Bremset festen

Fallulykken til Jody Koenders la en demper på snowboard-festen i Midtstuen i går. Flere av de beste kjørerne forsvant tidlig ut av konkurransen.

MIDTSTUEN (Dagbladet): Også i går var det flere stygge fall i quarterpipen, selv om ingen var så uheldig som nederlenderen Jody Koenders fredag.

-  Vi har aldri hatt en konkurranse med så mange stygge fall tidligere, fastslår The Artic Challenge-arrangør Terje Håkonsen.

Ullevål universitetssykehus opplyste i går at tilstanden til Koenders var alvorlig, men stabil.

-  Han har fått hodeskader og brukket kjeven, men han har vært våken og snakket. Familien hans kommer i dag, men vi skal også forsøke å få besøkt han, forteller Håkonsen.

Amatører

Han er ikke i tvil om at det påvirket konkurransen.

-  Klart det har gjort inntrykk, kanskje særlig på en del av de unge kjørerne her. Men det er en risikosport vi driver med, så det er jo greit at de får en vekker og ser hvor viktig hjelmen er, sier Håkonsen.

-  Det la en skikkelig demper på konkurransen. Spesielt på fredag, men jeg merket også at mange var påvirket av det i dag og backet litt ut, sier amerikaneren Andy Finch, den tidligere TAC-vinneren, som i går ble nummer tre.

 OVERRASKELSESMANN:  Henning Martinsen slo alle stjernene, og gikk til topps i The Artic Challenge. Foto: Eirik H. Urke
OVERRASKELSESMANN: Henning Martinsen slo alle stjernene, og gikk til topps i The Artic Challenge. Foto: Eirik H. Urke Vis mer

Han mener de mange fallene må sees i sammenheng med at konkurransen var mer åpen i år enn hva den har vært tidligere.

-  Det var ikke bare inviterte kjørere i år, og en del amatører fikk slippe til, påpeker han.

Lite trening

Flere av verdens mest kjente kjørere, deriblant Risto Mattila, Nicolas Muller og Trevis Rice, kvalifiserte seg ikke engang til finalen.

Håkonsen som selv ble nummer to, mener det også må sees i sammenheng med at kjørerne fikk lite trening i quarterpipen. Opprinnelig skulle det kjøres trening onsdag og torsdag, men vær og forsinkelser gjorde at kjørerne ikke slapp til før fredag.

Norsk vinner

En av dem som tok utfordringen var Henning Martinsen. Den relativt ukjente nordmannen gikk like godt helt til topps i konkurransen.

Martinsen kjørte kvalifiseringen til TAC på Trysil forrige helg.

-  Han sa det tidlig at han ville gi alt for å få en plass i finalen. Han var en av dem som torde gi på i dag og det førte han helt til topps, kommenterer Håkonsen.

Selv syntes Martinsen det gikk over all forventning, han visste ikke engang om prispengene på 18 000 dollar.

-  Jeg trodde det bare var «fame and glory». Dette var fantastisk kult, smiler brettkjøreren.

Men gullklokka verdt 25 000 dollar var ingen i nærheten av.

Ingen var i går over seks meter i quarterpipen, altså langt fra Heikki Sorsas verdensrekord på 9,3 meter satt i 2001. Høyest i går var Finch med 5,7 meter.

-  Hadde det vært litt mildere og løsere hadde det vært mulig å gå flere meter høyere, mener Martinsen.

FALT: Jody Koenders.