- VIL BLI UTESTENGT: Russlands OL-framtid blir vurdert i IOC søndag. Ifølge Daily Mail vil møtet ende opp med at russerne blir utestengt fra Rio-OL. Foto: AP Photo/David J. Phillip
- VIL BLI UTESTENGT: Russlands OL-framtid blir vurdert i IOC søndag. Ifølge Daily Mail vil møtet ende opp med at russerne blir utestengt fra Rio-OL. Foto: AP Photo/David J. PhillipVis mer

Britisk storavis: - Russland blir utestengt fra Rio-OL

Landets friidrettsutøvere er allerede utestengt. Nå spøker det for hele den russiske OL-troppen.

(Dagbladet): Den internasjonale olympiske komité (IOC) kommer til å nekte Russland deltakelse i Rio-OL, ifølge den britiske storavisa Daily Mail.

Søndag holder IOC konferansemøte. Ifølge avisa vil det der bli besluttet å utestenge hele den russiske OL-troppen på 387 deltakere fra lekene i Brasil.

IOC er under et voldsomt press for å utestenge russerne i kjølvannet av den oppsiktsvekkende McLaren-Rapporten.

Rapporten som ble offentliggjort mandag avslørte den statlige organiserte dopingen i Russland. Som Dagbladet skrev tirsdag, ble hele 643 positive dopingprøver i russisk idrett fjernet fra 2011 til 2015.

IOC-medlem Gerhard Heiberg er blant dem som håper på full russisk utestengelse når IOC møtes søndag.

- Jeg håper vi er tøffe nok til å treffe den vanskeligste beslutningen. Om vi er det, vil vise seg, men jeg har ikke noe imot om vi går så langt at vi utestenger nasjonen fra lekene i Rio, sa han til NRK fredag.

Vinter-OL kan også ryke

Russisk friidrett er allerede utestengt fra Rio-OL, men enkelte av de russiske friidrettsutøverne kan fortsatt komme til OL under nøytralt flagg.

Verdens antidopingbyrå (WADA) oppfordrer IOC til å utestenge Russiske idrettsutøvere fra alle internasjonale konkurranser, inkludert OL i Rio de Janeiro. Ifølge Daily Mail kommer altså IOC til å lytte til protestene fra alle som ønsker en rein idrett.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim sa følgende på tirsdag:

- Det er ikke lett å avdekke dopingbruk når de som skal kontrollere, det russiske antidopingbyrået og laboratoriet, er med på svindelen, sier Solheim til Dagbladet.

Ifølge Daily Mail vil det også være aktuelt å utestenge russerne fra vinter-OL i sørkoreanske Pyeongchang i 2018.

- Ufattelig stort omfang
Fredag kom nyheten om at Russland også kan bli nektet deltakelse i Paralympics 2016 i Rio.

I kjølvannet av McLaren-rapporten har også Den internasjonale palalympiske komité (IPC) startet en etterforskning mot Russlands paralympiske komité (NPC Russia).

Av de 643 positive dopingprøvene omtalt i rapporten, er 35 av dem funskjonshemmede utøvere som konkurrerer i øvelser som er på programmet i Paralympics, som finner sted i Rio fra 7. til 18. september.

- Rapporten avslørerer en institusjonell doping i russisk idrett i et ufattelig stort omfang, sier IPC-president Philip Craven i en uttalelse.

En beslutning vil bli fattet av Den internasjonale paralympiske komité i løpet av neste måned.

- Russland virker ute av stand til å oppfylle sine IPC medlemsforpliktelser i sin helhet, heter det i uttalelsen fra Den internasjonale paralympiske komité (IPC) fredag.

Komiteen forventer å komme med en avgjørelse vedrørende å utestenge Russland fra lekene som går fra 7. til 18. september, i løpet av de første dagene i august. Deretter har Russland 21 dager på å anke en eventuell avgjørelse, melder NTB.

UTESTENGT: Konklusjonene i rapporten fra Rune Andersen og hans gruppe var klare. Det russiske antidopingsystemet kan ikke friskmeldes, og russiske friidrettsutøvere bør stå over OL i Rio de Janeiro. Video: NTB Reuters Vis mer