Brillefin pitbull

For fire år siden ble Edgar Davids (27) sendt hjem fra EM etter å ha kranglet med treneren. I år ønsker den brilleprydede midtbane-krigeren hevn på hjemmebane.

Det nederlandske landslaget er kjent for krangler, klikkdannelser og primadonnanykker. I EM i England i 1996 toppet det seg da Davids, som en av mange spillere med røtter i kolonien Surinam, anklaget Guus Hiddink for rasisme. Davids ble sendt rett hjem.

I år er Frank Rijkaard - også med opphav i Surinam - trener for laget. Davids er kanskje hans viktigste av mange stjernespillere. Utfordringen for Rijkaard ligger i å få stjernegalleriet til å trekke i samme retning. Hittil har det gått tungt, med bare tre seirer på 16 kamper etter at Rijkaard overtok. Men sjefen lar seg ikke stresse:

- Man bedømmer vel ikke Pavarotti etter hvordan han synger i dusjen? spør Rijkaard.

- Sånn er livet

Som automatisk kvalifisert arrangørnasjon har ikke Nederland trengt å vise resultater før nå - når det virkelig gjelder. Med spillerne de disponerer trenger ingen å tvile på at laget kan vinne EM:

Få andre EM-nasjoner ville droppet en spiller som Jimmy Floyd Hasselbaink - nettopp solgt fra Atletico Madrid til Chelsea for 187 millioner kroner.

- Vi har så mange gode spisser at det måtte skje at en god angriper ikke kom med. Det er trist, men sånn er livet, sier Dennis Bergkamp - som selvsagt er i troppen.

Stort press

Edgar Davids - med tilnavnet «Pitbull» - frykter de skyhøye kravene fra hjemmetilhengerne:

- Presset kan bli for stort, fordi folk venter at vi skal vinne og samtidig spille vakker fotball, sier han.

Sist lørdag ble Davids nødt til å reise til sykehuset for å operere en inngrodd tånegl, og kunne ikke spille kampen mot Romania samme dag. Men onsdag var han tilbake i trening.

- Tåa er mye bedre nå. Det er min første trening med ball etter operasjonen, men det kjennes veldig bra ut, sier Davids.

  • 1. plass:
Hjemmebane og stjernespillere på alle plasser. Sugne på første tittel siden EM i 1988.

FØLSOM: Nederlands Edgar Davids spiller med briller. Grunnen er at øynene hans er følsomme for lys.