Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Broren, treneren og Tiril gråt etter det utrolige VM-gullet: - Det er et eventyr

16 år etter at Liv Grete Skjelbreid gjorde det, skjøt Tiril Eckhoff fullt hus for første gang og ble verdensmester i Holmenkollen.

GULL: Verdensmester Tiril Kampenhaug Eckhoff fikk klemmer av mor Elin Kampenhaug, som tørker datterens tårer, og faren Knut Eckhoff etter VM-gullet i Holmenkollen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULL: Verdensmester Tiril Kampenhaug Eckhoff fikk klemmer av mor Elin Kampenhaug, som tørker datterens tårer, og faren Knut Eckhoff etter VM-gullet i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen klatret tre plasseringer fra VM-sprinten i Holmenkollen i 2000 til dagens VM-sprint.

På kvinnenes sprint visste vi i hvert fall én ting: Noe slikt ville aldri skje her. Men en slags reprise håpte likevel Holmenkoll-publikummet på. For i 2000 ble Liv Grete Skjelbreid verdensmester på sprinten foran Katrin Aper og Martina Zeller.

De forventningene som en gang var kanalisert mot Skjelbreid og som senere gikk videre til Linda Gruppen og Tora Berger, tilhører nå Tiril Eckhoff.

MØTTE KONGEN: Verdensmester Tiril Kampenhaug Eckhoff fikk en god klem av Kong Harald etter drømmeløpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTTE KONGEN: Verdensmester Tiril Kampenhaug Eckhoff fikk en god klem av Kong Harald etter drømmeløpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De har vært mye å takle. Det har vært tårer, motgang og fortvilelse. Men i dag gjorde Eckhoff det samme som Skjelbreid gjorde for 16 år siden.

For første gang i karrieren skjøt 25-åringen fullt hus i en internasjonal konkurranse, akkurat slik tilfellet var for Skjelbreid i VM i Holmenkollen i 2000. For første gang ble Eckhoff verdensmester. Og det i Holmenkollen, arenaen hvor ingen har trent mer enn Tiril Eckhoff.

- Vi drømmer ikke. Dette er et eventyr. Glemt er tårene fra i fjor. Glemt er alle fortvilelsene. Tiril blir verdenemester! ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Storebror og trener Stian Eckhoff felte noen tårer i trenersonen, mens Ola Lunde omtalte løpet som et av tidenes beste i skiskytterhistorien. Og hovedpersonen selv? Hun gråt som bare det.

- Alt gikk etter planen. Det var så gøy å gå med mamma og pappa til stede. For første gang klarte jeg å få ned alle blinkene. Det har ikke gått opp for meg. Det er uvirkelig, sa en svært rørt Eckhoff til NRK.

Tittelforsvarer Marie Dorin Habert kapret sølvet 15 sekunder bak den norske jenta, mens tyske Laura Dahlmeier knep bronsen.

Habert imponerte igjen Fanny Horn Birkeland gikk først ut av de norske, men med to bom kunne hun glemme alt som heter topplasseringer. I stedet viste de utenlandske favorittene klasse.

KONGEKLEM: Eckhoff fikk også en klem av kong Harald etter seieren. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KONGEKLEM: Eckhoff fikk også en klem av kong Harald etter seieren. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Finske Kaisa Mäkäräinen gikk som alltid raskt i sporet og bommet bare én gang. Dermed var den finske stjernen med i tetkampen. Like etter kom tyske Franziska Hildebrand og skjøt ti av ti treff, men måtte gi tapt på sisterunden.

Tittelforsvarer Marie Dorin Habert gikk imidlertid enda raskere og skjøt like bra. Dermed overtok hun ledelsen både før sisterunden og i mål. Der var hun hele 33,4 sekunder foran Mäkäräinen etter en forrykende avslutning.

Eckhoffs drømmeløp Italienske Dorothea Wierer gikk også meget bra, men ingen gikk bedre enn Tiril Eckhoff.

Hjemmehåpet viste strålende fysisk form og gikk raskest på den første runden. På liggende var hun som vanlig god. Fem rett ned ga Eckhoff en drømmestart, for hun ledet etter første skyting.

TØRKET TÅRER: Tiril måtte tørke noen tårer med trener og storebror, Stian Eckhoff, da det endelig ble seier for Oslo-jenta. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TØRKET TÅRER: Tiril måtte tørke noen tårer med trener og storebror, Stian Eckhoff, da det endelig ble seier for Oslo-jenta. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

25-åringen fortsatte å gå strålende i sporet, men så kom den store utfordringen: stående skyting. Men for første gang i karrieren traff Eckhoff alle blinkene i et internasjonalt renn. For første gang skjøt hun fullt hus, på samme måte som Skjelbreid gjorde i 2000.

- Vi drømmer ikke. Dette er et eventyr. Det er helt fantastisk, ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Eckhoffs sisterunden ble en parademarsj og en drøm. Det ble kronen på verket i hennes store karrierehøydepunkt. For ingen kunne hamle opp med Eckhoff. Hun var utilnærmerlig.

KONGETREFF: Kongen av Norge og dronninga av Holmenkollen, Tiril Eckhoff, utvekslet noen ord på kongens tribune. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KONGETREFF: Kongen av Norge og dronninga av Holmenkollen, Tiril Eckhoff, utvekslet noen ord på kongens tribune. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Hun er verdensmester. For første gang. Tiril Eckhoff. 25-åringen fra Bærum.