Stephanie Rice

Brøt sammen: - Jævlig vanskelig

- Følte meg fortapt, deprimert, irrelevant og som om jeg hadde nådd toppen av livet mitt som 24-åring.

ÅPNER OPP: Den tidligere Olympiske mesteren åpner opp om sine mentale problemer. Her fra OL i 2012. Foto: Reuters
ÅPNER OPP: Den tidligere Olympiske mesteren åpner opp om sine mentale problemer. Her fra OL i 2012. Foto: Reuters Vis mer
Publisert

Sitatet tilhører olympisk mester i svømming Stephanie Rice. I et innlegg på Instagram åpner hun opp om depresjonen hun har følt på etter at hun la opp som idrettsutøver.

Rice er en svømmelegende i Australia og ble den store OL-helten i 2008 da hun tok hjem tre OL-gull. I 2014 måtte hun imidlertid legge opp etter tre operasjoner i skuldra.

Nå forteller hun hvor vanskelig den brå overgangen fra OL-utøver til et «vanlig» liv har vært.

- Mange idrettsutøvere snakker om utfordringene de står overfor med psykisk helse i tiden etter man har lagt opp. For meg var den overgangen jævlig vanskelig, og til tider er det fortsatt det, skriver Rice.

- Følte meg deprimert

Hun forteller at hun følte seg deprimert etter at hun ble tvunget til å legge opp i 2014.

- Etter svømmingen følte jeg meg fortapt, deprimert, irrelevant og som om jeg hadde nådd toppen av livet mitt som 24-åring. Og at alt framover ville være langt mindre spennende og spesielt.

TÅRER: Novak Djokovic tok til tårene under US Open-finalen. Nå røper han hvorfor. Se alt av tennis på Discovery+. Video: Discovery+. Vis mer

I videoen hun la ut kan man se at hun gråter og hun forteller at videoen er omtrent en måned gammel. Tårene stammer nemlig fra da hun så på årets sommer-OL.

- Å se på OL vil trolig alltid være tøft følelsesmessig for meg, fordi det bringer tilbake så mange sterke følelser, både gode og dårlige.

Rice forteller at hun på mange måter hadde kommet seg over den verste depresjonen ved endre seg helt som person. Hun skriver at hun måtte legge vekk personen hun var som idrettsutøver.

- Etter å ha gjort så mye arbeid med meg selv, så føler jeg meg glad i livet mitt og personene rundt meg, skriver hun og fortsetter:

- Men å se på OL minnet meg om den personen jeg var da, og det er fortsatt vanskelig for meg å ikke føle meg trist over at den delen av meg er borte og aldri kommer til å komme tilbake. Det er det disse tårene er for, forklarer Rice

Får massiv støtte

I kommentarfeltet støttes hun av mange andre tidligere australske idrettsutøvere.

- Takk for at du åpner opp. Sender deg god energi og kjærlighet slik at du kan fortsette å lede oss andre innen mental helse, skrev den tidligere australske cricketspilleren Matthew Hayden.

I AKSJON: Rice i bassenget under OL i 2008. Foto: AP
I AKSJON: Rice i bassenget under OL i 2008. Foto: AP Vis mer

- Du har mange utrolige ferdigheter og de kan bære deg videre i livet og er utrolig verdifulle. Elsker deg, skriver tidligere vinterolympier Lydia Lassila.

Olympisk-mester Sally Pearson, tidligere australske testkaptein Michael Clarke, fotballspiller Tim Cahill og dykkerstjerne Melissa Wu var også blant dem som viste sin støtte til Rice.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer