Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Briana (17) tatt for doping. Overrasker alle

Briana Williams ble dopingtatt i august. Nå er hun frikjent, men stortalentet dropper VM i Doha.

DOPINGKAOS: Briana Williams ble frikjent fra dopingstraff. Nå har hun likevel takket nei til å reise til Doha. Foto: Valery HACHE / AFP / NTB Scanpix
DOPINGKAOS: Briana Williams ble frikjent fra dopingstraff. Nå har hun likevel takket nei til å reise til Doha. Foto: Valery HACHE / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Friidretts-VM starter i dag, noe som det er knyttet stor spenning til over hele verden. Av norske innslag vil vi se blant annet Ingebrigtsen-brødrene, Karsten Warholm, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Amalie Iuel.

Men i Jamaica er det en 17-åring som vekker oppsikt om dagen. Sprinteren Briana Williams ble i august testet positiv for doping med stoffet Hydroklortiazid.

Hun regnes som et stortalent i Jamaica på 100 meter, og løp på 10.94 på distansen i juni. Det var verdensrekord for utøvere under 18, og den femte beste tiden i år. Så kom altså sjokket om at hun hadde blitt dopingtatt.

KENYA: Disse opptakene fra et lokalt apotek i Kenya vekker mistanke om bloddoping. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hydroklortiazid er et stoff som finnes i flere medikamenter, og blir vanligvis skrevet ut for å behandle høyt blodtrykk. Men det er et stoff som også kan skjule andre stoffer i kroppen, for eksempel anabole steroider.

Williams' advokat Emir Crowne forklarte saken med at hun hadde fått i seg stoffet gjennom en tablett mot forkjølelse da hun var syk. Ifølge Crowne sto ikke substansen oppført på pakken til medisinen, men tester viser at stoffet forekommer i forkjølelsesmedisinen.

Den knusende beskjeden om at hun var dopingtatt fikk hun nå i august.

- Det er virkelig en sak hvor jeg mener at det ikke er gjort noen feil i det hele tatt, og var utenfor hennes kontroll, og egentlig utenfor alle andres kontroll også, sa Crowne ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men nå har hun fått en gladmelding etter dopingsjokket. Det uavhengige antidoping disiplinærpanelet har besluttet å frikjenne henne, noe som betyr at 17-åringen egentlig kan delta i friidretts-VM på 100 meter.

Men så kom kontrabeskjeden fra Williams selv. Hun skrev i går på Instagram-profilen sin at hun dropper VM. Hun begrunner det med at det er en lang tur til Doha i Qatar, og at hennes lagkamerater har allerede forberedt seg godt til mesterskapet.

I stedet ser hun fram mot sesongen i 2020.

- Forhåpentligvis får jeg muligheten til å reise til Doha for å se Jamaica konkurrere, skriver Williams.

Dermed blir det altså ikke mulighet for å se stortalentet i Qatar, som hun egentlig endelig hadde fått lov til.

Mesterskapet starter i dag, og blant annet Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm skal i aksjon i kveld.

Dette skjer i dag (fredag):

 • Lengde, kvalifisering, menn, kl. 15.30
 • 100 meter, kvalifisering, menn, kl. 15.35
 • Slegge, kvalifiseringsgruppe A, kvinner, kl. 15.40 (Beatrice Nedberge Llano)
 • Stavsprang, kvalifisering, kvinner, kl. 16.30 (Lene Retzius)
 • 800 meter, kvalifisering, kvinner, kl. 17.10 (Hedda Hynne)
 • 100 meter, kvalifisering, kvinner, kl. 17.05
 • Slegge, kvalifiseringsgruppe B, kvinner, kl. 17.10 (Beatrice Nedberge Llano)
 • Høyde, kvalifisering, kvinner, kl. 17.40
 • 3000 meter hinder, kvalifisering, kvinner, kl. 18.00 (Karoline Bjerkeli Grøvdal)
 • Tresteg, kvalifisering, menn, kl. 18.25
 • 5000 meter, kvalifisering, menn, kl. 18.55 (Ingebrigtsen-brødrene)
 • 400 meter hekk, kvalifisering, menn, kl. 19.30 (Karsten Warholm)
 • Maraton, kvinner, kl. 22.59
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling