KLART:  Rio de Janeiro og Maracana stadion blir sentralt under sommerens fotball-VM. Det er imidlertid ikke alle VM-anleggene som er klare. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / NTB Scanpix
KLART: Rio de Janeiro og Maracana stadion blir sentralt under sommerens fotball-VM. Det er imidlertid ikke alle VM-anleggene som er klare. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / NTB ScanpixVis mer

Bruker over 5 milliarder på sikkerhetstiltak under fotball-VM

Mobiliserer 157 000 soldater og politifolk.

Det brasilianske forsvarsdepartementet opplyser at de vil bidra med 57.000 soldater fra hæren, marinen og flyvåpenet, og at 21.000 av dem vil bli satt i høyeste beredskap gjennom hele mesterskapet, som pågår fra 12. juni til 13. juli.

Forsvaret begynte forberedelsene alt i 2012 og anslår ekstraregningen som følge av mesterskapet til å bli på rundt 2 milliarder kroner.

Den samlede regningen for sikkerhetstiltakene under VM, er beregnet til drøyt 5,1 milliarder kroner.

Høy kriminalitet Brasil sliter med generelt høy kriminalitet og landet har den siste tiden også opplevd en rekke streiker og demonstrasjoner.

Justisminister Jose Eduardo Cardozo tror ikke at uroen vil bli trappet opp fram mot avspark, noe som skjedde under generalprøven i fjor da Brasil arrangerte Confederations Cup.

Én million mennesker strømmet i den forbindelse ut i gatene for å protestere mot pengebruken.

Vekker sinne Den totale regningen for fotball-VM antas å ende på 65 milliarder kroner, noe som vekker sinne i et land med stor sosial nød, boligmangel og akutt behov for investeringer innen utdanning- og helsesektoren.

Sikkerhetsstyrkene skal stasjoneres i de tolv byene der kampene skal holdes, samt i Vitoria, Aracaju og Maceio der mange av deltakerne skal bo.

Politistreik Grensekontrollen skal også skjerpes i forbindelse med fotball-VM, noe som i seg selv er en stor utfordring i det enorme og uveisomme landet som har 16.800 kilometer med grenser.

Ekstra stor bekymring vekker det at politiet har begynt å streike, og at denne streiken kan bli trappet opp fram mot mesterskapet.

Det er ventet at rundt 600.000 utlendinger vil komme til Brasil i forbindelse med fotball-VM, og rundt 3 millioner brasilianere vil trolig også møte opp i forbindelse med kampene som skal holdes.

(NTB)