Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Britenes «gambling» vekker reaksjoner

Britiske myndigheter vil regulere i stedet for å stoppe spredningen av viruset, i håp om å utvikle en immunitet mot coronaviruset

16. MARS: Mens størsteparten av Europa nærmer seg full isolasjon, har den britiske regjeringa valgt en annen tilnærming. Ikke alle er enige i den. Video: AP Vis mer

Søndag er 35 personer døde som følge av Covid-19 i Storbritannia. Det er en økning på 14 i løpet av en dag, skriver Sky News.

Blant dem som har dødd det siste døgnet er en mann i 50-åra. Han ble behandlet ved Bristol Royal Infirmary, og hadde underliggende helseproblematikk.

Mens størsteparten av Europa nærmer seg full isolasjon og har stengt ned alle større samlinger av mennesker har ikke det vært tilfelle i England.

Mens fotballkamper ble stengt for publikum rundt om i Europa og større folkemengder har blitt forbudt ble kampen mellom Liverpool og Atlético Madrid spilt foran fulle tribuner, som den siste av sitt slag i en europeisk turnering til nå.

Før helga ble det tradisjonsrike hestestevnet Cheltenham Festival arrangert, med totalt 251 000 tilskuere over fire dager, bare fem prosent mindre enn året før, skriver RTE.

SMITTET: Arsenal-manager Mikel Arteta har fått påvist coronavirus, og i etterkant ble PL stoppet. Foto: NTB Scanpix
SMITTET: Arsenal-manager Mikel Arteta har fått påvist coronavirus, og i etterkant ble PL stoppet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trolig hadde Premier League blitt spilt som vanlig, med publikum, om ikke Arsenal-manager Mikel Arteta og Chelsea-spiller Callum Hudson-Odoi hadde fått påvist coronavirus tidligere denne uka.

Færre tiltak

Så hvorfor er tilnærmingen så vanvittig annerledes i Storbritannia enn i resten av Europa?

Det skal være datamodeller og statistiske beregninger bak avgjørelsen som det er den britiske regjeringens vitenskapelige sjefrådgiver, Sir Patrick Vallance og overlege, professor Chris Witty som har kommet til.

Til nå har britene bare blitt bedt om å være nøye med håndvask og har bedt dem isolere seg om de viser symptomer. Dette skal være nok til å kutte ned antall smittede med 20 prosent, hevder myndighetene.

Storbritannia vil ikke stenge skoler, ei heller forby større ansamlinger av personer.

- Det er langt større sannsynlighet for at folk får viruset av et familiemedlem eller en venn i et lite område, heller enn et stort et [slik som et idrettsarena]," sier sir Vallance ifølge BBC.

FOLKEFEST: Cheltenham-festivalen samler massive folkemengder, også i år. Foto: NTB Scanpix
FOLKEFEST: Cheltenham-festivalen samler massive folkemengder, også i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I stedet skal sir Wallance og professor Witty ha kommet fram til at Storbritannia er for tidlig i utbruddet av epidemien til å ta de drastiske grepene man ser i Spania og Italia, og her i Skandinavia i Danmark og Norge.

- Større risiko

Som Norge forventer Storbritannia at antallet smittede vil øke framover og nå en topp om 10-14 uker.

Britene skal være forberedt på at en svært høy del av befolkningen, opp mot 80 prosent, kommer til å bli smittet, uansett hvilke tiltak som gjøres. Om smitten uansett ikke kan stoppes, er det bedre å forsøke å styre når smitten skjer, er britenes teori.

Med sommermånedene foran oss, hvor færre personer trenger medisinsk hjelp ønsker britene derfor at sykdommen skal treffe toppunktet sitt da, hvor de har størst kapasitet til å ta imot alvorlig syke.

- Myndighetenes strategi vedrørende coronaviruset er mer raffinert enn dem brukt i andre land, og potensielt veldig effektivt. Det gir samtidig større risiko og er basert på flere antakelser. De er nødt til å være korrekt og tiltakene de introduserer er nødt til å fungere når de skal, skriver professor ved universitetet i Liverpool, Ian Donald.

Dermed er britenes strategi at mange som blir smittet, ikke blir alvorlig syke, og at det over tid dermed blir mange som utvikler immunitet mot viruset. Dettes kalles for «flokkimmunitet» innenfor den medisinske verden.

APPLAUS: Søndag kveld gikk tusenvis av nordmenn ut på balkongen sin for å klappe for helsenorge. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Basert på denne ideen, ønsker myndighetene at folk blir smittet, helt opptil sykehusene begynner å nå full kapasitet. På det tidspunktet ønsker de å redusere, men ikke stoppe infeksjonsratene. Ideelt ønsker de å balansere slik at like mange kommer inn på sykehuset som forlater det, beskriver Donald.

Utviklingen av en flokkimmunitet vil også forhindre en andre bølge med stor spredning av viruset, slik man frykter at vil skje i land hvor det har blitt tatt grep for å stoppe spredningen av viruset tidlig.

Møter kritikk

Tilnærmingen har møtt en delt respons innen det medisinske miljøet.

Noen eksperter har anklaget Johnson for å ikke skjønne alvorligheten av situasjonen, mens andre har rost myndighetene for å ikke bøye seg etter press fra resten av fastlands-Europa med å innføre like strenge restriksjoner til folket, skriver CNN.

Søndag melder blant andre The Guardian at 245 medisinske forskere har skrevet under på et åpent brev til regjeringen hvor de innstendig ber om strengere tiltak, med blant annet «sosial distansering», som de mener kan redde tusenvis av liv.

En av de mange kritikerne er lege og sjefredaktør hos det medisinske tidsskriftet, The Lancet, Richard Horton. Han mener de få tiltakene kan føre med seg katastrofiske følger.

SYNGER: Folk over hele Italia møtes på balkongene sine for å synge sammen som et tegn på nasjonalt fellesskap og utholdenhet. Video: Andrea Sannino / Instragram Vis mer

- Det som bekymrer meg mest omkring myndighetenes svar på COVID-19, er det strategiske objektivet. Målet virker å være flokkimmunitet, å utsette strakstiltak for å tillate en epidemi å infisere store deler av folket. I stedet burde målet vært å redde liv. En alvorlig feil, skriver Horton på Twitter.

Lørdag var Horton en av flere leger som signerte under på en forespørsel i The Times til den britiske regjeringen om å dele alt vitenskapelig bevis, data og modeller de har for å bedre forstå avgjørelsen som har blitt tatt.

Han ber samtidig myndighetene ta umiddelbare grep.

- Noen observatører i Storbritannia unnskylder myndighetens manglende tiltak ved at bevisene er meget komplekse og at avgjørelsene tas med små marginaler. Men noen ganger under nødstilfeller er avgjørelser faktisk enklere. For COVID-19 var og er målet å hindre unngåelige dødsfall nå. Ikke vent, ber Horton.

Antallet smittede i Storbritannia hadde lørdag nådd 1,140, men myndighetens vitenskapelig sjefsrådger sir Patrick Vallance innrømte fredag at mørketallene er store og at det er mulig at mellom 5,000 til 10,000 mennesker allerede kunne være smittet.

Hele Norges coronakart