FESTKLARE: Her er hopperne klare i finstasen for å feire nyttårsaften i Garmisch-Partenkirchen. Fra venstre: Robin Pedersen, Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Halvor Egner Granerud og Anders Fannemel.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FESTKLARE: Her er hopperne klare i finstasen for å feire nyttårsaften i Garmisch-Partenkirchen. Fra venstre: Robin Pedersen, Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Halvor Egner Granerud og Anders Fannemel. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Hoppuka i Tyskland og Østerrike

Brøt tradisjon: NRK fikk ikke feire med hopperne

- Det handler om å bruke penger mest mulig hensiktsmessig, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): De norske skihopperne feiret nyttårsaften på hotell Mercure i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Men for første gang på mange år ble en tradisjon brutt: NRK fikk ikke være med på feiringen.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier at det dreier seg om penger:

- Det er innstramminger på alle områder. Vi må ta konsekvensene av prioriteringene som følge av dette, forteller han.

- Det er rart å ikke ha med seg flere fra NRK, sier hoppekspert Johan Remen Evensen, den eneste som fikk dispensasjon til å være med på festlighetene.

STASELIGE KARER: Norge er representert i Hoppuka ved disse karene. Fra venstre: Halvor Egner Granerud, Daniel-André Tande, Robin Pedersen, Andreas Stjernen, Robert Johansson, Anders Fannemel og Johann André Forfang. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
STASELIGE KARER: Norge er representert i Hoppuka ved disse karene. Fra venstre: Halvor Egner Granerud, Daniel-André Tande, Robin Pedersen, Andreas Stjernen, Robert Johansson, Anders Fannemel og Johann André Forfang. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

En felles feiring for hopperne og NRK var en tradisjon som startet med kommentator Arne Scheie. Hopperne syntes det var hyggelig å ha legenden med på den store kvelden, dagen før Nyttårshopprennet.

De siste åra har hele NRK-staben i Hoppuka fått være med på feiringen. Men i år har hopperne ikke sett seg til råd til å fortsette tradisjonen.

- Det handler om å bruke penger mest mulig hensiktsmessig. Du blir sett i kortene på en helt annen måte nå enn tidligere, sier Bråthen til Dagbladet.

- Det blir mer og mer fokus på hva du bruker pengene på. Vi mener vi alltid har gjort gode prioriteringer og klart å bruke penger lurt. Men nå stilles det hele tida spørsmål ved ting.

- Hvem var det som kom til konklusjonen om at NRK ikke skulle få være med denne gang?

- Vi får føringer fra skitinget, skistyret og kulturdepartementet. Så er det vi selv som må velge hvilke grep vi gjør ut ifra dette. Vi bryter med en gammel og kjær tradisjonen, som er blitt mye større enn hva det var i starten. Da var det bare Arne Scheie som ble invitert. Rett og slett fordi han var Arne Scheie.

NYTT PAR: Robert Johansson med sin kjære Marlene Messel før de gikk til bords for å feire nyttårsaften i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
NYTT PAR: Robert Johansson med sin kjære Marlene Messel før de gikk til bords for å feire nyttårsaften i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Johan Remen Evensen er den eneste som fikk delta på feiringen i år.

- Jeg fikk dispensasjon på hoppkvoten, sier den tidligere verdensrekordholderen til Dagbladet.

- Men det er rart å ikke ha med seg flere fra NRK. Vi er ganske mange her, ni-ti stykker. Og da skjønner jeg at hopperne må ta en vurdering. Alle eller ingen. Sånn er det.

- Hvordan er det å feire med hopperne?

- Vi spiser en koselig middag. Høydepunktet er debutantens tale. I år er det Robin Pedersen som holder den. Men jeg har ikke de helt store forventningene. Han forteller at han ikke har skrevet ned noe på forhånd, eller øvd på talen, sa Remen Evensen med et smil før kvelden startet.

Hopperne har som lag fått en skuffende start på Hoppuka. Bare Andreas Stjernen og Robert Johansson har godkjente resultater med fjerde- og sjuendeplass i det første rennet Oberstdorf.

Men på en kveld som nyttårsaften er det lov å senke skuldrene og bare være en god kompisgjeng:

- For alle som driver med skihopping er dette drømmeplassen å være på nyttårsaften, sier Clas Brede Bråthen.

MOR OG SØNN: Daniel-André Tande har god støtte fra mamma Trude i Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
MOR OG SØNN: Daniel-André Tande har god støtte fra mamma Trude i Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er ingen aktive hoppere som vil være noen andre plasser enn i Garmisch-Partenkirchen. Det er et flott bevis på at du har fått til noe som utøver. For alle oss rundt er det et bevis på at vi har stelt oss slik at vi får lov til å drive med lidenskapen vår. Prisen er at vi ikke får feire nyttår sammen med de nærmeste.

Robert Johansson feiret med sin nye kjæreste, Marlene Messel.

- Det er fint å samles og spise en bedre middag, sier han.

- Jeg synes jeg har startet Hoppuka bra, og føler at jeg er på rett vei.

- Veldig gøy å være her, forteller Messel, som lærer noe nytt om skihopping hver dag.

Nyttårshopprennet starter klokka 14.00.