BRØDRENE NORTHUG: Even Northug, Petter Northug og Tomas Northug skriver onsdag skihistorie da alle går sprinten i Drammen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BRØDRENE NORTHUG: Even Northug, Petter Northug og Tomas Northug skriver onsdag skihistorie da alle går sprinten i Drammen. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Brødrene Northug før historisk sprint: - Nesten like stort som VM-finalen vi gikk

Tror på kvartfinale til yngstemann.

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): At tre brødre går samme verdenscuprenn er unikt.

Riktignok har det hendt at tre søsken konkurrerer sammen i verdenscupen, både med søstrene Løseth i alpint og søstrene Gasparin i skiskyting, men i langrenn mangler det i tradisjonell verdenscup, selv om Øyre Slind-søstrene tok gull på årets NM-stafett.

Før Even Northug, Tomas Northug og Petter Northug går onsdagens sprint i Drammen.

- Det er ikke hver dag noe sånt skjer. Om vi alle klarer å karre oss til en kvartfinale, er det nesten like stort som VM-finalen jeg gikk med Petter. Det hadde vært artig, sier Tomas til Dagbladet på løperhotellet i Drammen.

Eldstebror Petter er trygg på at samtlige har potensial til å ta seg videre til utslagsheatene.

- Even har ikke noe press på seg, men med riktig løpsopplegg er han godt innenfor. Han må bare gjøre som vanlig, utdyper eldstebror Petter til Dagbladet.

Even Northug har imponert den siste drøye måneden. 19-åringen fulgte opp 16.-plassen fra NM på Røros med tredjeplass i klassisk sprint i Skandinavisk cup i februar.

Det gjorde at sprinttrener Arild Monsen belønnet ham med plass på laget i Drammen.

Stolt pappa For pappa John Northug, som har fulgt dem tett hele veien fram til det som er en historisk hendelsen onsdag, blir det spesielt.

- På et vis er dette et høydepunkt for oss i år, selv om det er en litt annen dimensjon på dette enn VM.

- At de står på den samme startstreken alle tre i verdenscupen, det er vi litt stolte av. Det er litt uvirkelig. Det har skjedd veldig mye på idrettsfronten for oss i år, men dette er litt spesielt, sier John til Dagbladet.

Avgjørende prolog Der de to eldste brødrene er seierskandidater, er Evens naturlige mål å ta seg videre fra prologen.

- Det handler om å få ut det jeg er god for. Jeg tror det skal gå an å gå videre fra prologen på en god dag, sier Even.

Klarer 19-åringen det, kan publikum få se brødrene gå mot hverandre i samme heat i finalene.

- Som far håper jeg i hvert fall at de sprer seg over forskjellige heat om de skulle gå videre. Sånn som det var i VM, der Tomas og Petter gikk i samme heat hele veien, var det jo helt håpløst, ler pappa John.

Guttas prolog starter onsdag klokka 13:40.