Bruker Solli som høyreback

Per Mathias Høgmo går bort fra 4-2-3-1. Resten av sesongen spiller Rosenborg 4-3-3. Like overraskende er det at Jan Gunnar Solli skal brukes som høyreback - og at gutten sjøl er positiv.

Rosenborg spilte i går generalprøve foran tirsdagens returkamp mot Steaua Bucuresti. 3 x 25 minutter mot Ranheim (på tredjeplass i sin avdeling i andredivisjon) ga Per Mathias Høgmo flere svar. Frode Johnsen scoret to med hodet, og Ørjan Berg herjet på midtbanen.

Det endte 7- 1 til Rosenborg. Høgmo gjorde dessuten viktige endringer som han kommer til å holde på framover. Formasjonsendringen først:

-  Utover høsten kommer laget til å spille 4-3-3. Vi kommer til å dyrke dette framover fordi dette er en formasjon med kjente relasjoner for spillerne som har gitt suksess tidligere, sier Høgmo til Dagbladet.

Han har vært en svoren tilhenger av 4-2-3-1-formasjonen - for øvrig samme formasjon som Åge Hareide spiller med Norge.

-  Men prinsippene er stort sett de samme i begge formasjonene, og det gjelder å få mest mulig ut av mannskapet vi har. Vi kan komme til å bruke 4-2-3-1 om kampforløpet tilsier det, sier Høgmo.

Positiv Solli

I går brukte han dette laget:

Espen Johnsen (Ivar Rønningen 51) - Jan Gunnar Solli, Christer Basma, Vidar Riseth, Mikael Dorsin (Ståle Stensaas 38) - Roar Strand (Sebastian Eguren 38), Ørjan Berg, Fredrik Winsnes (Per Ciljan Skjelbred 51) - Alexander Ødegaard (Øyvind Storflor 42), Frode Johnsen, Daniel Braaten.

Alejandro Lago er på landslagsoppdrag for Uruguay. Kvarme, Koppinen og Russell er skadd. Derfor Solli på høyrebacken. Men slett ikke bare derfor.

-  Det er ikke usannsynlig at Jan Gunnar spiller flere kamper som høyreback. Han klarte seg OK. Dessuten ville jeg prøve Christer som stopper, sier Høgmo.

Han var ellers veldig godt fornøyd med angrepsspillet, men ikke så fornøyd med den såkalte «ettertrykksfasen» - det vil si evnen til å komme på rett side av ballfører og opp i motstanderen etter balltap.

Vil spille back

Solli sier dette om nok en forflytning i RBK-laget:

-  Dette er jeg absolutt villig til. Jeg trives mye bedre som høyreback enn som brei kant i 4-3-3. Det var jo som høyreback jeg startet da jeg kom opp i A-stallen til Odd, sier Solli til Dagbladet.

Han tror sjansen er god for at han starter i samme posisjon mot Steaua på tirsdag.

-  Det er absolutt en god mulighet for det. Vi har ikke mange treninger før den kampen (tre), og jeg tror jeg skal klare det om jeg blir valgt, sier han.

Solli liker rollen godt.

-  Jeg blir mye involvert både i oppspillsfasen og med ball med mye rom foran meg. Det liker jeg.

Og det skal ikke mer enn et par overbevisende kamper til fra Solli før Åge Hareide har et sårt tiltrengt alternativ i backrekka mot Slovenia.

Om formasjonsendringen sier Solli:

-  Det er muligens litt delte meninger om dette i gruppa, men alle stiller seg bak det treneren sier. Hans ord er lov. Slik må det være.

OMSKOLERES: Jan Gunnar Solli blir neppe RBKs «nye» midtbanegeneral.
NYE TIDER: Per Mathias Høgmo fikk sin første seier som Rosenborg-trener i går - mot Ranheim.