FOTBALLVENNER: Brasils president Dilma Rouseff, FIFA-president Sepp Blatter og Russlands president Vladimir Putin poserer under VM i Brasil. Nå er det sterke protester mot at Russland skal få arrangere mesterskapet i 2018. Foto: (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service, File)
FOTBALLVENNER: Brasils president Dilma Rouseff, FIFA-president Sepp Blatter og Russlands president Vladimir Putin poserer under VM i Brasil. Nå er det sterke protester mot at Russland skal få arrangere mesterskapet i 2018. Foto: (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service, File)Vis mer

Britisk visestatsminister ber FIFA frata Russland fotball-VM

Etter nedskytingen av MH17.

Russland må fratas fotball-VM i 2018 etter nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet MH17 over Ukraina, sier Storbritannias visestatsminister Nick Clegg.

- Dere kan ikke tillate at denne nydelige sporten svertes av Russlands stygge aggresjon på den russisk-ukrainske grensen, sier Clegg til Sunday Times.

Utnyttelse - Ikke bare ville Vladimir Putin utnyttet det, jeg mener det vil få resten av verden til å se svak og useriøs ut i protestene våre mot Vladimir Putins oppførsel dersom vi ikke er klar til å stanse det, sier Clegg

Clegg som er leder for Liberaldemokratene, koalisjonspartner i statsminister David Camerons regjering, sier sportsbegivenheter burde være en ny del av EUs sanksjoner mot Moskva.

- Han må ikke få lov til å hele tiden å kunne fortsette å presse tålmodigheten til det internasjonale samfunnet over bristepunktet, destabilisere nabolandet, beskytte disse væpnede separatistene i Øst-Ukraina, og fortsatt ha privilegiet og æren av å motta alle utmerkelsene i 2018 for å være vertsnasjon for fotball-VM, sier Clegg.

Cleggs harme over Russland som VM-vertskap om fire år, kommer etter at flere tyske politikere tidligere denne måneden krevde det samme. Den gang ble dette raskt avvist av FIFA-tjenestemenn.

Enorme planer Russland har VM-planer for 144 milliarder kroner. Selv om det bare er halvparten av kostnaden for OL i Sotsji, har de enorme summene vakt reaksjoner helt opp til FIFA-president Sepp Blatter.

- VM er blitt så stort at det er blitt vanskelig å arrangere. I 2018 skal vi ikke havne i en situasjon som i Sør-Afrika, der man slet med å finne ut av hvordan man skulle bruke enkelte av arenaene etter VM, sa Blatter.

I den samme avisa som nå også har viderebrakt Cleggs utspill, har det også kommet store avsløringer rundt fotball-VM i 2022, som skal avholdes i Qatar.

DYRT: Flere politikere krever at Russland ikke skal få VM i 2018 på grunn av nedskytingen av MH17. Fotball-VM i Russland vil i tillegg bli dyrt. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
DYRT: Flere politikere krever at Russland ikke skal få VM i 2018 på grunn av nedskytingen av MH17. Fotball-VM i Russland vil i tillegg bli dyrt. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer

Et millionspill med bestikkelser og korrupsjon har ført til at landet skal få VM. Også forholdene til arbeiderne er blitt kraftig kritisert.

Den indiske ambassaden i Qatar avlsørte at det dør én arbeider i landet hver eneste dag.

I korrupsjonssaken er det den styrtrike forretningsmannen Mohammed Bin Hammam, som den gangen var leder i det asiatiske fotballforbundet AFC, som skal ha betalt fem millioner dollar - drøyt 30 millioner kroner - for å få støtte til VM i Qatar.


(NTB/Dagbladet)