Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling:

Bruddtriumf på Etna

Sammenlagtfavorittene så på hverandre da bruddet gikk inn på Giroens første fjelletappe.

KLATRETRIUMF: Jan Polanc var først opp Etna, og tok sin andre etappeseier i Giro d'Italia. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
KLATRETRIUMF: Jan Polanc var først opp Etna, og tok sin andre etappeseier i Giro d'Italia. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Allerede på fjerde etappe i Giro d’Italia nådde rytterne fjellene, og mens favorittens så på hverandre opp den siste stigningen gikk etappeseieren til en rytter fra bruddet.

Jan Polanc (UAE Team Emirates) kjørte fra Eugenio Alafaci (Trek-Segafredo), Pavel Brutt (Gazprom-Rusvelo) og til slutt Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data). Dermed syklet UAE-rytteren inn til sin andre seier i karrièren.

– Det var en utrolig dag. Det var nok ingen som trodde at bruddet skulle gå inn . Vi hadde ingen stor ledelse før bakken og vi var fire hele dagen så det var tungt. Jeg er veldig glad for at jeg klarte å gjøre som i 2015, sa Polanc i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Den første profftriumfen til Polanc kom på liknende vis i 2015. Da gikk han til topps på den femte etappen, som var den første fjelletappen i Giroen det året.

I bunnen av Etna-stigningen hadde sloveneren omlag fire minutter på hovedfeltet.

– Bakken var ganske vanskelig på grunn av motvinden, så det var vanskelig etter en lang dag i bruddet. Det er nok den tøffeste dagen i mitt liv, forteller UAE-syklsiten.

Tirsdagens etappe hadde Giroens første fjellavslutning, med målgang opp vulkanen Etna, men sammenlagtfavorittene gjorde lite ut av seg.

Jungels i rosa

Motvinden som ventet gjorde det vanskelig for klatrespesialistene å ta tid på hverandre. Vincenzo Nibal (Bahrain Merida) prøvde med tre kilometer igjen, men ble enkelt kjørt inn av Movistar.

Kun Ilnur Zakarin (Katusha) maktet å lure seg av gårde med en drøy kilometer igjen til toppen. Russeren veltet like før den siste stigningen, men var kjapt tilbake på sykkelen. Med en drøy kilometer igjen støtet først Tom Dumoulin (Team Sunweb), og fikk Thibaut Pinot (FDJ) og Zakarin på hjul. Russeren fortsatte angrepet, og ingen ønsket å tette luken. Katusha-kapteinen var 19 sekunder bak Polanc over målstreken, mens Geraint Thomas (Team Sky) ledet favorittgruppa i mål ti sekunder senere.

Bob Jungels (Quick-Step Floors) hang med i samme gruppe, og sørger for at det belgiske WorldTour-laget beholder den rosa ledertrøya. Luxembourg-syklisten tar dermed over det ettertraktede plagget fra sin lagkompis Fernando Gaviria.

Slik gikk det til:

De 195 gjenværende rytterne i den 100. utgaven av Giro d'Italia trillet ut av Cefalù like etter klokken tolv, og satte kursen østover, mot vulkanen Etna.

Det tok ikke lang tid før etappens brudd ble etablert. Etter to mil hadde Eugenio Alafaci (Trek-Segafredo), Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Jan Polanc (UAE Team Emirates) og Pavel Brutt (Gazprom-Rusvelo) fått en ledelse på to minutter.

Quick-Step Floors satt i front i hovedfeltet og holdt tempoet jevnt, som førte til at kvartetten økte til fem minutter inn mot etappens første stigning.

Portella Femmina Morta-stigning kom etter seks mil med sykling, og de fire i bruddet la ut på den 32 kilometer lange klatringen mot toppen.

Utbryterne økte til 8:28 på veien opp klatringen, men Bahrain Merida sendte en rytter til fronten, og ledelsen ble redusert noe.

Janse Van Rensburg slo Jan Polanc i spurten om klatrepoengene over toppen, med hovedfeltet omlag syv minutter etter.

Etter utforkjøringen ventet noen mil med kortere bakker, før den avsluttende stigningen opp Etna. Med 50 kilometer igjen av etappen var hovedfeltet fem minutter bak bruddet.

Alafaci fikk nok kort tid etter, og måtte slippe tetgruppa. Dermed satt Janse Van Rensburg, Polanc og Brutt igjen, men det tok ikke lang tid før også Pavel Brutt måtte gi seg.

I en høyresving, like før starten av stigningen, bommet fronten av hovedfeltet på en sving. Flere ryttere gikk i bakken. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) og Ilnur Zakarin (Katusha) var blant dem. Begge to kom seg raskt tilbake på sykkelen.

Feltet var omlag fire minutter bak tetduoen fra Dimension Data og UAE Team Emirates inn i den siste bakken, på 17,9 kilometer.

Det tok ikke lang tid før Jan Polanc syklet fra Janse Van Rensburg, og fortsatte stigningen alene i tet.

I hovedfeltet støtet Paolo Tiralongo (Astana) tidlig i bakken, men den italienske veteranen holdt ikke ut lenge foran hovedfeltet. Pierre Rolland (Cannondale) var neste mann som søkte lykken. Med ni kilometer til toppen hadde franskmannen 35 sekunder på feltet.

Mikel Landa (Team Sky) fikk trøbbel med et hjul, og måtte bytte. Han fikk til slutt en hjelperyttere med seg, men kom seg opp til favorittgruppa igjen.

Jan Polanc (UAE Team Emirates) lå fortsatt i tet, og hadde ennå 2:30 på feltet med seks kilometer igjen.

Rolland begynte å merke kjøret, og ble hentet av hovedfeltet der Ben Hermans (BMC) kjørte i front.

Det begynte også å røyne på for UAE-rytteren i teten. Franco Pellizotti (Bahrain Merida) tok teten for sin kaptein Nibali, og ledelsen til Polanc ble redusert til to minutter.

Alle de største favorittene satt samle inn på de siste fire kilometerne, mens de stadig nærmet seg den ensomme rytteren i front.

Jesper Hansen (Astana) startet jakten på Polanc, og var 1:15 bak sloveneren før Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) angrep tre kilometer fra toppen. Movistar kjørte inn forsøket raskt, og hentet også Hansen kort tid etter.

Tom Dumoulin (Sunweb) gikk med en drøy kilometer igjen, og fikk med seg Pinot (FDJ) og Zakarin (Katusha).

Katusha-rytteren støtet igjen, og ingen ønsket å tette luka.

Poland syklet inn til seier, mens Zakarin fulgte noen sekunder bak. Favoritten kom samlet like bak russeren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!