Erlend Dahl Reitan:

Bruker mental trener: - Tabubelagt

Erlend Dahl Reitan (23) tror det er viktig å få hjelp til å takle livets utfordringer både på og utenfor banen. At flere klubber nå har ansatt mentale trener på heltid, er noe Rosenborg-spilleren hyller.

ØNSKER ÅPENHET: Rosenborgs Erlend Dahl Reitan holder fotballsatsingen i sjakk ved bruk av mental trener. Foto: Mats Torbergsen / NTB
ØNSKER ÅPENHET: Rosenborgs Erlend Dahl Reitan holder fotballsatsingen i sjakk ved bruk av mental trener. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er mye press fra omgivelsene. Det kan være alt fra supportere. Tv og media. Venner. Folk rundt deg. Det er fort gjort at du detter litt ut og tenker på ting du ikke får gjort noe med.

Det sier Erlend Dahl Reitan til Dagbladet om det mentale presset som ligger på en eliteseriespiller.

- Det kan være veldig ekkelt å si at du er litt ekstra nervøs før en kamp eller sånne ting. Jeg tror det er viktig å snakke om det åpent. Og hos en mental trener er det ingen dumme spørsmål.

Rosenborg, som for tida ligger som nummer fire på tabellen, er en av 16 eliteserieklubber som ansatte mental trener på heltid i 2021. Det samme gjorde Stabæk og Sarpsborg 08.

Fra før har både Viking og Bodø/Glimt hatt mental trener som en del av støtteapparatet i noen år.

Og Dahl Reitan er en av de som har god erfaring med å bruke mental trener helt siden sin tid på utlån til Bodø/Glimt i 2017 og 2019.

- Det er veldig viktig at du klarer å holde tankene innenfor garderobens fire vegger og det du skal gjøre på banen. Det kan være greit å få hjelp til akkurat det, sier han.

- Tabubelagt

Nylig åpnet LSK-spiller Tobias Svendsen opp om at han hadde slitt med angst i fem år, til både Romerikes Blad og VG.

I ettertid har hyllestene blitt mange.

Mentaltrener Hege Brekke mener at steg en for å kunne hjelpe spillere som eventuelt sliter med noe, er å ha en mentaltrener. Til daglig jobber hun i Stabæk Fotball og følger opp eliteserieklubben jevnlig.

RESSURS I FREMTIDEN: Mentaltrener Hege Brekke tror flere klubber vil ta i bruk en mentaltrener i fremtiden. Foto: Privat
RESSURS I FREMTIDEN: Mentaltrener Hege Brekke tror flere klubber vil ta i bruk en mentaltrener i fremtiden. Foto: Privat Vis mer

Mentaltrener brukes også med god effekt uten at det er underforliggende problemer. Gjerne av dem som ønsker å profesjonalisere detaljer for å bli en bedre utøver, understreker hun.

- Jeg opplever at det mentale aspektet i toppidrett fremdeles er noe tabubelagt. Jeg tror også at noen klubber ikke ser behovet for en slik ressurs. Men forskjellen på meg og de andre trenerne i støtteapparatet, er at jeg ikke tar ut noe lag og vurderer dem ikke på samme måte. I framtida tror jeg alle topplag vil ha egen mental trener.

Maskulint miljø

HYPERMASKULINT MILJØ: Psykologspesialist Tom Henning Øvrebø synes det er flott at flere klubber tar i bruk mentaltrener. Foto: Heiko Junge / NTB
HYPERMASKULINT MILJØ: Psykologspesialist Tom Henning Øvrebø synes det er flott at flere klubber tar i bruk mentaltrener. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Tidligere toppdommer og psykologspesialist, Tom Henning Øvrebø, påpeker også at herrefotballen kan oppleves som et veldig hypermaskulint miljø. Der det i utgangspunktet kan være vanskelig å tørre og være hele seg selv.

- Det å tørre å være hele seg selv er ikke alltid like lett, dessverre. Hvis du da hele tida må gå og skjule den du er og spille et spill, kan det være utmattende i lengden. Da er det veldig godt å ha en som er inne i miljøet, men samtidig litt på utsida, som kan være en god samtalepartner, sier Øvrebø før han fortsetter:

- Derfor synes jeg det er fint at flere klubber har en mentaltrener. Men det er viktig at den mentale treneren, dersom vedkommende ikke har klinisk kompetanse, viderehenviser til psykolog eller annen relevant fagperson i de tilfellene der spilleren sliter med kliniske problemer.

- Ulikt hvordan folk takler hets

Dahl Reitan påpeker til Dagbladet at han i dag er på et godt sted i dag.

Men da han var yngre leste han ofte børs. Brydde seg i større grad om andre sine meninger. Hva media skrev. Hva supporterne sa. Dette ble etter hvert vanskelig for et ungt fotballtalent, som fikk Ivers talentpris i 2016.

Han er ikke alene. For i karrieren så langt har han møtt mange som både har måttet ta i bruk mental trener eller psykolog.

- Det er for eksempel helt ulikt hvordan folk takler å få netthets på Twitter etter en kamp. Jeg syns det er viktig at folk tenker seg om, både en og to ganger, før de skriver ting. Det er tross alt vanlige folk, sier han.

I dag har Rosenborg-spilleren lært seg å filtrere ut hva han skal bry seg om og hva han ikke skal bry seg om.

AU: Erlend Dahl Reitan ble taklet av Olaus Skarsem. Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen mener Skarsem burde vært utvist. Vis mer

Bekymret for de yngre spillerne

Men selv om Dahl Reitan har klart å holde forventningene fra omgivelsene og til seg selv i sjakk med mental trener, er han bekymret for yngre talenter som kommer opp til storklubbene.

- De vet ikke hva det presset er før dem har fått kjenne på det. Jeg tror spesielt inn mot unge spillere er det viktig at de har det tilbudet.

Til tross for at fem av i alt 16 eliteserieklubber nå satser stort på å ha en mental trener, tror Dahl Reitan dette er et fokus flere klubber burde ha.

- Det er nok mange som skjuler sine indre tanker, mer enn dem gir uttrykk for. Jeg tror det er kjempeviktig at flere klubber har fått det tilbudet nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer