SUPER BOWL-STANDARD: Drew Brees og New Orleans Saints har de siste ukene framstått som et lag som kan utfordre storfavoritt Green Bay Packers (og San Fransisco 49ers) om muligheten til å representere NFC i Super Bowl.
Foto: SCANPIX/REUTERS/Sean Gardner
SUPER BOWL-STANDARD: Drew Brees og New Orleans Saints har de siste ukene framstått som et lag som kan utfordre storfavoritt Green Bay Packers (og San Fransisco 49ers) om muligheten til å representere NFC i Super Bowl. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sean GardnerVis mer

Brees slo legendarisk NFL-rekord

Passerte Dan Marino i storseier for Saints.

(Dagbladet): New Orleans Saints - Atlanta Falcons 45-16.

I 27 år har tallet 5084 markert standarden å strekke seg etter for quarterbackene i NFL. Det var nemlig antallet passing yards Miami Dolphins-legenden Dan Marino klarte å samle opp i løpet av 16 grunnspillskamper i 1984.

BODYGUARDS: Da pasningsrekorden var et faktum, poserte Drew Brees villig sammen med de offensive linjemennene som har gitt ham den beskyttelsen han har trengt sesongen igjennom. F.v.: Zach Strief, Jahri Evans, Drew Brees, Carl Nicks og Jermon Bushrod.
Foto: SCANPIX/Chris Graythen/Getty Images/AFP
BODYGUARDS: Da pasningsrekorden var et faktum, poserte Drew Brees villig sammen med de offensive linjemennene som har gitt ham den beskyttelsen han har trengt sesongen igjennom. F.v.: Zach Strief, Jahri Evans, Drew Brees, Carl Nicks og Jermon Bushrod. Foto: SCANPIX/Chris Graythen/Getty Images/AFP Vis mer

Ingen har vært nærmere å true rekorden enn det Drew Brees var for tre år siden. Da stoppet han på 5069 yards, men kunne trøste seg med at han avsluttet sesongen ved å lede New Orleans Saints til seier mot Indianpolis Colts i Super Bowl 44 - noe Marino aldri klarte i løpet av 17 sesonger i Miami Dolphins.

2011 har vært et ekstraordinært quarterback-år, og det har nærmest vært klart fra første snap at Marinos rekord kom til å leve farlig med tanke på all den regelfestede beskyttelsen offensive spillere etterhvert har fått.

KONGEN AV SUPERDOMEN: Drew Brees ble i natt den første til å slå Dan Marinos rekord i antall passing yards i grunnserien da han regisserte New Orleans Saints' seier mot Atlanta Falcons hjemme i Mercedes-Benz Superdome. Det var en begivenhet Saints-fansen visste å verdsette.Foto: SCANPIXREUTERS/Sean Gardner
KONGEN AV SUPERDOMEN: Drew Brees ble i natt den første til å slå Dan Marinos rekord i antall passing yards i grunnserien da han regisserte New Orleans Saints' seier mot Atlanta Falcons hjemme i Mercedes-Benz Superdome. Det var en begivenhet Saints-fansen visste å verdsette.Foto: SCANPIXREUTERS/Sean Gardner Vis mer

Mest produktiv av alle: Drew Brees.

De siste ukene har det ikke vært et spørsmål om den 32 år gamle texaneren ville passere Marino, men når. Foran nattas «Monday Night»-batalje mot divisjonsrival Atlanta Falcons hjemme i Mercedes-Benz Superdome, trengte Brees 305 yards med to kamper igjen å spille.

TIDLIGERE REKORDHOLDER: Miami Dolphins' legendariske quarterback Dan Marino mistet i natt sin 27 år gamle pasningsrekord. Samtidig spilte Marino i en tidsalder der regelverket ga quarterbackene og receiverne deres langt mindre beskyttelse enn hva tilfellet er i dag. Foto: SCANPIX/AP Photo/Alan Diaz
TIDLIGERE REKORDHOLDER: Miami Dolphins' legendariske quarterback Dan Marino mistet i natt sin 27 år gamle pasningsrekord. Samtidig spilte Marino i en tidsalder der regelverket ga quarterbackene og receiverne deres langt mindre beskyttelse enn hva tilfellet er i dag. Foto: SCANPIX/AP Photo/Alan Diaz Vis mer

Det er en pasningsproduksjon Brees kunne fått til i blinde. Han så heller ingen grunn til å vente til sesongavslutningen mot Carolina Panthers neste søndag. Med 307 passing yards fordelt på 23 vellykkede pasninger, hvorav fire av dem til touchdown, kunne Brees og lagkameratene feire en historisk begivenhet i 45-16 seieren over Falcons.

