BRØDRE: Da livet behandlet Jon Rønningen (til høyre) som verst, var broren Lars en av hans aller viktigste støttespillere. Her er de to sammen under OL i Atlanta i 1996. Foto: Erik Johansen / SCANPIX ATLSCAN
BRØDRE: Da livet behandlet Jon Rønningen (til høyre) som verst, var broren Lars en av hans aller viktigste støttespillere. Her er de to sammen under OL i Atlanta i 1996. Foto: Erik Johansen / SCANPIX ATLSCANVis mer

Jon Rønningens bok

Broren var en av dem som sto Rønningen nærmest i den vonde tida: - Det var beintøft

I den nye boka forteller OL-helten Jon Rønningen om angst, depresjoner og selvmordsforsøk. Lars Rønningen synes fortsatt det er vanskelig å snakke om brorens fortid.

(Dagbladet): Fredag kommer Jon Rønningens (54) selvbiografi «Hode i klemme – om å seire og gå til grunne», som utgis på Kagge forlag.

Der forteller OL-helten om ei vond tid etter karrieren. Han slet med alvorlig angst, tunge depresjoner og systematisk pillemisbruk gjennom mange år. De psykiske problemene kulminerte med to selvmordsforsøk, kommer det fram i boka.

I boka kommer det tydelig fram at lillebror Lars Rønningen - også bryter - er blant dem som har stått Jon Rønningen aller nærmest i kampen mot de onde demonene. Rønningen avslutter også boka med kapittelet «Til en bror».

Stolt av broren

Når Dagbladet tar kontakt torsdag kveld, forklarer Lars Rønningen at han - naturlig nok - synes det er sterkt å snakke om brorens historie. Han virker fortsatt preget, tar tenkepauser og er reflektert rundt temaet.

- Jeg synes det er vanskelig å ordlegge meg. Det blir så personlig. Som lillebror, så jeg alltid opp til ham. Han var min helt, sier Rønningen til Dagbladet.

KOMMER MED BOK: Jon Rønningen. Foto: Espen Solli / Se og Hør
KOMMER MED BOK: Jon Rønningen. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Han innrømmer at han har gruet seg litt til at boka slippes og alt blir rippet opp i på nytt.

- Jeg var med på en del ting for å få ham tilbake til livet. Det var beintøft. Det skjønner alle som har hatt slike problemer i familien sin. Han var i sin tid den største idrettshelten i Norge, og når en slik fyr går ned i rennesteinen... Det er tøft. For meg, jeg kjenner bare mitt tilfelle, med min bror, så synes jeg det er det verste som kunne ha skjedd meg eller han eller først og fremst familien hans, sier Lars Rønningen.

Han fortsetter:

- Det er sterkt og godt gjort av Jon å skrive en bok om det, det må jeg si. Jeg står fullt bak ham i dette. Han er så bra som han kan bli, og jeg er utrolig stolt av ham.

Selvmordsforsøk

Et av de sterkeste kapitlene i boka handler om Jons første selvmordsforsøk. Lars var da en av de første som kom til stedet.

«Jeg husker Lars skrek til meg at jeg ikke fikk lov til å dø. Jeg lå i en tåkesky og så på at Lars satt og skrek og skrek for å holde meg våken. Jeg hadde aldri sett ham på denne måten», skriver Jon Rønningen i boka.

- Den episoden var voldsomt sterk. Jeg forsto ikke hvor dypt... Jeg kunne ikke forstå at han gjorde det han gjorde, der og da. Det ble tøffere etterhvert. I starten var jeg mest i sjokk og redd for å miste broren min, forklarer Lars Rønningen.

- Jeg var med på sykehuset da han kom til seg selv. Da satt jeg og gråt på sengekanten og sa at dette måtte han ikke gjøre. Det var min reaksjon, sier han.

Han legger ikke skjul på at da det sto på som verst, var det rett og slett beinhardt.

- Det er vanskelig å se broren sin slite slik. Han har vært verdens beste bryter i mine øyne, og sikkert for mange andre i brytemiljøet. Den råskapen han hadde, den hentet han også fram i sin verste elendighet. Det er helt utrolig. Slik må det være for andre familier som opplever noe sånt også. At de reiser seg igjen, det er utrolig sterkt.

- Han blottlegger seg selv helt. Å være med på det, synes jeg er tøft. Jeg synes det er sterkt gjort av ham. Man kan mene hva man vil om å brette seg ut sånn, men dette er hans oppgjør med fortida, sier Rønningen.