Brenden reddet dagen for Norge

INNSBRUCK: Da det så som mørkest ut for de norske hopperne i Bergisel søndag, slo gudbrandsdølen Kristian Brenden til med meget god hopping i finaleomgangen. Med 6. plass presterte han beste norske plassering så langt i denne tysk-østerrikske hoppuken.

- Første omgang var et slag i trynet. Vi hang vel i tauene, men Kristian reddet dagen. Hans hopping var i overkant av forventet, kommenterte hopptrener Hroar Stjernen etter århundrets siste renn i OL-bakken i Innsbruck.

Tysk og østerriksk jubel domminerte hoppuken fram til søndagens finaleomgang. Riktignok sviktet Martin Schmitt, vinneren fra Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen, alt i i første omgang, men østerrikeren Stefan Horngacher ledet rennet. I finaleomgangen maktet han ikke nervepresset.

Det gjorde fjorårets sammenlagtsvinner av hoppuken, japaneren Noriaki Kasai. Han seiret foran Janne Ahonen som overtok den gule ledertrøyen i verdenscupen. Funaki, som vant de tre første rennene i hoppuken forrige sesong, leder sammenlagt med 0,4 poeng på Ahonen foran avslutningsrennet i Bischofshofen onsdag.

Rundt 40 000 tilskuere så søndagens renn i Bergisel, og særlig for den store tyske tilskuermassen endte dagen trist. De kom for å feire Martin Schmitt. Men med to heller svake hopp endte årets hoppkomet på 13. plass. Noen spesielt god reklame for hoppsporten ble heller ikke rennet.

På grunn av svært dårlig fart i 2. omgang fikk tv-seerne se en tam finaleomgang.

Skjerpet Brenden

- Selvtilliten blir bare større og større. Dette resultatet er jeg svært godt fornøyd med, sa Kristian Brenden etter 6. plassen. Han sto for det 4. beste hoppet i finaleomgangen.

- I den senere tid har jeg terpet og terpet detaljer. Hele tiden har jeg forsøkt å skjerpe meg, sa Brenden, som også syntes farten var vel liten i finaleomgangen.

- Men det var likt for alle. Under lørdagens kvalifisering hadde jeg visse problemer oppe på bommen, men det fikk jeg justert bort til søndagens renn, sa han. I første renn fikk han ikke hoppe finaleomgangen. I nyttårsrennet endte han på 9. plass. Med fortsatt stigning er 3. plass målet i Paul Ausserleitnerbakken trettendedag jul.

Mandag blir det så som så med skihopping for de norske hopperne. Trener Hroar Stjernen tar guttene med til Schladming for å slappe av fra hoppbakken. I Schladming vil alpint og telemark stå på programmet for de fleste.

Paragliding neste

- Men jeg håper å få prøve paragliding. Sist vår tok jeg sertifikat for det i Sverige. Det er utrolig morsomt, sa Brenden, dagens beste norske hopper i Bergisel. For det fikk han drøyt 5000 kroner i pengepremie fra arrangøren.

For øvrige norske hoppere gikk det ikke like bra. Lasse Ottesen og Morten Ågheim endte på 24. og 26. plass. Christian Meyer og Tommy Ingebrigtsen ble slått ut i første omgang, mens Roar Ljøkelsøy, Ole Magne Dønnem og Wilhelm Brenna sa takk for seg etter kvalifiseringen lørdag.

- Jeg hadde tro på Tommy før rennet. Kvalifiseringen var overbevisende, men dessverre endte det på kulen i konkurransen. Vi må bare jobbe videre. Av Morten Ågheim ventet jeg også mer. Han har ikke fått ut det lille ekstra som han maktet i konkurranser før hoppuken, oppsummerte Stjernen.

Mandag tar han med guttene på skitur. Kanskje får de oppsving til avslutningsrennet onsdag.

<B>BESTE NORDMANN: Kristian Brenden rdddet dagen for Norge med sin 6. plass i Innsbruck søndag.