RESULTAT AV STABIL FRAMGANGStadig oftere fortviler de internasjonale toppspissene i nærheten av Brede Hangeland. Her er det Ruud van Nistelrooy og SV Hamburg som taper duellen om finaleplass i Europa-cupen. FOTO: AFP/ Adrian Dennis
RESULTAT AV STABIL FRAMGANGStadig oftere fortviler de internasjonale toppspissene i nærheten av Brede Hangeland. Her er det Ruud van Nistelrooy og SV Hamburg som taper duellen om finaleplass i Europa-cupen. FOTO: AFP/ Adrian DennisVis mer

Brede tar stadig et høyere nivå

Det er ikke mye skrik og skrål rundt Brede Hangeland. Kanskje er det derfor det er lett å ikke få med seg framgangen.

|||tross av en flott proffkarriere, har foreløpig spekulasjonene rundt Brede Hangeland overrasket enda mer enn CV-en. På drøyt to år i engelsk toppfotball har han vært knyttet til langt større klubbnavn enn Fulham uten at det er blitt annet enn rykter.

Rykter og Hangeland er forøvrig et odde par. Du skal kikke på ganske mange fotballspillere for å finne en mer skvær og rettfram utøver enn denne 28-åringen. Med ham får du det du ser.

Da er det kanskje bare som det skal være at selve den sportslige utviklingen har kommet gradvis, og at kveldens Europa League-finale egentlig er første gang i en enkelt avgjørende topp internasjonal kamp du kan være trygg på at Brede leverer opp til forventningene.

FOR det har ærlig talt ikke skjedd før. Da Brede Hangeland tidlig i Åge Hareide-epoken skulle styre et mer pasningsbasert norsk angrepsspill, var han vel egentlig ikke moden for oppgaven. Og da det tettet seg til mot slutten i forrige EM-kvalik, var det nettopp Hangeland som sviktet i den første matchballen på hjemmebane.

Så fulgte en VM-kvalik der det norske forsvarsspillet med Brede Hangeland som stopper og kaptein ikke holdt gammel trygt nivå. Blant annet var det svakt defensivt spill som førte til tre baklengsmål og bare to uavgjorte resultater mot Island.

Det er en slående kontrast mellom klubbspilleren Hangeland som gjennom stabile prestasjoner er rangert høyt opp på lista over de mest verdifulle spillerne i Premier League, og landslagsspilleren Hangeland som grovt sagt har mislyktes i tre kvaliker på rad.

DET siste kan både modifiseres og forklares. Etter debuten for Norge i 2004 har Hangeland spilt de fleste av de 57 landskampene sine i en periode preget av nesten-suksess. Blir det mye av sånt virker det ofte som bare-fiasko.

Selv har Hangeland vært rask til å ta ansvaret for det som ikke ble levert. Da hans to fatale feil ga to baklengs i EM-kvaliken hjemme mot Hellas høsten 2007, ba han medspillerne om unnskyldning allerede i garderoben i pausen.

Sansynligvis var det ikke så mye å unnskylde. I virkeligheten har denne landslagsgenerasjonen med Brede Hangeland som en mer og mer bærende spiller, trengt tid til å bli bra nok for å komme til et nytt sluttspill.

DEN alt for lange lista over Brede Hangelands stoppermakkere, er et tegn på det. Allerede for et par år siden passerte han ti forskjellige partnere i midtforsvaret. Ronny Johnsen og tildels Claus Lundekvam var i starten bindeleddet til Norges gullalder, så fulgte Vidar Riseth, Bård Borgersen, Tommy Berntsen, Frode Kippe, Anders Rambekk, Erik Hagen, Kjetil Wæhler og Tore Reginiussen.

Underveis har det kommet et par defensive bragdkamper som for eksempel Drillos comeback med 1-0 borte mot Tyskland, men landslaget har savnet den forsvarsmessige stabiliteten fra 90-tallet. Fra kamp til kamp var det vært mulig å forklare denne forandringen med keepertabber, begrenset utvalg av sidebacker eller manglende fart på stopperplass, men gjennomgående har hele forsvarsjobbingen vært dårligere.

Det er der Hangeland nye nivå kan bli et vendepunkt.

FOR lykkes han og Fulham mot Atletico Madrid, kan landslaget igjen bygges rundt en klubbspiller med internasjonal suksess. Som Rune Bratseth på et enda høyere nivå preget tysk og europeisk klubbfotball med Werder Bremen tidlig på 1990-tallet, kan Norge starte en ny kvalik med den mest sentrale defensive spilleren inne på lista over sportens bedre forsvarsnavn.

Mer sammenligning med Bratseth skal Brede Hangeland slippe. Uansett framgang når han ikke opp der. Han har ikke de samme ekstreme ferdighetene og kan ikke like lett bære et helt lag. Som Fulham først og fremst har nådd finalen som den drevne taktikeren Roy Hodgsons nøye sammensatte kollektiv, er også Hangeland avhengig av skikkelighet og struktur rundt seg.

Det kan uansett holde langt nok både i kveld og på landslaget.

• Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.