Slik stoppet Brown Messi

Brown om den umulige oppgaven: - Helt latterlig

Wes Brown kommer med råd til hvordan Lionel Messi kan stoppes. - Messi kan ikke stoppes, kontrer en annen United-legende.

DUELL: Wes Brown i duell med Lionel Messi. Forsvarsspilleren fikk i oppdrag å stoppe argentineren da de møttes i 2008. Foto: NTB scanpix
DUELL: Wes Brown i duell med Lionel Messi. Forsvarsspilleren fikk i oppdrag å stoppe argentineren da de møttes i 2008. Foto: NTB scanpixVis mer
  • Manchester United - Barcelona, onsdag kl. 21.00

Manchester United sjokkerte en hel fotballverden da de på smått sensasjonelt vis slo ut PSG av Champions League. Ole Gunnar Solskjærs menn tapte 2-0 på hjemmebane, men takket være en utrolig overtidsscoring tok de seg videre til kvartfinalene med 3-1-seier i Paris.

Den franske mesteren er blant verdens aller beste lag, men de fleste vil være enige om at onsdagens kvartfinale mot Barcelona er nok et steg opp på vanskelighetsgraden.

United har tapt to Champions League-finaler mot katalanerne tidligere, og både i 2009 og 2011 noterte Lionel Messi seg på scoringslista. Argentineren er fremdeles i Barcelona, og har ikke blitt dårligere med åra, og ifølge en tidligere United-helt blir nøkkelen nok en gang å stoppe det mange mener er tidenes beste fotballspiller.

FÅR KRITIKK: Ole Gunnar Solskjær og spillerne hans får hard medfart i onsdagens aviser etter tapet mot Wolverhampton. Reporter: Christian Monge / Dagbladet. Vis mer

- Ingen sklitaklinger

Wes Brown var ikke med i noen av de tapte finalene, men spilte da Manchester-klubben tok seg videre til finalen på Barcelonas bekostning i 2008.

Da var en av hans viktigste oppgaver å stoppe Messi. I anledning onsdagens kvartfinale forteller Brown hvordan han lykkes med den nærmest umulige oppgaven.

«Ingen sklitaklinger».

«Ingen».

«Sklitaklinger», var den konkrete instruksen fra Sir Alex Ferguson og hva Brown prøvde å fokusere på gjennom kampen.

- Messi var bare 20 år på den tiden, men var allerede en av de beste spillerne i verden. Alle visste alt om ham. Han og Ronny (Cristiano Ronaldo, jou.anm.) var unge, men begge hadde kommet topp tre i Ballon d'Or-kåringen. Vi trente med Ronny hver dag, men dette var den første gangen vi skulle møte Messi og vi gledet oss, skriver Brown i en artikkel for manutd.com.

Hørte ikke lagkompisene

Han vant «The Treble» sammen med Solskjær i sin første sesong i klubben, og tenkte at det var slik det kom til å være i United. Først seinere innså Brown hvor unik opplevelsen hadde vært, og da muligheten for en ny finale kom i 2008, skjønte han at laget måtte gjøre alt for å gripe den.

På Camp Nou ventet en heksegryte, og på grunn av det massive lydnivået fra tribunen klarte ikke spillerne å høre hverandre.

- Hvor er Pat?

- Hvor er Rio?

- Hvor er Owen?, skriver Brown om hvordan han prøvde å holde fokus og orientere seg om hvor de andre spillerne på laget var.

Enda viktigere var det å vite hvor Messi befant seg.

- Helt latterlig

Beskjeden fra Ferguson var enkel: Messi må ikke få lov til å motta ballen og vende opp i rom. Noen må være nær ham. Alltid. Noen ganger var det Browns jobb, andre ganger var det Patrice Evra som var nærmest og måtte stenge av for driblefanten.

- Når du ser på Messi, innser du at det siste du burde gjøre er å kaste deg inn i duellene. Ballkontrollen hans er utrolig. Helt latterlig. Vi visste hva han var kapabel til. Vi måtte ikke gi ham tid, og sørge for at han var klar over at det alltid var noen som fulgte ham. En veldig enkel taktikk. Folk tror det var en komplisert plan, men det var det ikke, forteller Brown.

- Du må begrense slike spillere, få dem til å tenke på andre ting. Frustrere dem. Det må du bare. Ikke for å skryte, men jeg synes at jeg var ganske god til det mot de fleste spillere. Jeg var ganske rask, så han klarte ikke å springe fra meg.

- Må spille perfekt

United gikk til slutt videre etter et pangskudd fra Paul Scholes, og slo Chelsea i finalen i Moskva.

Der Brown kommer med en rekke tips for hvordan Messi kan håndteres, er en annen United-legende av en annen oppfatning.

- Jeg tror ikke vi kan stoppe Messi, sier Dwight Yorke, som var med på CL-triumfen i 1999.

- Jeg mener at vi må konsentrere oss om vårt eget spill. Vi må spille en nær perfekt kamp for å ta knekken på Barcelona, fortsetter han overfor Manchester Uniteds hjemmeside.

- Vi vet at Messi kanskje er den beste spilleren av vår generasjon, og når du har den mentaliteten, er det alltid vanskelig. Men jeg føler at hvis vi spiller som et kollektiv og på vårt beste, kan vi kanskje slå dem - selv om Messi er fantastisk, avslutter Yorke.