GLAD HAN IKKE LA OPP: Filip Ingebrigtsen tok VM-bronse på 1500 meter sesongen etter han vurderte å legge opp. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GLAD HAN IKKE LA OPP: Filip Ingebrigtsen tok VM-bronse på 1500 meter sesongen etter han vurderte å legge opp. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Bronse-Filip vurderte å legge opp etter fjorårssesongen

- Jeg stilte et ultimatum til meg selv.

LONDON (Dagbladet): Filip Ingebrigtsen kunne smile bredt på Olympiastadion i London i kveld.

DRAMATISK OPPLØP: Filip Ingebrigtsen blir dyttet i mål. Video: NRK Vis mer

Etter et ørlite kaos av protesttrusler fra den fjerdeplasserte spanjolen Adel Mechaal, sto han igjen med det endelige og synlige beviset på at han er den første nordmannen som tar VM-medalje på 1500 meter.

- Det sier vel sitt at det ikke ble en protest, sier Filip Ingebrigtsen når han endelig kommer seg til pressesonen etter 1500-meteren han vant VM-bronse på.

Har opplevd disk før

Ingebrigtsen hadde begynt på bronseintervjuene da ryktene om den spanske protesten begynte å svirre rundt stadion.

Adel Mechaal sa tydelig ifra til Dagbladet at han ville protestere, og det ga noen nervepirrende minutter.

Også for Filip Ingebrigtsen.

- Jeg har opplevd før at det har stått kvalifisert, og så diskvalifisert, senest i fjor, så jeg venta et par minutter før jeg trodde på det selv. For hvis banedommerne disker deg for et eller annet, så er det vanskelig å protestere imot, sier han om minuttene etter målgang.

Imponerte kenyanerne

For innerst inne kunne han ikke skjønne hva det skulle være å protestere mot.

- Av en eller annen grunn gikk han på innsida av meg, og dere ser jo at han er mye armer og bein. Han tar mye plass. Jeg kan ikke styre hva som skjer bak meg, så til slutt er han i meg eller et eller annet. Jeg lener meg over mållinja, og jeg er så stiv at jeg detter, for det kosta mye krefter å hente inn de kenyanerne, sier Filip.

Akkurat den manøveren imponerte til og med de tre kenyanerne i front. Etter løpet fortalte de Filip at de trodde de hadde kjørt ham av da de fikk luka på femten meter og holdt farta oppe.

- De lurte på hvordan jeg klarte å ta dem igjen. De sa jeg måtte være i jækla god form, og var nok litt overraska over at jeg var så nærme på de. De er tre stykker som jobber sammen og hadde laget en slagplan på forhånd. Hadde jeg hatt Jakob og Henrik så skulle vi tatt dem, sier Filip til Dagbladet.

- Jeg må fokusere på at jeg vant en bronsemedalje. De er ekstremt gode løpere, og at jeg viser at jeg kan være med og utfordre dem er ekstremt stort for en hvit nordmann.

Ville legge opp

Bronsevinneren vil ikke være med på historiske sammenlikninger om hvor stor prestasjonen han akkurat har levert er.

Det han derimot kan avsløre er hvor nærme han var å legge hele friidrettskarrieren på hylla før fjorårssesongen.

- Jeg sa 2016 var mitt siste år hvis jeg ikke ble bedre. Alle som er litt oppegående skjønner at jeg ikke kan holde på og satse på friidrett uten å ha resultater i det hele tatt. Men når jeg fikk det året i fjor og fikk bevist for meg selv og andre hvor god jeg kan være når jeg er på mitt beste, så frista det med flere år i dette gamet. Det er dette vi trener for, og det er ekstremt gøy og motiverende. Jeg vil gjerne stå her et par ganger til, sier han.

- Men jeg hadde satt et ultimatum til meg selv, om at hvis jeg ikke hadde gjort det bedre i 2016, så var det ferdig. Jeg kan si nå at det er flere år igjen, smiler han.

De to siste målene for Filip Ingebrigtsen denne sesongen er Diamond League-finalen i Zürich, og NM på hjemmebane i Sandnes siste helgen i august.