Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Britisk OL-håp fryser ned sæd grunnet zika-frykt. Norsk lege: - Litt drøyt tiltak

Thomas Torgalsen vil ikke anbefale norske utøvere å fryse ned sæden.

FRYSER NED SÆD: Greg Rutherford fryser ned sæd i frykt for zika-viruset. Her etter friidretts-VM i Beijing. Foto: AP Photo/Kin Cheung
FRYSER NED SÆD: Greg Rutherford fryser ned sæd i frykt for zika-viruset. Her etter friidretts-VM i Beijing. Foto: AP Photo/Kin Cheung Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både norske og internasjonale idrettsutøvere frykter for zikaviruset før sommerens OL i Rio. Enkelte har vært så bekymret at de rett og slett har trukket seg fra lekene.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø fortalte Dagbladet tidligere i år at de hadde anbefalinger til utøverne som reiser til Rio, blant annet oppfordrer de norske utøvere til å gå med lange ermer under OL.

Bekymret utøver Nå har en britisk utøver tatt egne forholdsregler. Lengdehopperen Greg Rutherford og kjæresten har nå bestemt seg for at han skal fryse ned sæd før han reiser til Rio, i frykt for zikaviruset.

- Vi har tatt avgjørelsen om å få Gregs sæd fryst ned. Vi vil gjerne ha flere barn. Siden forskningen er i startfasen, ønsker jeg ikke å sette meg selv i en situasjon som kunne ha vært unngått, skriver Rutherfords kjæreste, Susie Verrill, i et innlegg i Standard Issue Magazine.

Rutherford drar til OL for å forsvare gullet han tok i London i 2012. Det blir uten Verrill og sønnen Milo.

- Zika-nyhetene har ikke skapt annet enn bekymringer for å være ærlig. Til vanlig er vi ikke de som unødvendig bekymrer oss, men det at mer enn hundre eksperter mente lekene burde bli flytta for å forhindre spredning var en stor grunn til at vi har valgt dette, sier Verrill til magasinet.

Fraråder graviditet rett etter OL Zikaviruset overføres via mygg, og gir symptomer som kan minne om denguefeber og chikungunyafeber. Gravide kvinner - eller kvinner som planlegger å bli gravide - risikerer å føde barn med liten hodeskall og underutviklet hjerne.

Tidligere har Folkehelseinstituttet frarådet reisende fra zikaområder å bli gravide. Det rådet står fortsatt, sammen med anbefalingen om at kvinner venter minimum fire uker før de blir gravide. For menn som har oppholdt seg i zika-utsatte områder er det noe helt annet.

- Det er funnet rundt to tilfeller med zikavirus i sædvæsken lang tid etter at mennene har blitt smittet. Viruset er borte fra blod og andre kroppsvæsker, men ikke sæden. Derfor anbefales det at man ikke gjør partnerne sine gravide innen seks måneder etter man har kommet tilbake fra et sted med zika-virus, sier Thomas Torgalsen ved Olympiatoppen, som har ansvar for helsa til norske utøvere og støtteapparat som reiser til Rio.

- Litt for drøyt Torgalsen anbefaler de som har vært hvor zika-smitten er, å bruke sikker prevensjon. Han anbefaler også at par ikke planlegger svangerskap rett etter OL.

- Hva tenker du om Rutherford som skal fryse ned sæden sin? Anbefaler du det til norske utøvere?

- Nei, jeg vil vel si at det er et litt drøyt tiltak å gjøre. Det er sånn man gjør om man skal gjennomgå strålebehandling eller andre ting som kan ødelegge sæden eller fruktbarheten. Det er ikke noe jeg vil anbefale, sier Torgalsen til Dagbladet.

- Har det kommet noen nyheter om zika-viruset?

- Ja, det har det. Nå kan vi si at det er en sikker sammenheng mellom zikavirus-infeksjon og mikrokefali (misdannelsen barn kan få før de blir født, journ.anm.). Det er usikkert hvor stor prosentandel av gravide kvinner som får zikainfeksjon som får barn med mikrokefali, og undersøkelser anslår alt mellom 1-30 prosent. Ellers er rådene de samme som tidligere, selv om vi ikke vet hvor hyppig viruset er, sier Torgalsen.

- LITT DRØYT TILTAK: Thomas Torgalsen ved Olympiatoppen synes Rutherfords plan er litt drøy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- LITT DRØYT TILTAK: Thomas Torgalsen ved Olympiatoppen synes Rutherfords plan er litt drøy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!