Britiske lag blåser ut av Europacupen

- Vinden har skylda.

(Dagbladet.no): Kun fem britiske lag har klart å vinne det gjeveste troféet i europeisk klubbfotball, og med tanke på nivået på den engelske ligaen, den gode økonomien og de store spillernavnene, vinner britiske lag serievinnercupen relativt sjelden.

Og Celtic, Man Utd, Liverpool, Nottingham Forest og Aston Villa bør også være veldig stolte, for ifølge Gianluca Vialli har de hatt oddsene mot seg.

Så hvorfor er mulighetene mindre for de britiske lagene?

- Været på de britiske øyer har skylden, hevder Vialli i sin nye bok «The Italian Job».

Men det er ikke alt regnet, de kalde somrene, eller tåka som ødelegger for den tekniske utviklingen til spillerne på fotballøya.


Det er vinden.

Ifølge Viallis «forskning» blåser vinden i gjennomsnitt opptil 50 prosent sterkere i London, Birmingham og Manchester, enn den gjør i Milano, Roma og Torino, skriver Uefa.com.

Får støtte fra managere

VIND I HÅRET? Gianluca Vialli var en populær mann både som spiller og trener i Chelsea, men grunnen til at det ikke ble noen Champions League-seire kan visstnok skyldes all vinden i Storbritannia. Foto: Reuters
VIND I HÅRET? Gianluca Vialli var en populær mann både som spiller og trener i Chelsea, men grunnen til at det ikke ble noen Champions League-seire kan visstnok skyldes all vinden i Storbritannia. Foto: Reuters Vis mer

I boken siteres Arsenal-manager Arsene Wenger, som hevder at vinden påvirker alle sider ved den britiske fotballen, men spesielt treningen.

Ifølge franskmannen fører behovet for å holde spillerne varme i alt gufset, til at man ikke kan stoppe treningen for å forbedre teknikk eller fokusere på taktiske detaljer.

Og særlig gjelder dette unggutta, fordi vinden gjør at de mye heller vil løpe rundt på treningsfeltet enn å stå stille og perfeksjonere teknikken.

En historie fra noen år tilbake tyder på at også Fabio Capello er enig med Vialli, skriver Uefa.com. Etter å ha forsøkt å trene et skotsk juniorlag slik han vanligvis trener lag i Italia, skal Capello ha stoppet treningen og utbrutt:

- Hvordan kan noen trene under disse forholdene? Etter min mening forklarer været hvorfor brasilianere er mer tekniske enn europeere. I Italia blir spillerne mer tekniske jo lenger sør du drar!

Kartet lyver ikke

Hvis du vil ha vitenskapelig bevis for Viallis teori kan du ta en titt på dette fargekartet, som viser gjennomsnittlig vindhastighet rundt om i verden.

Legg merke til hvor vinden blåser sterkest, og legg merke til at nasjonene med vindhastigheter under normalen (blå og grønne felter), Brasil, Argentina, Italia, Uruguay, Tyskland og Frankrike, har vunnet VM 17 ganger til sammen.

Britiske lag blåser ut av Europacupen

Og landene med høyere vindhastigheter?

Én VM-seier, England i 1966.

STØTTER VIALLI: Her på bildet er det regnet, tirsdag var det tåka, men ifølge Arsenal-manager Arsene Wenger er vinden det største problemet ved å trene fotball i England.