SAMLER BYGDA: Breimsbygda IL samler rundt 1000 av den lille vestlandsbygda Breims 1500 innbyggere. Dette bildet er fra åpning av kunstgressbane i høst. Foto: Jarle Helgheim
SAMLER BYGDA: Breimsbygda IL samler rundt 1000 av den lille vestlandsbygda Breims 1500 innbyggere. Dette bildet er fra åpning av kunstgressbane i høst. Foto: Jarle HelgheimVis mer

Breimsbygda IL samles til 100-årsfest

- Idrettslaget er bygdas helsedepartement, sier lederen.

• Her kan du stemme på Klubben i mitt hjerte.

(Dagbladet): Klubben i mitt hjerte samler store og små klubber, og for Breimsbygda Idrettslag er lørdag 19. november en ekstra spesiell dato. I dag er det nemlig nøyaktig 100 år siden forløperen til dagens idrettslag ble stiftet.

Idrettslaget ligger på 6. plass i avstemmingen for fleridrettslag med mer enn 500 medlemmer.

I fjor endte vestlendingene på 9. plass - men i år sikter de enda høyere. Først skal de feire 100-årsdagen i den lille vestlandsbygda Breim, som ligger i Gloppen kommune i Nordfjord.

Helsedepartement Leder for idrettslaget, Sigurd Egge, mener at idrettslaget ikke bare vil feire historien, men også idrettens rolle i bygda nå og i fremtiden.

- Vi har sagt litt spøkefullt at idrettslaget er bygdas helsedepartement, men det er jo et snev av alvor i det. Med så mange medlemmer og rundt 50 treningstilbud i løpet av ei vanlig uke, så er det klart at idretten spiller en stor rolle for folkehelsen på et lite sted, sier Egge.

Bygda består av 1500 innbyggere, likevel har idrettslaget et imponerende medlemstall på omtrent 1000.

- Vi følte det var helt feil å arrangere et 100 årsjubileum uten idrettsaktiviteter på plakaten. Med blikket rettet fremover mot de neste 100 år, tilbyr vi på jubileumsdagen barn og unge å prøve noen idretter vi ikke tilbyr enda, sier Egge. I tillegg til skihopp i mobil hoppbakke, turn, dans og rugby for de yngste, er det seminar om fysisk aktivitet og folkehelse for de voksne.

STILLINGEN: Slik var stillingen i Klubben i mitt hjerte lørdag morgen. Foto: Skjermdump.
STILLINGEN: Slik var stillingen i Klubben i mitt hjerte lørdag morgen. Foto: Skjermdump. Vis mer

Sterk dugnadsånd
Tidligere i høst åpnet idrettslaget en ny kunstgressbane, og fra før har Breim gode friidrettsanlegg.

Å arrangere såpass store idrettsarrangement krever en enorm dugnadsinnsats, men det skorter det heldigvis ikke på i vestlandsbygda.

- Store deler av stadion, alle arrangementene og kunstgressbanen er stelt i stand på dugnad. Hele bygden bidrar med det de kan. Da vi holdt dugnad for å rydde etter arbeidet med kunstgresset gikk de voksne hjem når mørket senket seg, men barna nektet. De skulle gjøre arbeidet ferdig, sier Egge.
100-årsdagen rundes av med en festkveld i samfunnshuset, der det på programmet blant annet er lansering av en jubileumsbok på over 600 sider om idretten i bygda.