Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brøt «magisk grense» med norsk hjelp

Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer. Han fikk blant annet hjelp av Ingebrigtsen-brødrene, som sier det var helt vilt å være med på.

NY REKORD: Eliud Kipchoge (i hvitt) satte ny rekord. Med seg hadde han blant annet Jakob Ingebrigtsen (t.h.). Foto: REUTERS/Leonhard Foeger/NTB Scanpix
NY REKORD: Eliud Kipchoge (i hvitt) satte ny rekord. Med seg hadde han blant annet Jakob Ingebrigtsen (t.h.). Foto: REUTERS/Leonhard Foeger/NTB Scanpix Vis mer

Alt lå til rette for at Eliud Kipchoge (34) skulle bli den første til å komme under den magiske «totimersgrensa» på maraton.

Godt hjulpet av 41 hjelpere, redusert luftmotstand ved hjelp av følgebil og perfekte forhold - klarte han den historiske bragden.

Kipchoge klokket inn på tiden 1:59:40,2 til stor jubel fra de mange frammøtte som sto rundt løypa for å være vitne til historie.

- Det er utrolig. Harer eller ikke. Næring fra sykler eller hvor, det spiller ingen rolle. Det er en enorm prestasjon, mente NRK-kommentator Jann Post på direkten.

Hovedpersonen var selvfølgelig veldig fornøyd etter løpet.

- Jeg føler meg bra. Jeg er så lykkelig over at jeg har klart å løpe på under to timer, at jeg kan inspirere andre folk til å tro det er mulig sier Kipchoge etter løpet.

Han omtaler kraftanstrengelsen som «et hardt løp». Etterpå takket han hjelperne for den gode jobben de la ned for å hjelpe ham.

- De er de beste. Jeg ønsker å takke dem for at de ville hjelpe, sier Kipchoge, som mente det tøffeste med løpet var timene fra han sto opp i dag til han sto på startstreken.

HISTORISK: Eliud Kipchoge løp i mål på tiden 1:59:40,2. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger/NTB Scanpix
HISTORISK: Eliud Kipchoge løp i mål på tiden 1:59:40,2. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger/NTB Scanpix Vis mer

Norsk hjelp

08.15 lørdag morgen la Kipchoge ut på sitt andre forsøk på å bryte den magiske grensa. Stuntet fikk navnet INEOS 1:59 Challenge og ble gjort i østerrikske Wien.

Med seg hadde han blant annet den norske trioen Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen, som fungerte som hjelpere for kenyaneren.

- Det er helt vilt å ha vært med på, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

- Men jeg skulle gjerne sprunget mer, og det er ikke ofte jeg sier det, sier han videre.

- Han løper ekstremt fort. Det var litt «jobbigt» å komme i gang, men deretter har du bare lyst til å fortsette, sier Jakob Ingebrigtsen til statskanalen.

Til enhver tid hadde Kipchoge med seg sju «harer» i løypa - fem foran seg i en V-formasjon og to bak seg. Totalt var det 41 harer i aksjon, som effektivt reduserte luftmotstanden underveis.

TEAM INGEBRIGTSEN: Filip og Henrik Ingebrigtsen var også med som harer. Foto. HERBERT NEUBAUER / APA / AFP / NTB Scanpix
TEAM INGEBRIGTSEN: Filip og Henrik Ingebrigtsen var også med som harer. Foto. HERBERT NEUBAUER / APA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Noen meter foran seg hadde Kipchoge også en bil som viste sluttida han lå an til å få, en bil som skjermet for luftmotstanden, samt var utstyrt med laserpekere som viste nøyaktig hvor hjelperne skulle ligge og hvilken fart de skulle holde. Den rette løypa ble også kostet for løv og andre småting underveis, for at ikke det skulle være noen hindringer.

Det var perfekte forhold i Wien i dag, og stedet var ikke tilfeldig valgt. Det var om å gjøre å finne et sted med perfekte forhold når det gjaldt temperatur og luftfuktighet. Løypa var også helt flat og Kipchoge hadde på seg spesialsko. Han fikk i seg veske via hjelpere på sykler, slik at han slapp å løpe inn til siden, som er vanlig i maratonløp.

Etter 22 minutter var Team Ingebrigtsen i aksjon for første gang i løpet - med hele trioen samlet. Filip Ingebrigtsen løp også en ny etappe etter litt over to mil, og Jakob Ingebrigtsen løp sin andre etappe etter snaut 25 kilometer. Da Kipchoge hadde løpt halve distansen lå han noen få sekunder foran skjema.

LASERE BAK BILEN: Eliud Kipchoge ble skjermet av bilen og harer i en vifteformasjon. Foto: REUTERS/Lisi Niesner/NTB Scanpix
LASERE BAK BILEN: Eliud Kipchoge ble skjermet av bilen og harer i en vifteformasjon. Foto: REUTERS/Lisi Niesner/NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere New York Maraton-vinneren Shalane Flanagan var litt bekymret da Kipchoge så ut til å slippe seg litt ned etter to tredjedeler av løpet.

- Jeg ble nervøs da Eliud så ut som han mistet farten, det så ut som han skar grimaser, men han hentet seg inn, sier Flanagan til BBC.

Kipchoge smilte der han løp, noe han visstnok har for vane å gjøre når det begynner å dra seg til og de siste kreftene skal tas ut. Han holdt seg lenge ti sekunder foran skjema, og så ut til å ha god kontroll hele veien. Og smilet ble ikke mindre, for til slutt løp han i ensom majestet over mål, 20 sekunder under totimersgrensa.

LEI: Gjert Ingebrigtsen begynte å bli lei av å vente på Jakob Ingebrigtsen, som brukte lang tid på dopingkontrollen etter 1500 meter-finalen. Det gikk ut over Filip Ingebrigtsen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Ikke godkjent

Forsøket vil uansett ikke bli godkjent som en offisiell rekord fordi den ikke oppfyller IAAFs regler. Enkelte har gått så langt som å kalle forsøket for teknologisk doping.

Ifølge BBC har Kipchoge uttalt at han ville føle seg som førstemann på månen om han klarte å komme under to timer.

- Å løpe tidenes raskeste maraton på tiden 2.00,25 er det stolteste øyeblikket i karrieren min. Å få en ny sjanse til å slå den magiske totimersgrensa er utrolig spennende. Jeg har alltid sagt at ingen mennesker er begrenset, og jeg vet det er mulig, sa Kipchoge tidligere i år.

Hans forrige forsøk på samme stunt i 2017 endte 25 sekunder på feil side av totimersgrensa. Det var et stunt i regi utstyrsgiganten Nike, og fikk navnet Breaking2.

Maraton er et løp som er 42.195 meter langt og øvelsen har vært en del av OL-programmet helt siden 1896. Verdensrekorden er på imponerende 2.01,39 og ble satt av nettopp Kipchoge i Berlin september 2018.

Ifølge forskere vil det sannsynligvis ikke skje før tidligst 2032 at vi får en person som løpet maraton på under to timer under normale forhold, og det er bare ti prosent sjanse for at vi får se en mann som løper under to timer det aktuelle året

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling