- PERFEKT BALANSE: Nei, John Carew snakker ikke om at Brede Hangeland er god til å stå på ett bein. Han skryter av blandingen av ro og sindighet på den ene siden, og evnen til å stille krav til gutta på den andre. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
- PERFEKT BALANSE: Nei, John Carew snakker ikke om at Brede Hangeland er god til å stå på ett bein. Han skryter av blandingen av ro og sindighet på den ene siden, og evnen til å stille krav til gutta på den andre. Foto: Håkon Mosvold Larsen, ScanpixVis mer

- Brede har den fine balansen en kaptein skal ha

Men Carew ler mest av «en fantastisk, liten mann» på landslaget.


• Følg Norge - Island i Dagbladets fotballstudio klokka 20 i kveld.

ULLEVAAL (Dagbladet): I timene før avspark mot Island i kveld skal spenningsnivået i landslagsgruppa prikkes perfekt inn.

Landslagssjef Egil Olsen har tidligere sagt om seg selv at han ikke er spesielt god på peptalk. Hans styrke ligger kanskje mer i den pedagogiske og enkle tilnærmingen til oppgavene som får spillerne til å tro på planene han legger.

Men han har en solid støtte i landslagskaptein Brede Hangeland, som får skryt for måten han setter stemningen før kampene.

- Brede er veldig flink til å gire opp. Han er en veldig stille, rolig og sindig person. Men fra to timer før kamp og inn, så er han veldig «punch», sier John Carew til Dagbladet.

- Stor respekt Hangeland har vokst seg stadig mer inn i kapteinsrollen. Det er gått mange år siden Carew trodde Hangeland het «André Hanglestad». Nå skryter han kapteinen opp i skyene.

- Han er flink til å holde hele gjengen på tærne foran kampen, og til å bringe budskap videre til spillerne, han er veldig profesjonell, han nyter stor respekt i spillergruppa. Folk lytter til det han sier, han har fornuftige ting å si og han sier det til riktig tid, sier Carew.

Det er snakket mye om Hangelands tordentale i pausen da Norge innledet EM-kvalifiseringen borte mot Island for 364 dager siden.

Norge lå under 1-0, men Hangeland kjempet inn 1-1 et snaut kvarter inn i andre omgang, og Moa sikret seier et kvarter før slutt.

NEDKJEMPET ISLAND: For 364 dager siden holdt Brede Hangeland en tordentale for lagkameratene i pausen borte mot Island. 14 minutter seinere scoret han dette utlikningsmålet og startet den norske snuoperasjonen. Foto: Erlend Aas, Scanpix
NEDKJEMPET ISLAND: For 364 dager siden holdt Brede Hangeland en tordentale for lagkameratene i pausen borte mot Island. 14 minutter seinere scoret han dette utlikningsmålet og startet den norske snuoperasjonen. Foto: Erlend Aas, Scanpix Vis mer

- Brede har vært kaptein lenge, og har vokst i rollen. Hvis det går an å snakke om den perfekte kaptein, er Brede det. Både på og utenfor banen, sa Drillo etter kampen.

Snill som et lam John Carew var ikke med til Island på grunn av skade, og gikk glipp av Hangelands tale. Men han tror det kan skje igjen.

- Jeg var hjemme, men det er sånt Brede kan gjøre, og det fungerte for laget den dagen. Brede er snill som et lam, den stilleste og roligste og av de mest humoristiske, men samtidig kan han være kontant og bestemt og stille krav til spillerne når det skal til. Så han har den fine balansen som en landslagskaptein skal ha, sier Carew.

Hangeland mener tordentalen hans er blitt noe overdramatisert i ettertid, men går ikke av veien for å heve stemmen igjen om det trengs.

- Jeg er opptatt av å vinne, og gjør alltid det som står i min makt for å klare det. Noen ganger kan man kun gjøre ting på banen, mens andre ganger trengs det noe i garderoben. Det funket i hvert fall den gangen, så får vi se hvordan det blir nå, sier Hangeland.

Ler av Bjørn Helge En annen rolle som er viktig i et lag, er humørsprederen eller klovnen. Drillo har ved et par anledninger denne uka snakket om Jan Gunnar Solli som en som hadde den rollen i laget. USA-proffen Solli har ikke figurert i landslagstroppen i det siste, så hvem tar ansvar som moromann nå?

Igjen lar vi John Carew svare:

- Den som får meg til å flire hele tida er Bjørn Helge Riise. Han er morsom uten at han prøver å være det. Forskjellen på han og Jan Gunnar er at Bjørn Helge er morsom også når han ikke veit det sjøl.

- Er han litt rar?

- Ja, ja, men det er bare positivt ment. Han er en fantastisk liten mann, humrer Carew.

West Ham-spissen er en av veteranene på landslaget, og har uttallige år bak seg i store ligaer og på landslaget. Fortsatt stortrives han i den norske landslagsgruppa.

- Først og fremst er det et fantastisk miljø her. Det er utrolig fine gutter og utrolig hyggelig, vi har det så fint sammen. Det er alltid trivelig å komme på landslagssamling med så mange snille og jordnære folk, skryter Carew.

I kveld er det imidlertid ikke hyggen som gjelder. Da handler det om å ta tre poeng mot Island og ett skritt nærmere EM-sluttspillet.

• Følg Norge - Island i Dagbladets fotballstudio klokka 20 i kveld.

- FLIRER MEST AV RIISE: Carew sier Bjørn Helge Riise er den som får ham til å le mest på landslaget. - Han er morsom også når han ikke veit det sjøl, sier Carew. Foto: Heiko Junge, Scanpix
- FLIRER MEST AV RIISE: Carew sier Bjørn Helge Riise er den som får ham til å le mest på landslaget. - Han er morsom også når han ikke veit det sjøl, sier Carew. Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer