Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alexander Loginov ble verdensmester

Brøt ut i latter etter dopingspørsmål

Det var mildt sagt lite populært blant både journalister og utøvere at den tidligere dopingtatte utøveren Alexander Loginov vant VM-gull på sprinten. På pressekonferansen skapte et dopingspørsmål reaksjoner i salen.

KONFRONTERT: TV 2-reporterens spørsmål til den russiske gullvinneren skapte reaksjoner i salen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

ANTERSELVA (Dagbladet): Det store gullhåpet Johannes Thingnes Bø åpnet for hardt, og måtte se seg slått av storebror Tarjei ved målgang. Da så det ut til å gå mot medalje for sistnevnte, men så kom den tidligere EPO-tatte russeren Alexander Loginov og parkerte alle.

Ingen fikk snakke med den russiske verdensmesteren i intervjusonen bak målområdet, og journalistene måtte derfor vente på den offisielle pressekonferansen i regi av IBU (Det Internasjonale Skiskytterforbundet).

- Alt er rent

Der hadde Loginov med seg en russisk tolk, og spørsmålene fra salen gikk dermed via henne.

Der skapte et spørsmål fra norske TV 2 reaksjoner. Spørsmålet lød som følger:

- Alexander, det er åpenbart mange som tviler på deg. Hvorfor skal vi stole på deg nå? Og hvor ofte har du blitt testet denne sesongen?

Spørsmålet ble reagert på med latter og hoderisting i salen, og svaret fra Loginov selv gjorde at de russiske journalistene brøt ut i latter.

- Jeg og kona mi har akkurat kjøpt oss en ny og stor fin leilighet. Jeg inviterer alle som ønsker til å komme på besøk for å følge meg igjennom en helt vanlig dag. Da vil dere se at det som foregår er rent, svarte Loginov, som også «prøvde» å finne fram skjemaet og oversikten over hvor mange ganger han hadde blitt testet hittil denne sesongen, likevel uten hell.

- Jeg har blitt testet mellom 12 og 16 ganger, forsikret han gjennom sin tolk.

Mens tolken formidlet svaret til de oppmøtte journalistene, ristet Loginov oppgitt på hodet.

Flere rynket på nesa

Hos de norske utøverne var det etter målgang lite latter å spore. Bø-brødrene var alt annet enn tilfredse med at det var nettopp den tidligere dopingtatte utøveren som trakk det lengste strået på sprinten.

Tidligere i år har russeren vært langt unna en langrennsform som har gjort at han kunne hevde seg i toppen, og derfor var det flere som rynket på nesa etter løpet.

På direkte spørsmål fra Dagbladet om man blir mistenkelig etter et sånt løp, svarte Johannes Thingnes Bø følgende:

- Jeg har egentlig sluttet med det. Nå har Russland virkelig fått svi de siste åra. Både WADA og de andre kjører de hardt. Jeg tipper han har vært en de har testet mest i skiskyttersirkuset. Jeg tror IBU er på jakt etter å unngå skandaler i framtida, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

Men hans egne tanker om at det er nettopp Loginov som står på toppen av pallen, mener han egentlig sier seg selv. Samtidig kommer han med et syrlig stikk i retning russeren.

- Jeg tenker nok det samme som dere. Han har vært tatt for en dopingskandale av verste sort. At han skraper opp den formen der, det er imponerende med tanke på det han har vist tidligere i år, sier han.

Gullet kom også på samme dag som den tidligere russiske skiskytteren Jevgenij Ustjugov utestenges for doping i to år. Dermed mistet han sin OL-medalje fra 2014, noe som betyr at Norge etter all sannsynlighet får bronsen fra Sotsji-OL sendt i posten.

Thingnes Bø mener det nå bør vurderes å innføre mesterskapsnekt for tidligere dopere.

- Ja, det viktigste er at straffene er harde nok til at folk ikke tar det steget å dope seg. Jeg får håpe folk tar til fornuft, og konkurrerer på lik linje som oss andre rene, sier verdenseneren.

- Ikke sånn vi ønsker

LANGER UT: Tarjei Bø langer ut mot vinneren etter dagens løp. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

VM-debutant Johannes Dale var klar i sin tale mot russeren.

- Vi er ikke kjempefan av det, skal jeg innrømme. Det er ikke sånn vi ønsker det skal være, sier Johannes Dale til Dagbladet om russeren.

- Er det greit at han deltar?

- Han får delta ut ifra regelverket, og da må vi bare godta det. Loginov har vært god tidligere i år, så at han skal få til et kjempegodt løp er jeg ikke overrasket over.

Hele Norges coronakart