Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brøt ut i latter da skifenomenet avslørte hemmeligheten: - Det skulle jeg kanskje ikke sagt ...

22-åringen fra Vail tok sin femte mesterskapstittel i kvinnenes storslalåm.

SUVEREN: Mikaela Shiffrin tok sitt andre OL-gull i kvinnenes storslalåm torsdag. Nærmest var Ragnhild Mowinckel. Foto: NTB Scanpix
SUVEREN: Mikaela Shiffrin tok sitt andre OL-gull i kvinnenes storslalåm torsdag. Nærmest var Ragnhild Mowinckel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Det ble en gledelig sølvmedalje for Ragnhild Mowinckel på torsdagens storslalåm, men som så ofte var det Mikaela Shiffrin som tronet øverst på podiet.

Skifenomenet fra Vail i Colorado er bare 22 år gammel, men hadde da hun våknet i morges tre VM-gull, ett OL-gull og 41 verdenscupseire under beltet.

Nå kan hun legge ytterligere et OL-gull til den lista.

Avslørte hemmeligheten

På pressekonferansen etter blomsterseremonien var hun som alltid rolig og behersket, men hun kunne avsløre at hun tar forholdsregler for å holde fokus på arbeidsoppgavene hun skal gjennomføre.

OL-studio: Her får du alt om dagens viktigste medaljer. Sindre Wiig Nordby er skiimitator og dagens gjest, og viser triksene til våre beste utøvere. Med Morten Pedersen som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer Vis mer

Det er uunngåelig at det oppstår et visst press når en hel nasjon forventer edelt metall av en 22-åring. Shiffrin fortalte at hemmeligheten er at hun ikke har sjekket sosiale medier på to uker - nettopp for å holde folks forventinger og presset på avstand.

- Jeg har ikke vært på Instagram, Twitter eller Facebook på to uker. Jeg får de andre i apparatet mitt til å oppdatere kontoene mine. Det skulle jeg kanskje ikke ha sagt ..., sa hun til latter fra de frammøtte på en smekkfull pressekonferanse.

Hun fulgte opp med å begrunne sosiale medier-sølibatet.

- Det er godt å ikke skulle følge med på hva folk mener og tenker. Å være skjermet fra det hele. Da føles det som om det bare er meg der ute, og det er riktig for meg.

- Tøft og krevende

Alpint-jentene har i likhet med gutta slitt med flere utsettelser den siste uka. Storslalåmen skulle egentlig gå mandag, og i går var planen at de skulle kjøre slalåm.

Shiffrin sier at det har vært krevende, men at hun tross sin unge alder har klart å takle omstillingene som følger.

- Det er tøft og mentalt krevende å forberede seg til et renn som ikke blir noe av, men i dag klaffet alt og da er det verdt å vente på. Forholdene var fantastiske.

Hun forteller også at hun faktisk unnet seg en liten høneblund mellom omgangene i dag.

- Ja, jeg hadde en time hvor jeg kunne legge meg ned på en benk i skuret på toppen. Jeg satte på musikken min, og sovnet, sier hun.

Mål

Dagens seier var altså Shiffrins femte mesterskapsgull. Hun har vunnet samtlige ganger hun har stilt til start i slalåm i OL- eller VM-sammenheng, men dette var hennes første tittel i storslalåm.

Denne forskjellen gjenspeiles også i antallet verdenscupseiere i de to disiplinene. Hun har vunnet 30 slalåmrenn, men bare seks i storslalåm.

Akkurat storslalåmen her i Sør-Korea var et mål hun satte seg for ganske nøyaktig fire år siden.

- Jeg satte meg som mål at jeg skulle være blant de beste i dette rennet her, men det er så mange gode. Det er alltid en kamp, og på en god dag er det 15 forskjellige jenter som kunne stukket av med seieren. Det er en helt utrolig følelse å sitte her nå.

Tok regi

Shiffring tok raskt regien på dagens pressekonferanse - akkurat som hun har for vane tross sin unge alder.

Da hun mente at bronsevinner Federica Brignone hadde sittet lenge nok og hørt henne svare på spørsmål fra salen, orkestrerte hun det slik at den italienske jenta kunne trekke ned fra podiet.

Hun fikk et takknemlig smil fra konkurrenten, og selv satt hun bare å smilte. Et selvsikkert og trygt smil man bare kan bære når man i en alder av 22 allerede er verdens beste alpinist.

For det er hun.

Utfor-seier

Tross sin unge alder har hun vunnet verdenscupen sammenlagt de to siste årene, og med unntak av 2016 har hun vunnet slalåmcupen sammenlagt hvert år siden 2013.

I år har hun nesten dobbelt så mange poeng som nummer to i verdenscupen, og har til og med begynt å hevde seg i fartsdisipliner.

Den 2. desember vant hun utforrennet i Lake Louise, og dersom hun fortsetter i denne takten og holder seg skadefri, vil det ikke ta mange årene før hun har passert både Lindsey Vonn og Ingemar Stenmark på oversikten over antall verdenscupseire.

For ordens skyld - de har henholdsvis 81 og 86 triumfer i verdenscupen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!