Britiske klubber jager Martin og norske 15-åringer

Landslagstrener ser trend.

•Ler mer om norske talenter i dagens utgave av Sportmagasinet.

(Dagbladet.no): 15-åringen Marcus Pedersen (Ham-Kam) har trent med Liverpool. Aleksander Bachke (Moss) er invitert til Celtic, mens både Alexander Bakken (Brumundal) og Martin Thømt Jensen (Moss) skal på treningsopphold til Portsmouth.

Og i august skriver Magnus Wolff Eikrem (15) under en juniorkontrakt med Manchester United.

Britiske klubber jager i flokk etter norske 15- og 16-åringer.

Økende interesse

Trenden bekreftes av G15-landslagstrener Bård Flovik. Han er godt kjent med alle de norske gutta som snuser på proffkontrakter i Premier League.

- Det er blitt en trend. Det er en økende interesse for norske tenåringer. Det har med kvalitet å gjøre. De blir invitert over fordi de har ferdigheter og ressurser, sier Flovik til Dagbladet.no.

Han advarer sine landslagsspillere mot å tro på gull og grønne skoger når en britisk klubb banker på døra. Landslagssjefen har registrert at stadig flere agenter og klubber er representert på tribunen når norske aldersbestemte landslag er i aksjon.

INVITERT TIL PORTSMOUTH: Martin Thømt-Jensen i aksjon for Moss\' guttelag mot i Skaw Cup i Skagen. I september skal han til Pompey. Foto: Thor-Erik Claussen
INVITERT TIL PORTSMOUTH: Martin Thømt-Jensen i aksjon for Moss\' guttelag mot i Skaw Cup i Skagen. I september skal han til Pompey. Foto: Thor-Erik Claussen Vis mer

- Fotball er en enorm kommersiell virksomhet. Alle klubber i Europa ser disse landskampene. Det er et hav med folk. Det er business og det konkurreres på spennende talenter i hele verden. Også i Norge, sier Flovik.

Slikt sett er det langt fra en invitasjon til kontrakt og suksess i Premier League.

- Det finner mye kynisme i utlandet. De henter inn 40 spillere og håper én er god nok. De bryr seg ikke om de andre 39, sier landslagstreneren.

Talentfulle

De norske gutta er store talenter.

- Alle de spillerne vi nevnes her er veldig talentfulle og gode. Men det er ikke sånn at de er de beste på landslaget, det er mange andre gode også, sier Flovik som i samarbeid med Norges Fotballforbund har har utarbeidet en tretrinns-strategi for å hjelpe spillere som får tilbud om overganger til utenlandske proffklubber.

Foreldre og tenåringer må passe på at treningsopphold, kampplan, sosialt miljø og skolegang er tilpasset den enkelte.

Flovik mener alle slike ting var på plass da Wolff Eikrem fikk tilbudet fra United.

Britiske klubber jager Martin og norske 15-åringer

- Gutta bør tenke seg nøye om. Hver tilfelle bør egentlig behandles for seg. Vi ber de unge guttene om å sette seg ned sammen med sine foreldre. Vi sier ikke at ingen skal dra ut, vi ber bare om det blir grundig tenkt gjennom. De kan ikke dra på lykke og fromme, sier G16-sjefen.

Nyttig med England-tur

Faktisk mener landslagstreneren at besøk en engelsk klubb kan slå ut positivt for ungguttene.

- Vår holdning er at prøvespill og treningsopphold kan være nyttig, sier Flovik.

Som ikke tror britiske klubbers fisking i Norge skyldes at norske tenåringer er bedre enn engelske.

- Engelske U-lag er blitt bedre og bedre, i hvert fall de litt eldre lagene. Men hvis United skal hente en god gutt fra Aston Villa så blir det veldig vanskelig.

Enda tøffere er det for en 15-åring å utvikle seg til en toppspiller.

- Stor drømmer er viktig å ha. Men du kan aldri realisere en drøm uten hard jobbing. Disse gutta har langt igjen, sier landslagstreneren.

•Ler mer om norske fotballtalenter i dagens utgave av Sportmagasinet.

GIR RÅD TIL SPILLER OG FORELDRE: G15-trener Bård Flovik ser en trend i interessen for unge norske spillere.
VAR EI UKE I LIVERPOOL: Marcus Pedersen, stortalent i Hamar og Ham-Kam.