Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bremser og sete er egentlig unødvendig

Sebastian (20) vil til OL i ny, fartsfylt gren.

SOGNSVANN/OSLO (Dagbladet.no): I Beijing i august får publikum og tv-seere for første gang se BMX-sykling som offisiell OL-gren.

Den fartsfylte idretten har lenge vært populær blant ungdom gjennom arrangementer som X-games.

Nå kommer rytterne - bokstavelig talt - for full fart inn i OL.

- I bunnen av startrampa holder de 50 kilometer i timen på en bitteliten sykkel, forklarer landslagstrener Petter Dalen.

- Hoppene er på opptil 12-13 meter, det er rett og slett ekstremt spektakulært å sitte å se på. Og det skjer noe hele tida. Hvert halve minutt er det et nytt heat, forteller Dalen med levende engasjement.

Rytterne står på sykkelen gjennom hele heatet, og bruker bremsene minimalt for å holde farta i de doserte svingene.

I dag presenterte sykkelforbundet det norske landslaget i den fartsfylte idretten - og framførte et klart mål om at en av de fire rytterne skal kapre en OL-plass.

Håper på norsk OL-billett

image: - Bremser og sete er egentlig unødvendig

I OL er det disiplinen «Super X» som skal sykles. Det vil si store hopp, bratt startrampe og høy fart.

Som i langrennssprint sykles det en prolog, der hver rytter prøver å kjøre to runder så fort som mulig.

Deretter deles deltakerne inn i heat, og slås ut etterhvert til det er 8 ryttere igjen i finalen.

- 32 ryttere kan delta i OL, maksimalt tre fra hvert land. For at en av våre gutter skal kvalifisere seg, må de prestere i europacup og verdenscup i tida framover. VM i Kina i mai er nåløyet for de norske, sier trener Dalen.

De norske rytterne er få i internasjonal sammenheng, og når ikke opp på nasjonsrankingen.

Men i VM deles det ut seks OL-plasser, og det er en av disse Norge håper på å sikre seg.

Sebastian Kartfjord fra Sandnes er det norske håpet. 20-åringen har kjørt i flere internasjonale finaler, og er inne på UCIs rankingliste over de 100 beste rytterne i verden.

Det er også André Fosså Aguiluz (16), men siden rogalendingen er under OL-aldersgrensen på 19 år, er det «Sebbie» hele laget jobber for i kampen for en OL-billett.

- Kan lære av BMX

Tidligere proff i landeveissykling Steffen Kjærgaard er nå sportssjef i Norges Cykleforbund, og jobber med landslagsgutta i BMX.

Mannen som hjalp Lance Armstrong til to seire i Tour de France, mener landeveisrytterne har mye å lære av BMX-guttas sykkelteknikk.

- Når jeg ser en spurter som Robbie McEwen, og hvor sterk han er i spurten... Det er ren BMX-teknikk, der han låser hoftene og får all kraften ned i pedalene. Derfor kan en liten rytter som McEwen være like rask som de store oksene Hushovd og Tom Boonen, forklarer Kjærgaard.

Spurtkongen McEwen er tidligere BMX-rytter, og vant nasjonale mesterskap i Australia som junior.

- Og uansett sykkelgren er BMX et viktig leketøy for barn og ungdom, for å lære seg å håndtere sykkelen, for eksempel, sier Kjærgaard.

- Disse rytterne har en ekstrem frekvens i beina i forhold til ... meg, gliser eks-proffen.

- Banen ser bra ut

Mens mange av de store BMX-rittene i verdenscupen kjøres innendørs på store arenaer, er OL-løpene lagt til en nybygd utendørs arena.

- Den ser veldig spennende ut. Tidligere var startrampene altfor bratte, de beste fikk ikke utnyttet kapasiteten sin. I fritt fall kom alle nesten like raskt ut. Nå har rampa en standard vinkel på 15 grader. Starten betyr mye. Det er viktig å være blant topp 3 ut fra rampa, forteller landslagstrener Petter Dalen.

- Det er starten vi trener mest på. Å bli sterke og raske i beina slik at vi kan skyte fart ut fra rampa, supplerer 23 år gamle Kim-Erik Larsen fra Moss.

Dessverre finnes det ingen baner som holder konkurransestandard i Norge.

- Den nærmeste banen ligger i Sveits, så vi må reise dit for å trene på en bane i riktig størrelse. Det er en ulempe for oss, mener OL-håpet Sebastian.

- Likevel er vi ikke så opptatt av hva vi gjør her i Norge eller Norden. Disse fire holder et internasjonalt nivå og trener for å hevde seg i verdenstoppen, forklarer Dalen.

Norske outsidere

Det er særlig i USA og mellom-Europa BMX er stort. Nederland er en av nasjonene som satser for fullt på idretten.

Det nederlandske landslaget har blant andre storbanken Rabobank i ryggen, og kan betale utøverne full årslønn for å sykle.

Landslagsgutta har på sin side skole og deltidsjobber ved siden av syklingen.

Alle fire holder til i Sandnes. Det er rett og slett der det beste miljøet for BMX-sykling er i Norge.

- Det blir europacup i Sandnes både i 2009 og 2010, noe som er veldig viktig for rekrutteringen, sier trener Dalen.

Og skulle Sebastian Kartfjord i tillegg klare å kapre en OL-plass, burde framtida for norsk BMX-sykling være sikret.

FLOTT ARENA: Den nybygde BMX-banen som skal brukes i Beijing-OL byr på store hopp, bratt start og høy fart.
BMX-LANDSLAGET:</B> Fra venstre: Anders Grønsund (20), landslagstrener Petter Dalen, André Fosså Aguiluz (16), Kim-Erik Larsen (23) og Sebastian Kartfjord (20).
- MORSOMME Å JOBBE MED: Steffen Kjærgaard har deltatt i to Tour de France og hjulpet laget til seier begge gangene. Likevel mener han landeveisrytterne kan lære mye elementær teknikk av BMX-gutta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media