Brenner til fra start for første gang

Trener og kusk Øystein Tjomsland er optimist med V75-favoritten i Bergen.

Bauxite står perfekt til for å lede V75-2 fra start til mål. Trener og kusk Øystein Tjomsland hevder 3-års hoppa aldri har vært trykket av skikkelig fra start.

Dette er en interessant opplysning fra den dyktige treneren som kan skilte med 140 seirer på stallen de siste to årene. Svært mange av disse triumfene er tatt fra tetposisjonen.

Med base på Sørlandets Travpark og farens gård i Søgne har Øystein Tjomsland gode treningsmuligheter. Det er ingen tilfeldighet at han kommer til start med den ene gode unghesten etter den andre, varmblods som kaldblods.

Trener teknikk og koordinasjon

I lørdagens V75-omgang i Bergen er det amerikanskfødte Bauxite i V75-2 som har den største seierssjansen av Tjomsland-hestene. Men like bak jager Sjefslill og Moi Elden seier i henholdsvis V75-3 og V75-4.

- Hva gjør du for å få alle hestene dine så startraske, Øystein Tjomsland? Er det et bevisst valg av blodlinjer, eller trener du dem til å bli så raske?

- Jeg vil si det er en kombinasjon, ler trener-championen.

- Det er både en fordel og en forutsetning at de er raske fra start. Ofte avgjøres jo løpene i starten eller inn mot den første svingen. For å ha det rette frasparket er det en selvfølge at hestene er i orden. Går de og kjenner på noe, går det ikke. Jeg trener mye på både teknikk og koordinasjon med hestene.

BESTEMMER IGJEN. Bauxite og Øystein Tjomsland har vist seg fram før. Lørdag skal Tjomsland trøkke til for alvor i V75-2. Foto: HESTEGUIDEN.COM
BESTEMMER IGJEN. Bauxite og Øystein Tjomsland har vist seg fram før. Lørdag skal Tjomsland trøkke til for alvor i V75-2. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

Det gjør hestene sterke til å sparke godt i fra, forteller Øystein Tjomsland som også er opptatt av at hestene skal trives.

Som stadig flere trenere sverger han til magnetprodukter og hyppig bruk av laser. Det er viktig at hestene er på topp for å prestere.

- Når hestene kommer opp i grunnlagene pengemessig, blir det stadig viktigere å kunne være med fra start. Tet er korteste vei til mål, og de slipper å gå den tunge veien hver gang, fortsetter han mens han leier Bauxite ut i skrittemaskinen.

- Hestene som skal til Bergen får skritte en halv time i maskinen før de lastes på transporten, forklarer han.

- Når de kommer frem, blir de jogget en tur i vogn på banen.

Dermed skulle oppladingen være godt ivaretatt.


- Er det første overnattingstur for Bauxite?

- Ja, det er det. Det er alltid et lite usikkerhetsmoment, men hun er rolig og fornuftig så det tror jeg skal gå bra.

- Hvordan ser du for deg løpsopplegget?

- Vi satser fra start denne gangen, og jeg vil ha tet. Men hun er ikke avhengig av tet for å vinne. Hun har vunnet fra dødens og er en allrounder. Men det er jo det enkleste, da, og korteste vei til mål, oppsummerer han.

- Bauxite er en veldig bra hoppe som har utviklet seg for hvert løp.

Hun skal regnes med en fin vinnersjanse, opplyser Øystein Tjomsland til Dagbladet.no.

S.J. s Caviar-datteren er Dagbladets banker.

- Sjefslill i V75-3 har imponert. Hva var grunnen til galoppen sist?

- Hun ble rett og slett litt ivrig ned startsiden. Hun feilet da jeg skulle legge inn. Formen er like fin. Hoppeløp er ofte en åpen affære, men jeg synes Sjefslill skal være en naturlig favoritt. Hun skal strekes på alle bonger, råder Øystein Tjomsland.

- Hvordan ser du på sjansene til Bøgvall Kai i V75-1 og Moi Elden i V75-4?

- Bøgvall Kai travet et hyggelig løp sist på Sørlandet til sølv. Men tillegg og hard motstand gjør at jeg bare betegner ham som en liten outsider.

- Moi Elden har fordel av sprintdistansen og formen er fin. Klaffer det med løpsopplegget, har han en god speed til slutt. Han vant et tilsvarende løp på Bjerke for litt siden. Jeg synes han bør strekes, avslutter Øystein Tjomsland som kan få en fin dag på jobben.

En heldig alenevinner kan raske med seg 22 millioner kroner i lørdagens V75-omgang fra byen med de syv fjell. En ny jokerpott ligger allerede klar fra Norsk Rikstoto etter at to kamerater stakk av med 42 millionnerpotten forrige lørdag..