Bruk Marcus, Høgmo: Vi kan ikke ha en søvngjenger på topp

Marcus Pedersen fortjener den plassen han får i den neste landslagstroppen. Men det er dessverre Per-Mathias Høgmos største problem som gjør det til en selvfølge.

DRAMMEN (Dagbladet):

For en måned siden var ikke Marcus Pedersen (25) på Per-Mathias Høgmos liste over potensielle spisser til kampene mot Malta og Italia - han var ikke engang i landslagstrenerens tanker. Tirsdag blir han tatt ut i troppen som skal sende Norge til EM gjennom å slå Ungarn over to kamper.

GRUNNENE TIL DET er mange. Og gode. Marcus Pedersen er i form, Marcus Pedersen scorer mål, og kanskje best av alt - Marcus Pedersen ser endelig ut til å ha skjønt hva som skal til. Men den kanskje viktigste grunnen til at Marcus Pedersen i løpet av 10 uker har gått fra å være ingenting til en som nå vil få delansvar med å score oss til Frankrike 2016, skyldes først og fremst det som har vært et tema i hele EM-kvalifiseringen.

En målscorer.

Eller mer presist, mangelen av en målscorer.

OM HAN ER frisk starter Alexander Søderlund mot Ungarn på Ullevaal torsdag om 13 dager. Derom hersker ingen tvil. Selv mot Italia, i en kamp han egentlig ikke fikk gjort noe som helst, var Alex Søderlund den direkte duell-årsaken til at Alex Tettey kunne gi oss 1- 0 fra returrommet etter et frispark. Og Høgmo verdsetter den duellkraften og viljen Alexander Søderlund representerer på topp, akkurat som han liker samarbeidet mellom Markus Henriksen og Søderlund.

Derfor er det per dato ingen kamp om spissplassen på landslaget.

Det er bare en kort kø bak Søderlund.

JOSH KING HAR representert den køen. I Adama Diomandes skadefravær har det egentlig ikke vært noen andre selv om Veton Berisha sist rykket opp fra U21. Og Moldes Ola Kamara, selv om han har scoret 14 ligamål og har levert i Europa League også, har vært prøvd og er inntil videre (heller) ikke mannen som kan utgjøre den store forskjellen.

Ikke sånn å forstå at Ola Kamara ikke er god.

Problemet er at han ikke er god nok.

ADAMA DIOMANDE FIKK sin landslagsdebut mot Aserbajdsjan i juni av to grunner. Den første fordi det da som nå ikke krydde av alternativer til spissen som på den tiden ennå ikke hadde scoret et eneste landslagsmål, Alexander Søderlund. Odds Olivier Occéan er jo kanadisk, Vikings Jón Dadi Bödvarsson er islandsk og Moa (Vålerenga) er skadet. Den andre fordi han hadde storspilt for Stabæk i Tippeligaen. Og nå, fordi alternativene I hvert fall ikke er blitt fler, er det Marcus Pedersen som storspiller i Tippeligaen.

Og derfor blir han tatt ut.

MEN HELLER IKKE Marcus Pedersen kommer med garantier om mål og suksess. Han kommer fra Tippeligaen, et nivå som nok har hevet seg gjennom sesongen, men som fortsatt ikke er noen god målestokk for det som skal skje på Ullevaal og i Budapest. Men med seg har han i hvert fall gode opplevelser og en formkurve som peker rett oppover.

Det kan man ikke si om søvngjengeren Josh King.

DA MARCUS PEDERSEN gikk fra Brann til Strømsgodset var han i beste fall i middels OBOS-liga form. I tippeligasammenheng, hvor alt er tettere og foregår i et mye høyere tempo, er det synonymt med skrøpelig. Og hadde det ikke vært for Godset-trener BP Ingebretsens overbevisning om at den eneste måten å få Marcus Pedersen i form på var å presse det fram, ville han blitt tatt av etter 45 minutter mot Aalesund.

Så dårlig stilt var det for 10 uker siden.

Marcus Pedersen orket knapt en omgang.

DERFOR ER DET ikke mulig å sammenlikne den 25-åringen som gjorde Godset-comeback mot Aalesund 14. august med han som scoret to mål mot Rosenborg på Marienlyst sist søndag. Det er to forskjellige spillere. Han som kom til Drammen måtte ha akutt hjelp. Han som over helga blir tatt ut i landslagstroppen kan yte det. For stokker det seg mot Ungarn kan nettopp Marcus Pedersens form, vilje, kraft og galskap være det som redder oss.

Per-Mathias Høgmo ser det.

Han ser jo ingen andre.