Brøyteplogen

Ingen enkeltspillere er viktigere enn laget. Bortsett fra John Carew, da.

Sjelden har Norges fotballflaggskip vært like avhengig av én enkeltperson som det har vært de siste åra. Hvis landslaget om to år deltar i VM, så er det fordi John Carew (28) har forlenget rekka av strålende landskamper med åtte nye.

Fra og med den mot Island på lørdag.

Slagene i Drammen

Som 17-åring fra Lørenskog, med stort hår og ungdommelig pågangsmot, ble cupen hans gjennombruddsarena i norsk fotball i 1997. Landslagsdebuten kom et drøyt år seinere. Grovt sett kan Carews landslagshistorie deles i to bolker. For selv om klubbkarrieren tok ham til Champions League-finale med Valencia i 2001, var det ingen fantastisk John Carew vi så som spiss for landslaget de første åra.

Ikke før etter slagene i Drammen. Ikke før Åge Hareide tok over.

Selv har Carew beskrevet modningsprosessen slik:

- Det er naturlig, tror jeg, at man som 20-åring er mest opptatt av det man leverer på klubblaget. Du er en unggutt som kjemper for å etablere deg i en ny liga, og da tenker du mest på det - og mindre på landslaget. Sånn var det for meg, og sikkert for mange andre. Jeg tror ikke du kan kritisere noen for en sånn holdning, sa Carew til Dagbladet etter å ha spilt enda en fantastisk landskamp - den mot Argentina (2-1) på Ullevaal i fjor.

Ploger vei

Brøyteplogen

- Nå har jeg opplevd så mye i klubbfotballen at jeg kan gi enda mer for landslaget. Det betyr mye mer enn før: Det er når jeg kommer hjem og spiller at jeg får møte familie, venner og de norske lagkameratene, og det begynner å bli det viktigste for meg.

Rett etter at han hadde sagt det siste, la han til at han selvfølgelig gir alt for Aston Villa også.

Det trengte han ikke å si. Det ser vi hver helg - Carew har ikke passet bedre i noen liga enn den engelske.

Det gledelige er at vi nå også kan se den viljen når han ploger vei for seg selv og lagkameratene på Ullevaal. Tilbake ligger de som ødelagte brøytestikker, forsvarerne fra Argentina, Hellas, Brasil, Ungarn - eller Island, for den del.

NORGES HÅP: De mest optimistiske av oss tror Norge kan komme til VM 2010. Da står John Carew tusjet ut som selve hovedpunktet i argumentasjonsrekka. Foto: Eirik Helland Urke
NORGES HÅP: De mest optimistiske av oss tror Norge kan komme til VM 2010. Da står John Carew tusjet ut som selve hovedpunktet i argumentasjonsrekka. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer