Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Britisk forfatter: - Rådgiverne øker presset på Ødegaard

Om klubb-besøkene.

MEDIETRYKK: Fotballtalentet Martin Ødegaard er et hett intervjuobjekt i norske medier, og interessen har ikke minket etter han begynte å besøke store navn som Bayern München og Liverpool. Wilson hevder Ødegaards støtteapparat også kan ha bidratt til å skape forventningspress rundt unggutten. Foto: Christian Roth Christenen / Dagbladet
MEDIETRYKK: Fotballtalentet Martin Ødegaard er et hett intervjuobjekt i norske medier, og interessen har ikke minket etter han begynte å besøke store navn som Bayern München og Liverpool. Wilson hevder Ødegaards støtteapparat også kan ha bidratt til å skape forventningspress rundt unggutten. Foto: Christian Roth Christenen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Martin Ødegaard har tilbragt de siste ukene på rundreise i europeiske toppklubber. Real Madrid, Arsenal, Liverpool og Bayern München nevnes som de fire han har besøkt nå i høst.

Slike besøk skaper enorme forventninger blant publikum, og Guardian-skribent og fotballforfatter Jonathan Wilson tror denne besøksturnéen har økt presset på unggutten kraftig.

- Det Ødegaards rådgivere har gjort, er å sikre ham en tidlig debut i en storklubb - han vil ikke råtne på reservelaget slik så mange andre unge talenter gjør - men samtidig har de også økt presset på ham kraftig, skriver han.

Enormt press Forventningene som er knyttet til et talent som tidlig får vise seg frem på førstelaget i en storklubb, er ofte enorme. Det er noe som kan slå ut begge veier for en ung fotballspiller.

Wilson syns rundreisen bryter litt med den nøkternheten som ble vist fra Ødegaard-leiren tidligere, og mener det har økt presset på unggutten.

- I det siste har det stillheten blitt brutt. De siste seks månedene har føltes ut som en utvidet markedsføringsøvelse. Ødegaard har gjort minst et dusin store intervjuer, og har trent med eller i det minste besøkt Liverpool, Arsenal, og Bayern, skriver han.

Han sammenligner Ødegaards situasjon med den til Barcelona-talentene Haruna Babangida og Lionel Messi, som begge debuterte for den katalanske klubben da de var tenåringer, men som hadde vidt forskjellige skjebner.

- Jeg ville nok ikke gjort det Advokat og fotballagent Per Arne Flod har selv vært med på å prøve å skjerme unge fotballtalenter fra presset og medietrykket som oppstår. I går skrev han et debattinlegg i Aftenposten der han ba media la Ødegaard være i fred.

Han er samtidig enig med Wilson i at 16-åringens rådgivere ufrivillig kan ha bidratt til å øke trykket rundt ham. Intil videre er 16-åringens far, Hans Erik Ødegaard, den eneste kjente rådgiveren.

Flod er full av beundring for jobben som blir gjort med Ødegaard, men savner litt erfaring.

- Det er hans egen familie som står rundt ham, og de gir han svært god støtte og gjør også mye riktig, men hadde det vært opp til meg, hadde jeg nok ikke tatt den rundturen med ham. Jeg ville heller ikke tatt ham ut på det norske landslaget så tidlig, sier Flod til Dagbladet.

Han tror rundturen kan bidra til at Ødegaard føler seg presset til en for tidlig overgang vekk fra norsk fotball, og at den har gitt media enda mer å skrive om.

- Det ble varslet tidlig at han kom til å ta denne rundturen, og da ble alt fokuset rettet dit. Når han tar denne rundturen, fremtvinges også en overgang til utlandet. Uansett hvor han går, er det viktig at han får spille fotball og utvikle seg, men storklubbene har ofte 3-4 andre stortalenter de også satser på, sier Flod.

Han håper personlig at Ødegaard enten blir i Godset, eller leies tilbake dit, slik at han kan fullføre skolen og utvikle seg videre.

- Helt riktig Stopperlegenden og Viasat-eksperten Rune Bratseth synes Ødegaard blir håndtert helt riktig.

FOR TIDLIG: Per A. Flod syns det var feil av landslagsledelsen å ta ut Ødegaard så tidlig. Han tror det var den utløsende faktoren for medietrykket rundt ham. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FOR TIDLIG: Per A. Flod syns det var feil av landslagsledelsen å ta ut Ødegaard så tidlig. Han tror det var den utløsende faktoren for medietrykket rundt ham. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Jeg tror at det presset rundt ham kommer uansett. Når vi her i Norge får opp et sånt navn, så tar det av mer her enn det gjør noen andre steder. Det å reise rundt og sjekke litt, og skaffe seg informasjon, syns jeg ikke er problematisk. Det er helt forståelig, sier han.

Han tror heller ikke at Ødegaard nødvendigvis hverken har krav om, eller mulighet til å sikre seg noen tidlig førstelagsdebut.

- Jeg opplever ikke at han krever en snarlig debut. Jeg tror heller ikke det er mulig å kreve det i de større klubbene. Det er ikke noe det er mulig å bestemme på forhånd. Spiller han ikke førstelagsfotball på 1-2 år, er det ingen krise, sier Bratseth.

Det er imidlertid ingen tvil om interessen rundt om i Europa. Karl-Heinz Rumenigge, styrelederen i Bayern, har sammenlignet Ødegaard med «en vakker brud», og han skal også ha bedt Real Madrid om å vente litt lengre før han gir svar på hvor han går hen.

Pappa Ødegaard skriver i en SMS til Dagbladet at han ikke vil kommentere rundreisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media