- Bruker Manchester City for å hvitvaske seg fra tortur

City-eieren medvirker til utpressing, tortur og flere brudd på menneskerettigheter, ifølge en fersk rapport.

PRISEN AV GULLET:  Mens Manchester City jubler for ligagull, sliter arbeidere i De forente arabiske emirater med luselønn og elendige kår. Foto: NTB Scanpix
PRISEN AV GULLET: Mens Manchester City jubler for ligagull, sliter arbeidere i De forente arabiske emirater med luselønn og elendige kår. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært et inntog av arabiske oljesjeiker i europeisk fotball. Sjeik Mansour tok over Manchester City i 2008, og Nasser Al-Khelaifi har tatt kommandoen over PSG. En drøss med prinser og investorgrupper har også blitt linket til Arsenal, Manchester United og Liverpool. 

Nå blir engelsk fotball advart av menneskerettighetsorganisasjoner. De mener klubber som Manchester City blir utnyttet av et regime som er allment fordømt, og som undertrykker befolkningen gjennom tortur, utpressing og generell urettferdighet. Mansour kommer fra De forente arabiske emirater.

- Republikken er et svart hull for menneskerettigheter. I denne situasjoner blir klubben brukt som en merkevare for å markedsføre og effektivt hvitvaske ryktet til et land som begår en rekke menneskerettighetsbrudd, sier Nicholas McGeehan som jobber for Human Right Watch til The Guardian.

Manchester Citys eier, Sjeik Mansour bin Zayed An-Nahyan, er visestatsminister og ansvarlig for domstolen i republikken. I tillegg er han halvbroren til president Khalifa bin Zayed Al Nahyan, skriver avisa.

På godt norsk: Han har innflytelse på det meste som rører seg i republikken.

Lokale sponsorer I tillegg til å spytte inn nesten en milliard pund (rundt ni milliarder norske kroner) i Manchester City, har Sjeik Mansour, gjennom sin leder i klubben, Khaldoon al-Mubarak, ordnet så en rekke lokale sponsorer har tatt over i Manchester City. Selv er han nesten aldri å se på stadion, som ble omdøpt til Ethiad.

Flyselskapet Ethiad, mobilselskapet Etisalat og investorselskapet Aabar betalt i dyre dommer for reklamen. I 2009 røpte Mubarak at de vil vise fram emiratene på best mulig måte:

SJEFSDUOEN:  Manchester City's eier Sheikh Mansour (t.h.) sammen med klubben styreformann Khaldoon Al Mubarak på Ethiad. Foto: Jon Super / AP / NTB Scanpix
SJEFSDUOEN: Manchester City's eier Sheikh Mansour (t.h.) sammen med klubben styreformann Khaldoon Al Mubarak på Ethiad. Foto: Jon Super / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det her er å fortelle verden hvem vi virkelig er. Det her viser verden hva Abu Dhabi egentlig står for, sa styreformannen i Manchester City.

- Vet om alt Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, støtter Guardians artikkel. Etter å ha snakket med Dagbladet, sjekket han opp kildene avisa brukte.

- Kildene har gode beskrivelser av hvordan situasjonen er. Det skjer grove overgrep, og det er en økning av det. Etter den arabiske våren er de ekstra bekymret for all politisk motstand. Lovene i republikken håndhever ikke menneskerettighetene. Det er bekreftet at det skjer tilståelser under tortur, forteller Egenæs til Dagbladet.

Han støttet også utsagnet om at oppkjøpet av klubben er en hvitvasking av eget rykte.

-  De bruker mange virkemidler får å promotere seg selv. De tørster etter OL eller VM, bruker store summer på PR-byråer og kjøper seg opp for å vise fram staten på en måte som ikke viser hele sannheten, sier Amnesty-lederen.

- Det betyr ikke at det må være hele grunnen for at Sjeik Mansour valgte å kjøpe Manchester City. Abu Dhabi prøver også å posisjonere seg i forhold til Dubai, og det kan hende han bare vil drive en fotballklubb. Men at det er hvitvasking også er det ingen tvil om, sier Egenæs.

- Vet Mansour om torturen?

SJEIKK UT DET HER:  Manchester City har vært på tur til emiratene. Foto: Andrew Parsons / AP / NTB Scanpix
SJEIKK UT DET HER: Manchester City har vært på tur til emiratene. Foto: Andrew Parsons / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Familien deler ut viktige stillinger internt i familien. Så hvor aktiv han selv er, vet jeg ikke. Men han er leder i et system som bruker maktmisbruk på det groveste, og det er helt sikkert at han vet om alt som skjer der, sier Egenæs.

- Hvor har han fått pengene fra?

- Regimet er grunnlaget for rikdommen hans. Og Mansour er politisk medansvarlig for det som skjer. Det er utbredt tortur i republikken. Hvis politiet ønsker det, gjør de det. Han er en eier man bør overvåke og man personlig kan stille store spørsmål til, sier Egenæs.

Trøblet før Det er ikke første gang Sjeik Mansour har vært i trøbbel. Da han ville kjøpe et fotballag i USA tidligere år, mobiliserte lokalbefolkningen en kampanje. Salget gikk gjennom, men ikke uten motstand.

- Dette er uakseptabelt. Jeg oppfordrer mine kolleger over hele staten til å hjelpe meg. Vi kan ikke gjøre forretninger med et regime som dreper sine egne folk. Vi vil ikke selge, bytte eller gi bort noe som er vårt til de som diskriminerer eller er med på å bryte menneskerettighetene, sa  Daniel Dromm, som jobber i kommunestyret i New York ifølge The Telegraph.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer