Bronkitt-syk Cavendish kan nærme seg Merckx i dag

Ny sprintetappe venter i Tour de France.

 ÅRETS FØRSTE:  Mark Cavendish vant sin første etappe i årets Tour de France i går. I dag har briten gode vinnersjanser på en ny flat etappe. Foto: Christophe Ena / Reuters / NTB Scanpix
ÅRETS FØRSTE: Mark Cavendish vant sin første etappe i årets Tour de France i går. I dag har briten gode vinnersjanser på en ny flat etappe. Foto: Christophe Ena / Reuters / NTB ScanpixVis mer

* Følg dagens etappe direkte i vårt Tour de France-studio fra klokken 1300.

MARSEILLE (Dagbladet): Mark Cavendish (28) er i rute til å bli tidenes mestvinnende i Tour de France. Men han vil ikke høre snakk om å overgå Eddy Merckx.

Verdensmesteren fra 2011 var fullstendig overlegen i den paddeflate massespurten langs middelhavet i går. I mål var Cavendish over en sykkellengde foran Edvald Boasson Hagen, som tok en knallsterk 2. plass.

Samtidig røpte Omega Pharma Quick-Step-rytteren at han har slitt med sykdom, nærmere bestemt bronkitt, den siste tida.
- Jeg føler meg fortsatt ikke hundre prosent, siden jeg sleit med sykdom forrige uke, sa han.

 VANT SPURTEN:  Mark Cavendish knuste alle. Edvald Boasson Hagen (t.h) endte på en andreplass. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VANT SPURTEN: Mark Cavendish knuste alle. Edvald Boasson Hagen (t.h) endte på en andreplass. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Cavendish hadde før den femte etappen i går vært anonym så langt i årets Tour de France, men nå har han åpnet showet.

Det betyr at det — nesten garantert — blir flere etappeseirer på veien mot Paris og målgangen på Champs Élysées 21. juli.

- Spurten i dag var ikke vanskelig. Jeg hadde skuffet gutta på laget hvis jeg hadde tapt, sa Cavendish i kjent stil på pressekonferansen i går.

24 seirer Gårsdagens spurtseier er Cavendishs 24 i Tour de France. Han klatrer stadig på lista over gutta med flest etappeseirer, og med litt ekstra dyktighet kan han tangere Bernhard Hinaults 28 seirer allerede i sommer.

Det er imidlertid lenger opp til «tidenes beste», Eddy Merckx. Belgieren står på 34 etappetriumfer.

«Cav» vil imidlertid ikke høre snakk om å bli tidenes mestvinnende.

 SMILTE:  Edvald Boasson Hagen ble kun slått av Mark Cavendish i går. Her sammen med lagkaptein Chris Froome. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SMILTE: Edvald Boasson Hagen ble kun slått av Mark Cavendish i går. Her sammen med lagkaptein Chris Froome. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det som gjelder er å vise Touren respekt. Dette rittet er så stort at en rytter kan forme hele karrieren sin med én seier. Man må være fornøyd hver eneste gang man vinner, og for meg blir det feil å sette et tall på hvor mange etappeseirer jeg skal ta. Det jeg vil er å vinne så mye som mulig. Jeg kommer til å sykle dette rittet resten av karrieren min, sier Cavendish.
28-åringen fra Isle of Mann, som har vunnet på Champs Élysées fire år på rad, står med bare to andreplasser og en tredjeplass i tillegg til triumfene. Det sier litt om en vinnerskalle av de sjeldne.

Men selv om han er kjent for å være stor i kjeften, var han i går svært ydmyk med tanke på jobben lagkompisene gjør for ham.

- Jeg elsker den overveldende stoltheten av å være en del av et lag med krigere. Takk, gutter, skrev han på Twitter i går kveld.

- I en egen liga Edvald Boasson Hagen posisjonerte seg perfekt, og spurtet inn til sin tiende pallplassering i Tour de France i går. 26-åringen var fornøyd med å slå sterke sprintere som André Greipel og Peter Sagan, men innrømmer at den tidligere lagkompisen Cavendish nesten er umulig å ta på de flate etappene.

- Jeg er godt fornøyd med å ta 2. plass bak Mark (Cavendish), men du blir ikke huska for en 2. plass. Det skulle uansett vært en rimelig mye lenger spurt hvis jeg noen gang skulle klart å hente ham inn. Han er i en egen liga, sier Team Sky-stjerna.

Også Alexander Kristoff, som ble blokkert mot slutten, og aldri rakk å åpne spurten ordentlig i går, bøyer seg i støvet for Cavendish:

 - Han er ikke uslåelig, men han er vanskelig å slå. Jeg kan ta Cavendish om jeg er heldig og han kommer i samme situasjon som jeg var i dag. Da er det mulig, sier Katjusja-rytteren.

Også dagens 176,5 kilometer lange etappe, fra Aix-en-Provence til Montpellier bør kunne passe spurterne - og spesielt Mark Cavendish - svært godt.