Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brøt sammen foran mamma

SYDNEY: Da Marion Jones (24) fikk øye på mamma Marion Toler (54) og storebror Albert Kelly (29) etter et av tidenes råeste sprintløp, rant tårene hos alle tre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marion Jones vant gull på 10.75 i 15 varmegrader og 0,3 sekundmeters motvind. Det er årsbeste i verden med tre hundredeler. Resten av jentene var så langt bak at gulljenta kunne stoppet som Bjørn Dæhlie og rygget i mål. Sølvvinner Ekaterini Thanou fra Hellas ble klokket inn på 11.12. Differansen på 37 hundredeler har bare vært større i hn OL-finale, da Marjorie Jackson vant med 38 hundredeler i Helsinki i 1952.

- Etter at jeg brøt mållinja tenkte jeg først på de våte og kalde treningsdagene hjemme i Raleigh (North Carolina). Jeg tenkte at det var verdt det, sier Marion. Da smilte hun. Før tankene tok en annen vending.

- Jeg så familien min på tribunen, og brøt sammen, sier Marion.

Mammas initiativ

Mamma Marion Toler, storebror Albert, en tante og et søskenbarn følger Marions jakt på fem gull i Sydney.

- De har alltid oppmuntret meg og trodd på meg. Og nå er de her for å støtte meg, sier Marion.

Det var moren som hjemme i Los Angeles meldte ni år gamle Marion på den første friidrettstreninga etter at ungjenta ble bergtatt av Evelyn Ashfords OL-gull på 100 meter i 1984. Da hadde hun allerde i flere år gjort alt hun kunne for å henge med i leiken med fem år eldre Albert og hans kamerater.

- Jeg forsto da - fordi jeg hadde prøvd å holde følge med de gutta som var fem år eldre enn meg - at jeg var langt foran jentene. Derfra bare vokste det.

Det vokste inn i evigheten i går. Marion Jones kronet seg sjøl som sprintdronningen ingen kan innhente.

Tar fri

På hvert eneste av de gjennomsnittlig 2,04 meter lange 49 stegene, drev Marion Jones en annen idrett enn resten av feltet. De sju andre finalistene var gjennomsnittlig 23 hundredeler bak årsbestetidene sine. Marion Jones barberte sin egen årsbestetid i verden med tre hundredeler. Trekk de 23 hundredelene fra 10.75, og forstå at Marions tid i går bare kan sammenliknes med Florence Griffith Joyners v-rekord på 10.49 fra OL-uttaket i Indianapolis i 1988.

- Jeg har drømt om dette lenge, sier Marion.

For eksempel i 1992 da hun konkurrererte i OL-uttaket i New Orelans og ble nummer fire på 200 meter (22.58) - en hundredel fra tredjeplassen som hadde gitt Barcelona-tur. Marion kunne blitt med til Barcelona som deltaker på 4 x 100 meter, men takket nei:

- Jeg sa til mamma at den første OL-medaljen min skulle være en jeg hadde løpt og svettet for.

I går var mamma den første hun takket.

- I morgen tar jeg fri.

- For å være sammen med dem, sier Marion Jones.

Med hjerte av gull.

SUVEREN: Marion Jones vant 100-meteren med 37 hundredeler.