Brente seg i hjel i protest

Sahar Khodayari (22) risikerte seks måneders fengsel for å ha sneket seg inn på en fotballkamp. Kvinnen tente på seg selv i protest, og døde av skadene.

FAVORITTLAGET: Sahar Khodayari heiet på det iranske laget Esteghlal. Foto: NTB Scanpix
FAVORITTLAGET: Sahar Khodayari heiet på det iranske laget Esteghlal. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bilder av kvinner på en fotballarena i Norge er like spektakulært som regn i juni, men i Iran er historien en helt annen. Det strengt konservative iranske presteskapet er nemlig kategorisk imot at iranske kvinner skal få se herrefotball.

Den sista tida har historien om iranske Sahar Khodayari vakt oppsikt, og historien fikk en tragisk slutt.

Sneik seg inn

Khodayari ble anholdt av moralpolitiet i mars da hun forsøkte å snike seg inn på en fotballkamp til favorittlaget Esteghlal, forkledd som en mann. Dette er et grep en rekke kvinner har brukt tidligere for å se fotball i landet.

Hun sto utenfor Azadi Stadion, som ironisk nok betyr frihetens stadion, og ble siktet for å ha motsatt seg arrest og for å ikke ha respektert kleskodene i landet.

Khodayari ble seinere løslatt, men måtte møte opp i en høring i starten av september. The Telgraph skriver at en kilde fortalte kvinnen at hun måtte forvente å få seks måneder i fengsel for å ha sett favorittlaget sitt.

Khodayari skal da ha spurt dommeren om å utsette rettssaken fordi hun skulle i en begravelse, og så fort hun kom ut av lokalet tente hun på seg selv foran rettslokalet.

Kvinnen ble fraktet bort med livstruende skader, og i dag skriver klubben at hun døde som følge av skadene. Det samme bekrefter The Guardian.

Store protester

- Vår kjære Sahar døde etter at hun satte fyr seg på seg selv. Hun fikk seks måneder i fengsel for å møte opp for å støtte oss. Hun støttet oss selv om politikerne gjorde det ulovlig for henne. Hva vi kan gjøre for å støtte henne? Absolutt ingenting, skriver Esteghlal på Twitter.

- Vi er feige, fortsetter klubben.

Forbudet mot kvinner på sportsarrangementer har skapt stor harme hos iranerne den siste tida. I sosiale medier har kampanjen #BanIRSportsFederations fått stor oppmerksomhet, skriver blant annet BBC. Hashtagen ble brukt over 60 000 ganger på 24 timer denne uka. Khodayari fikk kallenavnet #bluegirl fordi hun sminket seg i klubbens farger.

En rekke kjente personer i Iran har også kastet seg på bølgen. Kapteinen for Irans herrelag i fotball, Masoud Shojaei, skrev følgende på Instagram tidligere i uka:

- Siktelsen og varetekten av en ung kvinne som forsøkte å komme seg inn på en fotballkamp er forankret i utdaterte tanker som ikke vil bli forstått av framtidige generasjoner.

Også Human Rights Watch har omtalt saken. De skriver at saken understreker Irans behov for å stoppe å nekte kvinner å se sportsarrangementer.

- FIFA og de andre som regulerer dette har hastverk med å iverksette sine egen regler. Iransk bannlysing av kvinner er et klart brutt av FIFAs reglement, og kan føre til suspensjon og utestengelse, skriver Humans Right Watch.

- Det som skjedde med henne er hjerteskjærende, sier Phillip Luther i Amnesty International.

Langt forbud

Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979. Iranske myndigheter har begrunnet forbudet med at kvinner må beskyttes fra «vulgær atmosfære og frenetiske, mannlige supportere».

Under VM i fjor fikk iranske kvinner oppmerksomhet på tribunene i Russland, og i hjemlandet fikk kvinner lov til å se kampene fra stadion i Irans hovedstad Teheran.

I etterkant av mesterskapet fortalte president Hassan Rouhani at forbudet skulle fjernes, og at det i framtida ikke skulle bli absolutt forbudt.

Kristin Soraya Batmanghelichi er ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, og har en doktorgrad i Iran-studier. Dagbladet snakket med henne under VM i Russland i fjor, og da sa hun at det var vanskelig å spå om dette var starten på en forandring i Iran:

- Husk at alle har øynene rettet mot Iran nå. At kvinnene får lov til å se på kamper er politisk motivert. Det er en delikat dans, og du vet ikke helt hva det neste steget blir. Tidligere har vi sett at enkelte lover har blitt forbedret, før de blir verre enn de var igjen før de så blir bedre. Det går fram og tilbake. Nå får de lov til å se VM, men vil de få lov til å se en «vanlig» fotballkamp mellom to lokale lag? Det er der den virkelige spenningen ligger.