Brøt forbannelsen

Ole Einar Bjørndalen (29) hadde forsøkt i sju VM uten å ta gull. Skiskytteren måtte til Sibir for å bryte forbannelsen.

Inntil 15. mars i år sto Ole Einar Bjørndalen med fem OL-gull. Men ingen VM-gull fra sine sju seniormesterskap som skiskytter (Anterselva i 95, Ruhpolding i 96, Osrblie i 97, Pokljuka i 98, Kontiolahti og Holmenkollen i 99, Holmenkollen i 2000 og Pokljuka i 2001).

Men OL-kongen fra Salt Lake City fortsatte i 2003 der han slapp i 2002.

To VM-gull i Khanty-Mansiysk gjorde ham til konge igjen:

Med ti feilfrie skudd knuste han sølvvinner Ricco Gross med 50,7 sekunder på ti kilometer sprint lørdag 15. mars.

Supermann

Og med 20 feilfrie skudd henviste Bjørndalen en annen tysker, Sven Fischer, til sølv på 15 kilometer fellesstart 22. mars. 49,1 sekunder bak mesteren fra Simostranda.

Og her viste Bjørndalen hvilken supermann han kan være. Mens samtlige konkurrenter skjøt minst tre bom i vanskelige vindforhold, brukte Ole Einar lengre tid enn vanlig på standplass. Det var VM-avslutning, og han skulle ikke bare avslutte med gull. Han ville avslutte med stil. Og blinkene falt. En etter en. 20 stykker. Rett ned.

På toppen av det hele vant Bjørndalen i 2002/03 sesongen også verdenscupen sammenlagt for første gang.

For sine fantastiske resultater ble Bjørndalen løftet rett opp i idrettsverdenens elite. Han ble nominert i klassen «Årets sportsmann» i verden i Laureus Sports Awards 2003 - idrettens egen Oscar-utdeling i mai i år.

Utfordret Schumacher

Det var Bjørndalen mot Lance Armstrong, Michael Schumacher, Tiger Woods og Ronaldo i en TV-galla i Monte Carlo, som kunne følges av 300 millioner TV-seere i rundt 40 land.

Lance Armstrong stakk av med det trofeet i år.

Fire gull ikke nok

Men Bjørndalen mangler én stor pris til:

Han har ikke vunnet Folkets idrettspris i Dagbladet. Selv fire OL-gull i 2002 var nemlig ikke nok til å gå helt til topps i kåringen i fjor. Rallyhelten Petter Solberg hadde nettopp vunnet sin første VM-runde i sin blå Subaru, og var den folket da trykte hardest til sitt bryst ved juletider i fjor.
Men Ole Einar Bjørndalen har brutt forbannelser og kommet sterkt tilbake før.

<B>Ole Einar Bjørndalen.</B>