- For år være ærlig tenkte jeg ikke på rekorden i det hele tatt. Jeg visste at jeg var nær, og et par av gutta nevnte det for meg på sidelinja. Men jeg ville ikke høre på dem. Jeg antar at det er som en pitcher som prøver å få en «no-hitter» (baseball uttrykk for når et lag ikke treffer med et eneste slag i løpet av en kamp, journ.anm.), sier Brees, ifølge nfl.com.

For første gang i karrieren er han også oppe i over 40 toucdown-pasninger for året (41). Nattas fjerde var på ni yards til Darren Sproles og sørget for at Brees slo rekorden til Marino (se video HER).

Gratulasjon fra Marino Den nye bestenoteringen lyder på 5087 yards, og kommer til å bli ytterlig forbedret kommende søndag i og med at Saints kjemper mot San Francisco 49ers om å følge Green Bay Packers direkte inn i Divisional Playoffs - runde to av sluttspillet.

Dessuten tyder det meste på at New England Patriots' quarterback Tom Brady også kommer til å passere Marinos rekord hjemme mot Buffallo Bills. Brady trenger bare 187 yards for å bli den andre som straffer den legendariske rekorden denne sesongen.

Dan Marino var blant dem som stilte seg opp i rekken av gratulanter med lykkeønskninger til Brees.

- Gratulerer til @drewbrees. En strålende jobb av en helt spesiell spiller, twitret Marino etter nattas kamp.

Newton med rookie-rekord Også Peyton Mannings passing yards-rekord for førsteårsspillere på 3739 yards fra 1998 ble slått i helgen da Carolina Panthers' quarterback Cam Newton tok seg opp i 3893 yards med 171 yards mot Tampa Bay Buccaneers.

ROOKIE-REKORD: Cam Newton har i likhet med Drew Brees hatt et rekordår i sin debutsesong i NFL. Carolina Panthers' quarterback slo Peyton Mannings rookie-rekord i antall passing yards i lørdagens seier mot Tampa Bay Buccaneers og er i god rute til å passere 4000 yards med én kamp igjen å spille.Foto: SCANPIX/REUTERS/Chris Keane
ROOKIE-REKORD: Cam Newton har i likhet med Drew Brees hatt et rekordår i sin debutsesong i NFL. Carolina Panthers' quarterback slo Peyton Mannings rookie-rekord i antall passing yards i lørdagens seier mot Tampa Bay Buccaneers og er i god rute til å passere 4000 yards med én kamp igjen å spille.Foto: SCANPIX/REUTERS/Chris Keane Vis mer

Førstevalget i 2011-draften har vært en umiddelbar hit i NFL. Selv om det ikke blir noen sluttspillopptreden i år, har Newton jevnlig begynt å vinne kamper og kommer trolig til å smykke seg med tittelen «offensive rookie of the year».

Mannen som både kan kaste, løpe med og ta imot ballen har også satt NFL-rekord i antall rushing touchdowns for en quarterback med 14.

Rodgers på skuddhold Også en annen quarterback-rekord er truet foran den avsluttende runden av grunnspillet. Med fem touchdown-pasninger mot Chicago Bears, er Green Bay Packers' Aaron Rodgers fem unna Tom Bradys rekord på 50 fra 2007.

PÅ SKUDDHOLD: Green Bay Packers' quarterback Aaron Rodgers (t.v.) har en mulighet til å ta Tom Bradys rekord på 50 touchdown-pasninger, men det er ikke usannsynlig at hovedtrener Mike McCarthy lar sin store stjerne hvile mot Detroit Lions med hjemmebanefordelen i sluttspillet allerede sikret.Foto: SCANPIX/Gregory Shamus/Getty Images/AFP
PÅ SKUDDHOLD: Green Bay Packers' quarterback Aaron Rodgers (t.v.) har en mulighet til å ta Tom Bradys rekord på 50 touchdown-pasninger, men det er ikke usannsynlig at hovedtrener Mike McCarthy lar sin store stjerne hvile mot Detroit Lions med hjemmebanefordelen i sluttspillet allerede sikret.Foto: SCANPIX/Gregory Shamus/Getty Images/AFP Vis mer

Likevel er det høyst usikkert om Rodgers i det hele tatt kommer til å spille mot Detroit Lions, i og med at Packers allerede har sikret seg hjemmebanefordel gjennom sluttspillet.

Dessuten gikk muligheten for å gå ubeseiret gjennom sesongen fløyten da de regjerende Super Bowl-mesterene gikk på en overraskende smell mot Kansas City Chiefs for ei uke siden.

Derfor er hovedprioriteten nå å unngå skader på flere nøkkelspillere før alvoret starter 15. januar for Wisconsin-laget. Rodgers vil uansett om han spiller siste kamp eller ikke, være favoritt til å sikre seg den prestisjetunge utmerkelsen som ligaens mest verdifulle spiller foran Drew Brees.