Brodd tok siste stikk

På Stavangers østkant ligger Idrettslaget Brodd. Dugnadsånden i det gamle arbeiderstrøket ga seier i Klubben i vårt hjerte-konkurransen.

STAVANGER (Dagbladet): Morten Abel, Kristian Valen, Linda Medalen og den gamle Viking-tøffingen Per «Pesien» Henriksen har alle spilt på Brodd, men det er lite glamour å spore i klubbens revir på Midjord. Sentrumsbydelen Storhaug ligger i skyggen av oljebyens rikdom. Én grasbane og én grus, pluss et badmintonnett strukket over uregjerlig sand piskes av vestlandsregnet. Klubbhuset flasser maling og er ikke engang i idrettslagets eie. Men inne på brakka jubles det.

Helt i tåka

-  Jeg er helt i tåka, og kan knapt tro det. Hundre tusen kroner er sykt mye penger for oss. I dag har vi knapt snakket sammen. Når vi ringer hverandre, bare ler vi, sier en overlykkelig Anette Dahl Wiig. Hun er styreleder i den 91 år gamle klubben, og stemningen er euforisk når Dagbladet ankommer klubbhuset.

-  Folk har latt seg engasjere og begeistre. Denne avstemningen er et uttrykk for klubbens dugnadsånd, sier sportslig leder Øyvind Jacobsen. Han synes spenningen har vært ulidelig, men nå er det en nok en ting å feire på idrettslagets årsfest i kveld.

-  I år har vi rykket opp til 4. divisjon, laget ny klubbsang og vunnet 100 000 kroner. Gjett om det blir fest! sier Jacobsen.

Fattig klubb

Klubben heter nesten Odd og har en pil i logoen som folk i Grenland-distriktet vil dra kjensel på. Det var visstnok en kar fra Skien som i 1913 tok initiativ til å starte det som først het Boldklubben Brodd. Etter hvert som flere idretter ble innlemmet, skiftet klubben navn, men A-laget i fotball var spydspissen. Det spilte i Norgesserien til litt etter krigen, før laget sank som en stein ned til 5. divisjon på 1950-tallet. Siden har Brodd aldri vært høyere enn tredje divisjon.

Brodd har alltid hatt et litt frynsete rykte. Et «fantelag» fra den fattige østkanten, hvor arbeiderklassen bodde i kommunale boliger. Selv i dag er Storhaug en av bydelene i Norge med dårligst levekår. Desto viktigere med et idrettslag som holder terskelen lav og taket høyt.

KLUBBEN I MITT HJERTE: Avstemningen samlet 200 000 stemmer på flere enn 7600 idrettsklubber over hele landet.
KLUBBEN I MITT HJERTE: Avstemningen samlet 200 000 stemmer på flere enn 7600 idrettsklubber over hele landet. Vis mer

-  Vi har ofte arrangementer for alle barn som vil komme, enten de er med i Brodd eller ei. Og i kiosken tar vi fem kroner for ei pølse. Av og til gir vi dem vekk også, flirer Dahl Wiig.

Rundt 14 prosent av innbyggerne har ikke-vestlig bakgrunn, noe Brodd har grepet fatt i. De har en egen integreringsansvarlig i halv stilling, og ser på den multikulturelle befolkningen som en styrke.

-  I andre bydeler snakker de om alle problemene de har med innvandrerungdom. Sånn har ikke vi det her. Mine barn er heldige som får lov til å vokse opp i et mylder av kulturer, sier Dahl Wiig.

Barna er ikke vanskelige å integrere i det hele tatt. Problemet er foreldre, som er helt ukjente med den norske organisasjons- og dugnadskulturen.

Brodd ser lyst på framtida. Medlemstallet har økt fra 450 til rundt 700 på de tre siste åra, etter en stor og målrettet dugnadsinnsats. Klubben har 75-80 trenere som er ansvarlige for 29 fotballag, fire håndballag og en badmintongruppe.

Lek og moro

Komiker Kristian Valen var en av de mindre lovende på Brodd.

-  Jeg spilte tre kamper, så sluttet jeg. Det var sånn at de som kjente treneren best fikk spille mest. Dessuten er jeg bleikfeit og fikk derfor liten spilletid, forteller siddisen til Dagbladet.

-  Men det er bra at det finnes klubber som Brodd der det ikke blir alvor så fort. Men mer lek og moro, sier komikeren.

Filimon Tesfaye viser gjerne fram triksene han kan.

-  Jeg har vært i Brodd i to år. Det er kjekt, sier han etterpå.

-  Bortsett fra når det regner, skyter Haavard Bergsaker Sande inn.

-  Jeg får håpe jeg ikke blir syk til mandag. Da er det premieutdeling.

JUBEL: Brodd har mange grunner til å juble, den siste er premien fra Klubben i mitt hjerte.
VINNER: Filimon Tesfaye knaller til. Han spiller på Norges mest ivrige idrettslag, Brodd.