg under ulike former for etterforskning , er tre av de siste seks seriemesterne involvert.

Da er det bare å innrømme; dette er egentlig en avsløring av den største livsløgnen i norsk fotball. Det at leken i seg selv rettferdiggjør det meste når det gjelder økonomisk triksing.

FOR fotballedernes høyst spesielle tilnærming til det å drive klubbene som butikk, er såvisst ikke begrenset til Tippeligaen:

•• En systematisk gjennomgang av kjøregodtgjørelser, prestasjonsbelønning og ansettelsesforhold i småklubbene langt nedover i divisjonene, ville sannsynligvis gitt merarbeid til flere enn Asker-og Bærum, Oslo og Sør-Trøndelag politidistrikt.

I mange av klubbene har det satt seg seg en tradisjon for at tusenlappene til spillerne ikke angår andre enn de som veksler inn scoringene sine på bakrommet. På samme vis som de mellomstore byklubbene tillater seg en så uansvarlig drift at kommunene til slutt må redde økonomien, regner lederne med fellesskapets tilgivelse. Det er jo ikke de selv som beriker seg. All pengetriksingen dreier seg bare om å gjøre det lokale fotballaget enda litt bedre.

Og det vil vel alle?

SLIK har det i hvert fall sett ut flere steder. Som i Fredrikstad for eksempel der Dagbladets avsløringer av den innleide estlenderen Raio Piirojas spesialsydde lønnsavtale allerede for to år siden fortalte byens innbyggere at favorittlaget deres befant seg i gråsonen. Tidligere i dag kom Aftenpostens nyhet om at skattemyndighetene til slutt har politianmeldt FFKs triksing, men hvor var fornuften i lokalsamfunnet i mellomtida? Er det meste ok så lenge fotballaget fortsatt kan stille med toppet lag?

Det er dette spørsmålet som i dag er blitt besvart med et klart nei. Det norske fellesskapet bryr seg. Det eksisterer ikke lenger ett sett regler for storsamfunnet og en tilpasset versjon for fotballklubbene. Straffelovens paragraf 275 og 276 om grovt økonomisk utroskap omfatter også fotballen.

AKKURAT det er det egentlig godt for alle i norsk fotball å bli minnet om. Egentlig har mye av sporten bedratt seg selv.

Bare for et par dager siden jublet Truls Haakonsen og hans advokat Erik Flågan over at Oslo-klubbens sportsjef aldri hadde meldt seg inn i Vålerenga og på det viset slapp en eventuell straff internt i idretten.

Den gleden ble kortvarig, men allerede der og da burde VIF-fansen ha skjønt det absurde ved å overlate A-laget sitt til en leder som ikke engang ville være medlem av klubben:

•• Hvordan er det mulig for en slik tradisjonsrik, flott idrettsforening å ha en fotballsjef som bare er opptatt av butikk?

Det er denne overgangen fra klubbdrift til underholdningsindustri som også bør få sin dom av fotballfolket uavhengig av hva som skjer i den vanlige rettssalen.

All norsk fotball er en del av det vanlige fellesskapet, men det gjelder likevel å ta vare på de gode verdiene i klubblivet. De har alt for lenge sivet ut med pengetriksingen på bakrommet.

Men nå er den mørke delen av fotballen avslørt.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.