Petter Northug legger opp

Brødrene fikk fram Petter Northugs tårer: - Jeg hadde ikke trodd dette

Da Petter Northug skulle fortelle hva lillebrødrene Tomas og Even har betydd ham på dagens pressekonferanse i Trondheim, kom tårene for Mosvik-ekspressen. Et unikt eventyr er over.

Live-published photos and videos via Shootitlive

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Petter Northug legger opp som langrennsløper på toppnivå.

En av tidenes desidert største, beste og ikke minst innholdsrike langrennskarrierer er over.

32-åringen offentliggjorde nyheten selv på Scandic Lerkendal i Trondheim kl. 12.00 i dag.

Tårene kom da han begynte å snakke om lillebrødrene Tomas og Even.

- Jeg har hatt to brødre som har vært skiløpere og som har vært veldig viktige for meg etter VM i 2011, sier Petter Northug på dagens pressekonferanse før han må ta en pause for å hente seg inn og tørke noen tårer.

EMOSJONELT: Petter Northug var tydelig rørt og preget på dagens pressekonferanse. Foto: Bildbyrån
EMOSJONELT: Petter Northug var tydelig rørt og preget på dagens pressekonferanse. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Oh. Jeg hadde ikke trodd dette, sier langrennskongen om følelsene som kom til synet, før han fortsetter:

- Tomas og Even har vært veldig viktige for meg, at de har vært aktive de også. De har hjulpet meg motivasjonen min etter 2011, det største jeg kunne oppleve som skiløper. Gjennom dem klarte jeg å finne motivasjon til å satse videre som skiløper, sier Northug, før han må ta seg en ny pause.

- Når jeg sitter i dag, må jeg si at det har vært et eventyr. Jeg hadde en liten drøm da jeg var guttunge om å bli en god skiløper. Jeg er stolt over det jeg har fått til. Langrenn har vært livet mitt i så mange år. Det er tøft å gi seg, men samtidig føles det godt.

Derfor legger Northug opp

Lang tids trøbbel med sykdom og en kropp som ikke fungerer, er årsaken til at Northug setter sluttstrek for en eventyrlig karriere.

- Det har vært en litt trøblete seinsommer og høst. Jeg har gjort det ytterste for å være i OK form. Målet har vært å komme seg til Seefeld, men jeg har kjent de siste to ukene at jeg har mistet for mye til å være med å kjempe, forteller Mosvik-ekspressen

DIREKTE: Petter Northug møter pressen for å snakke om framtiden sin som langrennsløper. Reporter: Christian Monge Hugsted. Video: NTB og Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Den siste uka har jeg tenkt en del på det. Som jeg har sagt tidligere, er det begrenset hvor lenge jeg orket å holde på uten progresjon og framgang. Det har jeg ikke hatt, forklarer Northug om avgjørelsen.

- Det er et tegn på at kroppen ikke helt tåler den behandlinga den gjorde før. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor den ikke gjør det lengre.

På spørsmål om hvorfor han legger opp nå og ikke allerede i vår, sier han:

- Jeg var klar for å angripe og gjøre jobben i vår, men dessverre gikk det ikke som jeg ønsket på seinsommeren og høsten. Jeg gjorde et forsøk, men det gikk ikke.

- Pappa fikk beskjeden først

Beslutningen om å legge opp, fikk pappa John Northug først vite om.

- Det var pappa som først fikk beskjeden. Han var på besøk før helga. Vi snakka ikke direkte om det, men generelt. Han kjenner meg såpass godt at han er med på å gjøre avgjørelsen enklere.

Han trekker fram VM i Oslo og VM i Falun som de største høydepunktet.

- For meg så har jeg alltid vokst opp med at femmila var størst. De fire femmilsgullene jeg har samlet sett, står igjen som det største, sier Northug, som revolusjonerte sporten med sin særegne måte å vinne skirenn på.

- Jeg har gått litt mine egne veier, ikke vært en typisk A4-skiløper, men det har alltid handlet om å vinne skiløp og vinne når det gjelder som mest. Det har vært filosofien min og tanken bak hvordan jeg har levd.

Ikke helt ferdig med langrenn

Mosvik-ekspressen elsker å konkurrere og har neppe hatt startnummer på brystet for siste gang.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Men på toppnivå er karrieren over.

- Du skal ikke se bort fra at konkurransehodet mitt får lyst til å gå noen skirenn, men det kommer ikke til å bli noen toppidrettssatsing igjen, tydeliggjør 32-åringen.

- Jeg ser ikke bort fra at jeg kan være involvert i langrennssporten i framtida. Det kan nok være meget aktuelt, men i hvordan bane eller linje er vanskelig å svare på akkurat nå.