Bruker Bjørgen-knepet for å kvitte seg med frykten

Lars Berger om hvorfor det så ofte går galt på standplass.

SKINNER HAN I MORGEN? Lars Berger har hatt en mørk sesong. Kan det hjelpe ham på VM-sprinten i morgen at han  «identifiserer seg med et dyr som er rått og hardt»? Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
SKINNER HAN I MORGEN? Lars Berger har hatt en mørk sesong. Kan det hjelpe ham på VM-sprinten i morgen at han «identifiserer seg med et dyr som er rått og hardt»? Foto: Håkon Mosvold Larsen, ScanpixVis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Basert på resultatene tidligere i vinter, skal Lars Berger være sjanseløs på medalje på morgendagens VM-sprint. 

Siden sesongåpningen i Östersund, der han dro hjem med en 11.- og 8.-plass, har 32-åringen fra Lesja følgende plasseringer i verdenscupen: 

31-38-32-29-17-21-41-36-76-47-44. 

Likevel er det en skummel øvelse å avskrive Lars Berger. For når det først klaffer, kan det bære helt til topps - som da han vant verdenscuprennet i nettopp Ruhpolding sist sesong. 

57 prosent Problemet er bare at det skjer så altfor sjelden, og årsaken er velkjent for de fleste: Lars Berger og standplass er en dårlig kombinasjon. Særlig på stående skyting sliter han tungt, med en treffprosent på bare 57 prosent denne sesongen (80 på liggende). 

Dagbladet var til stede da Berger gjennomførte ei treningsøkt i Ruhpolding på onsdag - og vi fikk tidvis servert eminent skyting fra 32-åringen. 

Han vartet blant annet opp med fem fulle hus på rappen - 25 av 25 treff - i både stående og liggende posisjon. 

Pulsen var selvsagt noe lavere enn i en konkurransesituasjon og trykket fra tribunen fraværende, men ifølge Berger er det ikke der problemet ligger. Det sitter mest i hodet. 

- Ja, jeg får det til på trening. Det er det å få til det samme i konkurranse som har vært utfordringen for meg, sier han til Dagbladet. 

- Hvor stor forskjell er det å skyte på trening og i konkurranse? 

- I konkurranse vet du at her står og faller det, isolert sett, på den stående skytinga. Det blir kanskje litt vel mye press, fra seg selv, sier han. 

Rått og hardt dyr Marit Bjørgen er bare én av mange toppidrettsutøvere som har benyttet seg av mentale trenere. På oppdrag fra psykolog Brit Tajet-Foxell valgte hun seg et dyr, en tiger, som hun skulle bruke som et bilde på hvordan hun skulle framstå i sporet.  

- Under OL hadde jeg mange bilder av tigere på rommet mitt. Bare det å se på øynene til en tiger, der den ligger klar og trygg. Å visualisere det bildet når jeg står på startstreken gir meg sjøltillit, sa Bjørgen til Dagbladet i fjor.

Lars Berger bekrefter at også han har begynt å tenke i samme baner.

- Jeg prøver å bruke noen teknikker i hvert fall, som å dele løpet inn i forskjellige deler og kanskje identifisere seg med et dyr som er rått og hardt.

- Hva slags dyr har du valgt?

- Det kan vi ta etter helga, sier Berger og flirer.

Hard jobbing Selv om det har vært få gode opplevelser denne sesongen, forsøker Berger å ha et annet fokus til lørdagens sprint. 

- Jeg får ikke gjort så mye med det nå, så da prøver jeg å glemme det. Jeg vil heller bruke denne sjansen så godt jeg kan. 

- Noen forklaring på hvorfor det har gått tråere på skytebanen denne sesongen enn tidligere?

- Jeg startet OK i Östersund, og tenkte kanskje at «nå er jeg over bøygen», og så går det ikke så bra etterpå. Det har vært mye sliting og hard jobbing, egentlig, men jeg har fått lite betalt for det. Det er litt kjedelig, men jeg har fått en bra periode den siste måneden hvor jeg har jobbet godt. Jeg håper virkelig det sitter nå. 
 
- Ser du på deg selv som en gullkandidat på sprinten?

- Hvis jeg får full klaff, kan det nå langt. Jeg kan kanskje klare det med én bom, men da må jeg gå rått, sier Berger. 

- Har nivået inne NRKs skiskytterekspert Ola Lunde unner Lars Berger å lykkes av hele sitt hjerte, men han mener Lesja-gutten har kommet inn i ei blindgate.
 
- Han går saktere på ski og skyter dårligere. Jeg kan ikke se noen grunn til at det er skjedd. I fjor gikk han veldig fort i mange løp, men han opererte jo kneet sitt i fjor våres. Det kan være en grunn til at han ikke har hatt den samme farta i år. 

Samtidig utelukker han ikke at Berger plutselig kan slå til - kanskje allerede på VM-sprinten. 

- Han har jo nivået inne til å klare det, men han må takle trøkket. Det er en viktig del av skiskyting, å takle det stresset. Han vant her i fjor, og gjør glimrende løp av og til, men i år har det vært mye stang ut. Skiskyting er veldig tøft mentalt, du mister fort selvtillit på skytinga og trua på at du kan lykkes. Men han har jobbet veldig hardt på standplass med Mikael Löfgren (landslagstrener) de siste 14 dagene, det bør gi Lars et løft. Jeg håper virkelig han får det til nå, han har i hvert fall hatt alle muligheter til å forbedre seg, sier Lunde til Dagbladet. 

SKEPTISK: NRK-ekspert unner Lars Berger suksess i morgen. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
SKEPTISK: NRK-ekspert unner Lars Berger suksess i morgen. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix Vis mer