Brevet fra Lasse Kjus

Kjus ber Norge om unnskyldning. Les brevet fra Lasse.

Kjære idrettsvenner

Den siste uken har vært den tøffeste i min idrettskarriere eller den absolutt jævligste, for å bruke et uttrykk som faller mer naturlig for meg akkurat nå.

Et i utgangspunktet uskyldig intervju har skapt reaksjoner og medieomtale som jeg føler er kommet helt ut av kontroll. Jeg gjør med dette brevet derfor et forsøk på å få saken inn på et riktig spor igjen.

Som toppidrettsutøver har jeg i flere år vært vant til å takle media. Jeg er derfor oppriktig lei meg for at jeg ikke leste igjennom det famøse intervjuet som satte det hele i gang i forrige uke, før det gikk i trykken. Dette var imidlertid min egen skyld, ikke journalistens.

  • Det jeg beklager mest av alt med denne saken er bruken av det sterke ordet parasitt. Jeg skulle aldri ha latt en personlig konflikt jeg tidligere har hatt med en eneste person som ikke engang sitter veldig sentralt i Norges Skiforbund, bli eksponert offentlig på denne måten.

Jeg har likeledes heller aldri ment å si eller gi inntrykk av at jeg hater Norge, slik det er blitt fremstilt i media. Tvert imot. Det vet alle som kjenner meg godt.

  • Jeg forbeholder meg imidlertid retten til som alle andre nordmenn å kunne si min oppriktige mening om det norske skattesystemet uten at jeg av den grunn skal bli karakterisert som grådig. Det vil jeg også forbeholde meg retten til i framtiden.

Vi toppidrettsutøvere er generelt ikke flinke nok til å gi uttrykk for hvor mye vi har å takke alle frivillige, idrettsledere, lagkamerater og andre idrettsvenner for. Jeg er her ikke noe unntak. Men vit at jeg setter uendelig stor pris på all hjelp og støtte jeg har fått på min vei til toppen.

  • Mange av dere har den siste uken sett på meg som utakknemlig. Det er jeg absolutt ikke. Og jeg er derfor oppriktig lei meg over å ha såret støtteapparatet, trenere og ansatte i Norges Skiforbund på denne måten.

Når dette er sagt, vil jeg fortsatt stå opp og kjempe for min integritet og mine meninger.

Jeg har til enhver tid søkt å forbedre meg selv som person, toppidrettsutøver og alpinist og krever kanskje derfor urimelig mye av både mine omgivelser og meg selv.

  • Dette er fordi jeg i min jobb flere ganger har skadet meg alvorlig som et resultat av manglende fokus. Disse erfaringene har gitt meg et ønske om å være 110 prosent forberedt til enhver tid.

Som idrettsutøver er jeg nødt til å være positiv, fokusert og målrettet for å oppnå mine mål som en av verdens beste alpinister. Dersom profesjonalitet ikke er i høysetet i alle ledd, er sjansen for at vi som alpinister setter våre liv på spill urimelig stor.

Men jeg vil fortsette å stille spørsmål til mine støttespillere og meg selv slik at vi unngår påvirkning som fjerner fokus. Skulle lignende situasjoner som jeg har opplevd siste uke, oppstå i framtiden, håper jeg at dere sjekker ut med meg hva jeg egentlig mener før dere selv gjør opp deres egen mening.

  • I dette tilfellet undervurderte jeg grovt konsekvensene av uttalelser i et i utgangspunktet uskyldig intervju. Det burde jeg ikke ha gjort etter så mange år i rampelyset. I ettertid innser jeg imidlertid at alt toppidrettsutøvere som meg måtte si og mene om store og små saker, kan bli blåst opp til store saker i media. Det må vi leve med som en del av vår jobb. Derfor er det åpenbart særdeles viktig at vi veier våre ord på gullvekt. Jeg skal gjøre det jeg kan for ikke å gjøre den samme tabben en gang til.
  • Denne saken har vært en knallhard belastning for min familie og meg. Jeg ber derfor om forståelse for at jeg med disse ordene håper å være ferdig med den, slik at jeg kan begynne å bruke energien på å komme meg tilbake i løypa igjen!

Med vennlig hilsen Lasse Kjus Oslo, 14.februar 2000

Les Dagbladets sportsredaktør Tormod Haugstads kommentar til brevet fra Lasse Kjus.