Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bruker supermetode for å ta norske juksemakere

Analyserer gamle dopingtester om igjen.

KONSTANT KAMP: Det er ikke uvanlig at Antidoping Norge og leder Anders Solheim får gamle dopingtester reanalysert, men en bedre metode kan nå hjelpe med å felle gamle juksere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KONSTANT KAMP: Det er ikke uvanlig at Antidoping Norge og leder Anders Solheim får gamle dopingtester reanalysert, men en bedre metode kan nå hjelpe med å felle gamle juksere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Antidoping Norge tar i bruk bedre instrumenter og en langt mer effektiv testmetode når en rekke dypfryste prøver nå skal reanalyseres.

Denne uka meldte den tyske tv-kanalen ARD at Den internasjonale olympiske komité (IOC) vil reanalysere nedfryste dopingprøver fra tidligere OL.

Bedre testmetoder ved dopinglaboratoriene i Köln og Moskva har ført til at det er blitt funnet spor av anabole steroider i hundrevis av gamle dopingprøver.

For bare ett år siden vil prøver som nå er positive framstått som negative. Utviklingen går med andre ord fort.

Tester nordmenn IOC er imidlertid ikke den eneste organisasjonen som benytter muligheten til å reanalysere gamle dopingprøver. Det skal altså også Antidoping Norge gjøre.

- Vi kommer til å reteste et fåtall prøver tatt av norske utøvere i tråd med WADAs regelverk, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til Dagbladet.

Antidoping Norge tar rundt 2500 tester i året, men Solheim forteller at langt fra alle prøvene tas vare på. De sitter likevel på mange tester gjennomført innenfor foreldelsesfristen på åtte år.

- Hvis du ganger 2500 med åtte får du 20 000 tester som vi har gjort de siste åtte årene, så vi skulle hatt rimelig stor fryser for å ta vare på alle dem, sier Solheim.

- Kommer dere til å velge prøver for retesting helt tilfeldig?

- Det har jeg ikke lyst til å svare på.

Bedre utstyr Det er Norges laboratorium for dopinganalyse som gjennomfører reanalyseringen for Antidoping Norge. Faglig ansvarlig for steroidanalyse, Ingunn Hullstein, sier at det dreier seg om en forbedret testmetode, og ikke nødvendigvis en ny.

- Det spørs hvordan man ser på det, men dette er egentlig ingen ny testmetode eller tidligere ukjente steroider. Metodene som brukes er veletablerte , men vi får stadig bedre og mer følsomme instrumenter. Samtidig klarer vi nå å finne nedbrytingsstoffer, eller metabolitter, som ikke var en del av analyseprogrammet tidligere, sier Hullstein til Dagbladet.

Norges laboratorium for dopinganalyse har samme type instrumenter som har vært brukt i Köln og Moskva. Dermed vil også den norske undersøkelsen kunne påvise bruk av steroidene Oral-turinabol og Stanozolol i prøver som tidligere har vært
kategorisert som rene.

- Nedbrytningsstoffene fra Oral-turinabol og stanozolol som nå kan undersøkes, har lengre sporingstid i kroppen enn de man analyserte tidligere, sier Hullstein.

Om norske utøvere har noe å frykte, gjenstår å se. Men har noen jukset, er det større sjanse for å bli tatt enn noen gang før.

BEDRE METODE: Ingunn Hullstein, Norges laboratorium for dopinganalyse. Foto: NTB Scanpix
BEDRE METODE: Ingunn Hullstein, Norges laboratorium for dopinganalyse. Foto: NTB Scanpix Vis mer